Prodloužit si život

Prodloužit si život
Co má podle Vás společného sto kusů halenek ze sekáče se třemi menšími lahvičkami dámského parfému Hugo Boss a tkaničkami do kožených botasek Hermes? Pět tisíc korun! Taková je totiž přibližná cena každé z těchto položek. Pro někoho malé peníze, pro jiného měsíční výplata. Každopádně dost na to, aby doma ležely pod matrací a nejspíš málo na návštěvu brokerské firmy. Hledali jsme způsob, jak inteligentně tuto částkou zhodnotit a zjistili jsme, že co člověk, to originální řešení.

Spoření vyžaduje vůli a trpělivost. Začínat s podobnými aktivitami v době předvánočních stresů je zaručený recept, jak propadnout depresi a skončit u psychiatra. Naše doporučení proto zní: investujte do vlastního potěšení. Trocha radosti přece nikomu neublíží. Mírná dávka egoismu je podle psychologů dokonce v dnešním světě předpokladem zachování duševního zdraví. Co je také špatného na malé, čistě intimní radosti ze 7,5 GB harddisku Quantum nebo vzrušení ze zbrusu nového mobilního mazlíčka?

Do portfolia osobních aktiv patří věci jako vzhled, životní energie, zdraví, volný čas, vzdělání, rodina a podobně. I s pěti tisíci lze pořídit hotová kouzla. Například začít studovat malířství nebo výrobu keramiky v soukromém kurzu. Zásobou nejkvalitnějších voňavých olejů do koupele povzbudit tělo i unavenou mysl. Pořídit si lehounké mušelínové šatičky. Na dva roky předplatit prestižní National Geographic. Zkusit kurz paraglidingu nebo roční členství v tenisovém klubu.

Okořenit si život v mexické nebo jinak exotické restauraci také občas neuškodí. Ani pobyt pro dva v horské chatě s obsluhou až do postele by nebyl marný. Nebo raději menší vzpruhu? Víno a vůbec všechen kvalitní alkohol prý dobře působí na celý organismus a pomáhá proti psychickému napětí, úzkostem a strachu. Navíc prý příznivě ovlivňuje usínání a spánek. Základem úspěchu je pravděpodobně správné množství. Inspiraci lze s úspěchem hledat například u Francouzů, kteří mají široko daleko jednu z nejnižších úmrtností na srdečněcévní onemocnění. Za pět tisíc můžete mít doma zásobu šesti lahví předloňského Châteauneuf-du-Pape a nerušeně trénovat optimální dávkování.

Kdo má zájem, může pochopitelně dál listovat katalogy cestovních kanceláří a snít o termálních lázních v Maďarsku nebo o víkendu v Paříži (až na to jednou možná zbudou peníze). Proč ale do nekonečna tajit dech před sportovními hodinkami s digitálním kompasem a nenápadně vodit partnera kolem výloh se sportovní výbavou, když život nabízí tolik možností. V Norimberku zrovna běží perníkem provoněné vánoční trhy a pečené kaštany se svařeným vínem nechutnají nikde tak dobře jako ve Vídni. Peníze jsou konec konců hlavně od toho, aby se utrácely.

Několik zajímavých tipů jsme posbírali také prostřednictvím ankety v pražských ulicích.

Anketa:
1. Jak byste investoval(a) 5 000 korun?
2. Vaše nejlepší životní investice?


Craig Marshall, student (Kanada)
1. Za 5 000 korun bych si koupil letenku do Sofie.
2. Nejlepší investicí bylo moje vzdělání.
Erica Ainsworth, studentka
1. Jela bych se podívat do Turecka.
2. Cestování po světě.
Petra Vojkovská, studentka gymnázia v Bílovci
1. Koupila bych pěkné dárky k vánocům.
2. Nejlepší investicí je moje studium.
Marta Konečná, studentka gymnázia v Bílovci
1. Pozvala bych rodinu na oslavu.
2. Asi škola
Roman Hořejší, student VŠE
1. Pořídil bych si promítačku na diapozitivy.
2. Cesta do USA, získal jsem nové zážitky a nové známé.
anonym
1. Možná bych si koupil nějaké knížky nebo zimní oblečení. V úvahu přichází i termínovaný vklad.
2. Do zdraví.
Stefan Brückner, student sociologie Drážďany
1. Použil bych je na cestování, zajel bych se podívat třeba do Českého Krumlova.
2. Studentský výměnný pobyt.
Lenka Hrdličková, účetní v reklamní agentuře
1. Darovala bych je svým dětem.
2. Do vzdělání svých dětí. Nejstarší dcera právě promuje a další dvě děti studují. Věřím, že děti to ocení a v budoucnu mi to třeba nějak oplatí.
Jiří Beránek, bez zaměstnání
1. Splatil bych dluhy.
2. Nejlepší investice? V budoucnu bych rád investoval do vzdělání a cestování. Podíval bych se do Asie. Určitě bych si nepořizoval nějaké spotřební zboží.



Jak byste v anketě odpověděli vy? Na co je podle vás nejlepší použít pět tisíc korun? Jak byste naložili s desetinásobkem? Napište svůj názor.

Foto: Filip Holba

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-45
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 26 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 12. 2000 9:44, brezmenp

V tom případě doporučuji šachy a peníze můžete utratit za ženy, víno a zpěv.

Zobrazit celé vlákno

+30
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 12. 2000 8:08

Různých blbostí máme doma dost. Taková částka by mi život neovlivnila a nepřiměla by mě kupovat něco, co nepotřebuji. Posílil bych rodinné finanční rezervy, jako kdybych to našel na ulici. Na vzdělání dětí, vánoce atd. musí být peníze i bez toho.

-15
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (26 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Partners Financial Services