Nemáte na to? Přijďte, rádi vás obsloužíme!

Nemáte na to? Přijďte, rádi vás obsloužíme!
Zákazníci nakupující na úvěr nejsou nijak diskriminováni a většinou dostanou od pracovníků prodejny dostatek informací jak o výrobku, tak i o možnostech splácení. Je to pro ně totiž klient jako každý jiný - zvyšuje jim tržbu. Protože však informace podávají právě pracovníci prodejen a ne zaměstnanci splátkových společností, často se úroveň poskytnutých informací výrazně liší.

Mnoho z nás často řeší problém jak s malou hotovostí naplnit dlouhodobé životní potřeby. Různé úvěrové společnosti (Multiservis, Cetelem, Home Credit a další) se nás pokoušejí přesvědčit, že s nimi to není žádný problém. Rozhodli jsme se vyzkoušet, jak snadná je realita s nákupem na dluh. Náš redaktor navštívil počátkem prosince několik pražských obchodů, když si po konzultaci s prodávajícím vybral konkrétní zboží, dotázal se na možnost nákupu na úvěr. Testovali jsme, jak jsou pracovníci k takovému zákazníkovi vstřícní, jakých informací se mu dostane a jestli je nákup na splátky opravdu tak jednoduchý, jak je inzerováno.

Kdo hledá, najde

Téměř ve všech obchodech se o mne dobře postarali, žádný prodávající mě neodbyl. Po žádosti o nákup na splátky mě většinou poslal k pracovníkovi, který se mnou všechny nezbytné formality vyřídil. Ten mi poskytl většinu potřebných informací a výpočtů - stalo se to v obchodech Saco v ulici Na Poříčí, v Tescu a v Datartu na Národní třídě (podrobné informace o tom, jak si vedly jednotlivé prodejny najdete na konci článku). Jinde jsem byl odkazován dál. Například v Kotvě jsem musel hledat, v kterém rohu prodejny sedí pracovník, jež mi může vypočítat splátky. Nejhorší přístup jsem zažil v Krone, kde byly informace naprosto nedostačující, měl jsem pocit, že jejich cílem je odradit všechny klienty uvažující o nákupu na úvěr.

Tužku a papír s sebou

Pracovníci mající na starost nákupy na úvěr jsou většinou kvalifikovaní a své oblasti rozumějí. V odpovědi na konkrétní dotaz je však klient zahlcen tolika čísly, že se v nich může snadno ztratit. Pokud jsem chtěl z prodejny odejít s přesnou informací o velikosti splátek a navýšení, musel jsem si je sám zapsat. Pouze výjimečně (například Datart Megastore), je přehledně vytiskli na počítači. Pokud má klient s sebou potvrzení o výši příjmu a další potřebné doklady (občanský průkaz, další doklad totožnosti, složenka s platbou SIPO, nebo jiný dokument potvrzující vaše bydliště), může být žádost o úvěr vyřízena během několika minut. Prodavač odešle údaje o zákazníkovi do centrály úvěrové společnosti a obratem se dozví, zda úvěr je či není přidělen. Při kladném výsledku vyplní kupující s prodejcem smlouvu a může si zboží rovnou odvést. V případě zamítnutí se vysvětlení proč nedočká – společnosti je nesdělují.

Na úroky se raději neptejte

Než se rozhodnete pro nákup na splátky je dobré si na chvíli sednout a trošku si osvěžit znalosti matematiky. Ač se to nezdá (a z reklam to také vidět není) dosahují efektivní úrokové sazby společností nabízejících splátkový prodej často i více než třiceti pěti procent ročně. Zdá se vám to hodně? Položte si otázku, jestli věc skutečně potřebujete, nebo jestli nelze získat peníze levněji někde jinde.

Obchodníci nedělají rozdíl mezi zákazníkem platícím hotově a zákazníkem kupujícím na úvěr. U sledovaných obchodů jsou však velké rozdíly v kvalitě a informovanosti obsluhy o nabídce splátkových firem. Pokud opravdu uvažujete o financování svých nákupů spotřebitelským úvěrem, pak si určitě základní informace o nich zjistěte ještě před návštěvou obchodu.

