Hledání pozitivních zpráv

Hledání pozitivních zpráv
Jen něco málo přes osmdesát miliard korun obhospodařují nyní tuzemští správci v šedesáti sedmi otevřených podílových fondech. Za listopad z fondů "utekl" majetek za 2,9 miliardy korun, za první prosincový týden pak dalších 430 milionů.

Každé pondělí již více než tři měsíce s železnou pravidelností informujeme o odlivu majetku z otevřených fondů. Tento týden tomu bohužel nebude jinak. První prosincový týden se lišil proti předchozímu jen v "maličkostech" – jedné negativní a jedné pozitivní.
V souladu s titulkem začnu tou druhou. Majetek podílníků v minulém týdnu prakticky neklesal. Negativní zhodnocení majetku vykázalo jen pět z necelé sedmdesátky fondů – u všech pěti byl navíc pokles nižší než půl procentního bodu. Zprávou špatnou jest, že trh se již nasytil podzimních novinek a čeká na nové stimuly. Odkupy byly v minulém týdnu o dvě stě milionů korun vyšší než o týden dříve.

Unie investičních společností našla ve své tiskové zprávě hodnotící měsíc listopad ještě jeden důvod k optimismu. "Jako pozitivní se jeví čistý příliv majetku, který zaznamenaly vedle fondů fondů (+156,2 milionu korun) také akciové fondy (+256,1 milionu korun), tj. fondy s nejdelším investičním horizontem.," uvádí ve zprávě mluvčí Unie Šárka Trchová a dodává: "u ostatních kategorií fondů převážily zpětné odkupy nad prodeji – obligační fondy (-267,6 milionu korun), fondy peněžního trhu (-1,36 miliardy korun) a balancované fondy (-1,7 miliardy korun)," informuje.

Fondy Globaltrend FF (OFSISFF) a Eurotrend (OFSISEUR) z dílny Spořitelní investiční, ani Fond světových indexů (profil, názory), které ještě před pár týdny obsazovaly první místa v přílivu nových investic a rozhodující měrou přispěly k optimismu UNIS ČR, již podílníky příliš nelákají. Slušným přílivem vkladů se může pochlubit jen IKS fond fondů (profil, názory). Také o něj ale zřejmě během čtrnácti dnů zájem opadne. Před vánoci se totiž přestane prodávat bez vstupního poplatku a bude tak zřejmě se zhruba měsíčním zpožděním kopírovat osud fondu světových indexů, jehož zaváděcí bezpoplatkový prodej skončil v polovině listopadu. Spokojeni jsou podle neoficiálních zpráv s novým akciovým fondem (profil, názory) v ŽB-Trustu. Žádná čísla o prodeji však společnost zatím nezveřejnila.

O českém trhu investování dává reakce podílníků jednu smutnou zprávu. Více než investiční styl, historie a potenciál fondu, tedy ukazatele, které by měly být pro dlouhodobé investory stěžejní, rozhoduje intenzita a cena krátkodobých marketingových kampaní. Lze bohužel říci, že o úspěchu fondu prodávaného na bankovních přepážkách stále více rozhoduje nulový vstupní poplatek, možná by, popustíme – li uzdu fantazii, prodeji pomohl i plyšový medvídek nebo mobilní telefon zdarma (není to nemožné, mobilní telefon se již dává k bankovním účtům). Cesta ke standardnímu investičnímu prostředí bude ještě dlouhá a pro Unii investičních společností a samotné správce i nákladná.

Vítězové a poražení

Mezi vítěze počátku prosince, měřeno přírůstkem nových vkladů za týden, se kromě tradičního Pioneer Trustu (profil, názory) (+23,3 milionu korun) zařadil i akciový fond První investiční (profil, názory) (+13,9 milionu korun). Na třetím místě se 13,7 miliony korun nových vkladů zůstal IKS fond fondů. Ostatní fondy s kladnými přírůstky zůstaly hluboko pod deseti miliony Eurotrend +5,1 milionu korun, Globaltrend FF +3,8 milionu. Překvapením je +3,4 milionu korun do fondu Akro Svět (profil, názory) a +1,8 milionu do Středoevropského fondu První investiční (profil, názory).

Největší odkupy zaznamenal již tradičně Sporoinvest (OFSISSPI) -162 milionů, Sporobond (OFSISSPB) -58 milionů a podobně zaměřené fondy dalších velkých správců IKS KB (profil, názory) a První investiční (profil, názory). Konkrétně IKS peněžní trh (profil, názory) –36 milionů, IKS Globální (profil, názory) –30,5 milionu korun, IPB dluhopisový (profil, názory) a IPB peněžní trh (profil, názory) oba shodně –21 milionů korun.

Mezi poražené lze zařadit i celou rodinu fondů OB Investu (ISOBI). Přestože investiční společnost nevybírá správcovské poplatky, případně při nákupu podílových listů přímo v sídle společnosti ani poplatky vstupní a výstupní, získal z pěti fondů rodiny nové vklady jen jediný – ČSOB smíšený (profil, názory). Investoři, spíše ale investor, do něj vložili zanedbatelných třicet tisíc korun. Zbylou čtveřici provázel nezájem, případně odkupy. Celkově fondy OB Investu ztratily za minulý týden 0,4 milionu korun. Pro údajný úspěch strategie firma nedávno rozhodla o prodloužení bezplatného období na další čtvrtletí.

Myslíte, že by investice do fondů mohly povzbudit "plyšáci", nebo investiční společnosti konečně představí zajímavé novinky? Odhodlají se správci ke společné vysvětlující a marketingové kampani? Proč jinde osvědčené nulové poplatky nefungují u OB Investu? Těšíme se na váš názor.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 60 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 12. 2000 23:09, urbanjan

Ano, práce finančních poradců je jistě tvrdá práce, ale asi tak tvrdá jako každá jiná, kterou si člověk dobrovolně vybere a ve které se rozhodne být profesionálem. Nechápu Vaši kritiku směrem k bankám a bankovním úředníkům. Nechci se zastávat zaměstnanců bank, jistě nejsou všichni zcela perfektní, ale Vámi uváděné "odstrašující" příklady jsou velmi laciné a médii rády používané argumenty. Pokud by byly pravdivé, nic proti nim, ale připadá mi, jako by jste byl v bance naposledy před třemi, čtyřmi lety. Pane "PJ", od té doby se v českém bankovním sektoru dost změnilo a možná se budete divit, dokonce k lepšímu. V posledních několika měsících se banky opět začali silně orientovat na retailovou klientelu a v prostředí, kde působí také dost zahraničních peněžních ústavů je dost velká konkurence na to, aby si banky nemohli dovolit pohrdnout klientem.

Zobrazit celé vlákno

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 12. 2000 16:42, bbq

V souvislosti s možností splatit nákup podílových listů az do 10 dnů, by mne zajimalo za jaký kurz podílové listy prodávají. Vracim se k debatě o způsobu (okamžiku), za jakou cenu podílové listy dostanu. Pokud by to bylo za cenu známou až 10 den (kdy bych teoreticky doručil peníze) tak, podle mého názoru, je to pěkně dlohá doba na to, že se může investice prodraží, nebo lepší případ zlevnit.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (60 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Partners Financial Services