Obchodní zástupce pod stromečkem

Obchodní zástupce pod stromečkem
Mnoho z nás řeší svou nerozhodnost nad vhodnými vánočními dárky obálkou s penězi nebo dárkovými kupóny velkých supermarketů či obchodních domů. Elegantnější možností však může být darování finančního produktu, který může navíc přinášet výnosy. Na obdarovaném pak záleží, jestli si je v očekávání budoucích zisků ponechá nebo jej okamžitě přemění na peníze.

Vánoční dárky by měly být především překvapením, většinu finančních produktů však nelze pořídit bez osoby, na jejíž jméno jsou nakupovány. Existují ale výjimky. Přítomnost obdarovávaného nepotřebujete při nákupu finančních produktů na doručitele (depozitní certifikáty, podílové listy na majitele) a některých druhů pojištění. Pokud však za nejlepší dar k vánocům považujete stavební spoření, máte smůlu. Moment překvapení byste mohli zachovat jenom v případě, že by pod vaším vánočním stromkem čekal obchodní zástupce stavební spořitelny a vše by se vyřídilo v přítomnosti obdarovávaného. Toto komplikované řešení si můžete ušetřit jedině u dětí, kde vám (pokud jste rodič) k uzavření smlouvy stačí váš občanský průkaz a rodný list dítěte.

Prodejci finančních produktů většinou přiznávají, že zájem o nákup jejich zboží pod stromeček je spíše mizivý. Radka Hošková, která působí jako finanční poradkyně v síti OVB, se domnívá, že nejvhodnějším dárkem jsou podílové listy. Kupovat svým blízkým pod stromeček životní pojistky obecně nedoporučuje, protože tento produkt by měl být ušit na míru pojištěnému.

Něco pro konzervativní

Tradičnější variantou peněžního vánočního daru mohou být depozitní certifikáty. Protože jsou ale téměř ekvivalentem obálky, neprojevíte jejich darováním moc invence. V současnosti je nabízí již jen Raiffeissenbank v nominálech deset a padesát tisíc korun. Originálnějším nápadem mohou být dluhopisy. V podobě na doručitele byly emitovány například státní povodňové dluhopisy, které jsou zajímavé i svou grafickou úpravou. Tyto cenné papíry lze koupit na RM-S, objemy obchodů (a šance na jejich nákup) jsou však v současnosti mizivé.

Fondů pod stromeček moc není

Nejvhodnějším vánočním fondem je ten, který emituje své podíly v listinné podobě. Čistě listinným fondem na našem trhu je dluhopisový Bondinvest (OFSISBON) Spořitelní investiční, jehož příjemnou vlastností je každoročně vyplácená dividenda. Další možnost získat podíly v papírové podobě nabízí smíšené fondy Kosíř (OFNTNKOS) a Praděd (OFNTNPRA) investiční společnosti Newton. Zájem o tyto vánoční dárky však není valný. Minulý týden zaznamenal Bondinvest nadprůměrný zájem svých podílníků o odkup svých podílových listů. Oproti obvyklému milionu korun čistých prodejů zaznamenal 150 tisíc v červených číslech. U fondů Newtonu nelze přesný objem listinných podílů určit, před nedávnem se však významný člen vedení společnosti nechal slyšet, že zájem o tuto podobu podílových listů zdaleka nedosahuje očekávání.

Zaknihované fondy lze obdobně jako stavební spoření nakupovat pouze za přítomnosti obdarovávaného. To lze obejít pouze u dětí obdobným způsobem jako u stavebního spoření. Pokud byste chtěli někomu ze svých blízkých přidat něco k jejich již existujícím investicím v podílovém fondu, můžete zaslat peníze přímo na účet fondu. Při použití této varianty musíte znát číslo partnerova účtu v SCP, číslo smlouvy s investiční společností a další údaje, které nemusíte mít vždy k dispozici.
Pokud obdarovanému tento dar nepřišel moc vhod, může jej okamžitě po vánocích prodat. Protože většina fondů má pouze vstupní poplatky (které jste již zaplatili vy), při zpětném prodeji tak nový majitel nic neztrácí.

Lepší než kupóny od Meinla

Životní pojištění je produktem, který můžete sjednat komukoli. Pokud byste se chtěli někomu pomstít, kupte mu pojistku na mnoho let dopředu a zaplaťte pojistné pouze na první měsíc. Chcete-li však skutečně svým milým udělat radost, bude asi lepší zvolit pojištění, u kterého je pojistné placeno jednorázovým vkladem (ten samozřejmě zaplatíte vy). Kromě "klasických" kapitálových životních pojistek je novým hitem na trhu investiční životní pojištění, kde je kapitál vložen do podílových fondů. Z jejich výnosů se platí pojistné, a kdykoli v průběhu pojištění (nebo také až na jeho konci) si můžete nechat vyplatit tržní hodnotu na tyto podíly připadající. Tento produkt nabízí například Commercial Union, Nationale-Nederlanden nebo Česká pojišťovna. Oproti běžným fondům mají investiční pojistky odkupní poplatek (v řádu do pěti procent) a někdy i lhůtu, během níž nelze tyto cenné papíry prodat.

Finanční produkty mohou být darem, který potěší. Především tehdy, když jejich hodnota v čase roste. Pokud cena klesá, nemusí to být obdarovanému až tak líto, přece jen nevložil vlastní peníze. Vzhledem k této vlastnosti některých finančních produktů byste při výběru vhodného daru měli vzít v úvahu náturu oné šťastné osoby, aby z vánoc místo radosti neměla spíše špatné spaní. Dar by také měl být v rámci vašich finančních možností, pokud si tedy nemůžete dovolit podílový list za pět tisíc, asi vám nezbude jiná možnost než dát dárkové kupóny Billy nebo Meinla. Chcete-li blízké osobě nadělit statisíce, bude asi nejlepší domluvit schůzku s finančním poradcem, který tyto peníze investuje podle jejích (či jeho) představ.

Myslíte si, že finanční produkty jsou vhodným dárkem pod stromeček? Obdarujete někoho letos fondem nebo životní pojistkou? Potěšil by vás takový dárek? Ocenila by vaše babička podílové listy derivátového fondu? Podělte se s ostatními o své názory.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 12. 2000 15:53, TGP

Ono to asi je jako vždy o lidech. Někteří zůstanou poctiví, jiní pro pár korun navíc udělají úplně vše...

Zobrazit celé vlákno

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 12. 2000 17:04, PetrV

na českém dluhopisovém trhu si do malého fondu můžete vyzobat rozinky, zatímco do velkého musíte brát co je...

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services