Koupili jste si již něco na splátky? Byli na vás v obchodě hodní? Doporučili byste tento způsob financování svým známým? Myslíte, že úrokové sazby úvěrových společností jsou v mezích slušnosti? Podělte se o své názory s ostatními.

Saco, Na Poříčí

Předmět: hi-fi věž za 9 990 korun.
Nabídka: Cetelem, Home Credit, Multiservis, Karta Aura (Cetelem).
+ Obsluha vysoce kvalifikovaná, odborný přístup. Stánek jednoduše dostupný, ochotní pracovníci. Doporučena akce 1/10 ceny hned, zbytek v deseti splátkách od Cetelemu.
- Splátky i navýšení počítány pomocí kalkulačky a tabulek od splátkových společností – výsledky sepsali na papír.

Kotva – Proton, Náměstí republiky

Předmět: video za 13 995 korun.
Nabídka: HP invest, EU kredit.
+ Stánek v prodejně, výpočet prováděn na počítači.
- Obsluha nedostatečná. Pracovník u stánku výpočty neprovádí, musíte se vydat na druhý konec prodejny. Obchod jsem navštívil okolo poledne, podle slov jednoho z prodejců jsem měl štěstí, oprávněný pracovník prý většinou v době oběda nebývá k sehnání. Vypočtené splátky si klient musí sám zapsat, výsledky dostane pro HP invest s dovětkem, že u EU kreditu je to prakticky to samé. Nedostalo se mi obecného přehledu a po hlubším dotazu jsem byl zahlcen čísly, ve kterých se nezasvěcený lehce ztratí. Nevýhodou je také malá nabídka prakticky neznámých firem.

Datart Megastore, Národní třída

Předmět: pračka za 14 990 korun.
Nabídka: Home Credit, Cetelem
+ Odpovědný pracovník měl práci, ale rychle se uvolnil a ochotně se mi věnoval. Výpočty prováděl pro obě společnosti a vytiskl je na počítači. Jako jediný se zmínil o procesu schavování žádosti o úvěr a o možnosti odkladu rozhodnutí.
- Obsluha nedostatečně informovaná, poskytuje málo informací čtených navíc před zákazníkem z manuálu. Stánek na konci prodejny. Doporučen Home Credit, jehož nabídka se po vypočtení od Cetelemu zas až tak moc nelišila (o 72 korun při dvouleté době splácení).

Tesco, Národní třída

Předmět: mobilní telefon za 16 699 korun.
Nabídka: OK karta (Multiservis)
+ Velmi ochotný pracovník – rád zopakoval údaje, které jsem odposlechl u předešlého zákazníka. Výpočty prováděny na počítači.
- Obsluha ze začátku nejevila zájem. Po dotazu na splátkový prodej jsem byl poslán "za roh". Klient nemá možnost volby mezi společnostmi, výsledky výpočtů si musí sám zapsat.

Krone, Václavské náměstí

Předmět: tiskárna za 9 690 korun.
Nabídka: Cetelem, Home Credit.
+ Doporučena akce 1/10 od Cetelemu, v případě delšího splácení pak Home Credit. Výpočet splátek prováděn na počítači, výsledek vytištěn.
- Obsluha nedokázala podat podrobnější informace o tiskárně nad rámec popisného štítku. Prodavač nepodal sám žádné informace, dokázal pouze odpovídat. Po odeslání stránky do tisku se klientovi dále nevěnoval a vůbec se nestaral, že tiskárna netiskne. Teprve po urgenci se omluvil a vytiskl požadované údaje.

Na článku spolupracoval Petr Vykoukal

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 2. 2001 22:15, cs-defence

Nelze nikým pohrdat za jeho neinformovanost, ovšem dotyčný pak za ni platí. Pokud jste zavedeným klientem banky, která chce skutečně svým klientům poskytnout kompletní finanční servis, není důvod, proč si brát leasing. Ano, leasingové společnosti půjčují mnohdy i těm, kteří mají u bank problémy, ale to riziko jim platí ten zbytek ukázněných a neinformovaných klientů. Více marketingu, více PENÍZE.CZ......!

+19
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services