Čím novější, tím lepší

Čím novější, tím lepší
I když odliv investorů pokračoval i minulý týden, našla se i velmi dobrá zpráva - o nové fondy, investující na zahraničních trzích, je čím dál větší zájem. Část investorů pochopila, že za hranicemi vyčerpaného českého akciového trhu je čekají mnohem zajímavější zisky.

Novinky dvou velkých investičních společností, Spořitelní investiční (ISSIS) a IKS KB (profil, názory), bezpochyby přišly právě včas. Investiční společnosti své klienty obvykle dělí do dvou skupin - na ty, kteří vědí o investování poměrně hodně a na ty, kteří své peníze investiční společnosti svěřili proto, že věří jejímu jménu a vidí zajímavé zhodnocení v minulosti. Nechme teď stranou zřejmě nejčastěji omílanou (a přehlíženo) větu, že "Minulé výnosy nejsou zárukou výnosů budoucích". V Čechách to zatím tak bylo, a nejen u fondů. Po řadě skandálů na konci kupónové privatizace a těsně po ní investování do fondů zachránil především Sporoinvest (OFSISSPI) se svými téměř 15% ročními výnosy. Patnáct procent je patnáct procent, řekne si běžný člověk - a do fondu rád vloží své peníze.

Lidé v investičních společnostech i ostatních finančních institucích často zapomínají na jednu věc - že jim jen málokdo rozumí. "Průměrní" lidé neinvestují, ale ukládají své peníze tam, kde očekávají nejlepší zhodnocení. Fondy peněžního trhu a dluhopisové nabízely deset až patnáct procent, což je velmi hezké číslo. Dnes nabízí procenta tři až čtyři, což jen málokoho z drobných (ale o to důležitějších) klientů podílových fondů osloví. Své peníze proto vybírají, stejně jako ti dobře informovaní, kteří vědí, že český peněžní a dluhopisový trh teď bude minimálně několik měsíců nezajímavý.

Kam se svými penězi jdou? Především do obchodů. Po dlouhé době začíná převládat pocit, že nakupovat je dobré, že možná nebude tak špatně, příliš neporoste cena nájemného ani elektřiny, a tak není potřeba šetřit každou korunu. Další velká část peněz, vybíraných z fondů jako je Sporoinvest, Sporobond (OFSISSPB), IKS Peněžního trhu (profil, názory) a další, směřuje tam, kde se dá očekávat vyšší zhodnocení. Investoři s několika sty tisíci korun stále častěji směřují do zahraničních fondů, kterých je v České republice oficiálně i neoficiálně k dispozici nepřeberné množství. Nové cesty se ale otevírají i těm, kteří měli ve fondech několik tisíc korun, případně chtějí pravidelně spořit svou tisícikorunu měsíčně.

První, kdo se na tuto cestu vydal a začátkem podzimu vstoupil na (téměř) pole neorané, byla Spořitelní investiční s fondy Eurotrend (OFSISEUR) a Globaltrend (OFSISFF). Od počátku září oba nové fondy, připravené ve spolupráci s novými majiteli z Rakouska, navíc intenzivně podporovala, není tedy divu, že i přes občasnou rezistenci k akciovým investicím u dam na přepážkách spořitelny oba fondy dokázaly získat poměrně zajímavý objem peněz. V polovině září následovala IKS s fondem světových indexů (profil, názory), který se podobá poměrně oblíbenému fondu Akro Svět (profil, názory). Na konci října IKS přidala ještě jeden téměř povinný fond - fond fondů, jehož portfolio bude spravovat nikoliv český portfolio manažer, ale odborníci z BNP Paribas. Nový akciový fond připravuje ŽB-Trust (profil, názory) a není pochyb o tom, že budou následovat i další fondy, které lidem nabídnou výrazně vyšší zhodnocení. Stále ještě chybí agresivnější akciové fondy, které se budou specializovat na jednu oblast a jeden sektor (jako například Akro Eurotech (OFAKRET), fond investující prostřednictvím zahraničních fondů pouze do evropských IT firem).

Co tedy můžeme v nejbližší době očekávat? Odliv peněz z konzervativních fondů a jejich částečný přesun do fondů nových, slibujících větší zhodnocení. Počátkem příštího roku by ale mělo dojít ke zklidnění dnešních hromadných přesunů, protože se lidé postupně naučí rozlišovat různé typy fondů - a část dnes vybíraných prostředků vrátí do sice nudných, ale poměrně velkou jistotu nabízejících fondů peněžního trhu a do fondů dluhopisových.

Tak pravila statistika

Nejvyšší čisté prodeje (rozdíl mezi penězi vloženými a vybranými) minulý týden vykázal s poměrně velkým náskokem Pioneer Trust (profil, názory) - a to 34 milionů korun. Poněkud méně, 25 milionů korun, přilákal SIS Eurotrend, následovaný poslední novinkou na českém trhu, IKS fondem fondů s 22 miliony korun. Na čtvrtém místě je IKS fond světových indexů se 16 miliony korun a na pátém další podzimní novinka, SIS Globaltrend se 12 miliony korun.

Nejnižší čisté prodeje minulý týden vykázal investAGe AG 21 (profil, názory), a to mínus 1,24 miliardy korun, neboli téměř celý majetek fondu. Vlastní jmění fondu dnes činí pouhých 9 milionů korun. Jelikož jsou tyto statistiky dostupné až v pátek v podvečer, nebylo možné získat oficiální komentář nikoho ze společnosti investAGe (profil, názory). Minulé úterý ale společnost vydala tiskovou zprávu, že tento fond bude k 19. lednu 2001 sloučen s fondem investAGe AG 135 (profil, názory). Je tedy pravděpodobné, že se investor, který do fondu AG 21 vložil koncem listopadu 1999 1,2 miliardy korun, rozhodl svou investici vybrat a investiční společnosti tak nezbylo nic jiného, než fond zavřít nebo sloučit. Vedle této anomálie pokračoval rychlý odliv peněz také ze Sporoinvestu (týdenní čisté prodeje mínus 502 milionů korun); výrazně méně pak z dalších tří fondů na žebříčku: Sporobondu (OFSISSPB) mínus 44 milionů korun, PIAS pravidelných příjmů (profil, názory) mínus 25 milionů korun a IKS Peněžního trhu mínus 17 milionů korun.

Fondů, do kterých investoři minulý týden nevložili žádné nové peníze, je sice plných dvacet, ale většinou jde o fondy nedávno převzaté od investičních společností v nucené správě nebo o fondy, u kterých se očekává brzké sloučení či zánik. Z těch, u kterých by se dal čekat větší zájem investorů, stojí za zmínku Patria Evropský akciový (OFPATEA), PPF smíšený (OFPPFSMI), Akro růstový (OFAKRRST) a Akro výnosový (profil, názory).

Kdy se podle vás zastaví odliv peněz z fondů peněžního trhu? Jak dlouho bude lidem trvat, než se naučí, že se nelze rozhodovat jenom podle nominální výše úroků nebo zhodnocení? Jak si rozdělí trh české a zahraniční fondy? Napište nám svůj názor. A nezapomeňte, že po kliknutí na symbol fondu si otevřete jeho profil, kde můžete hlasovat o spokojenosti s ním, případně připsat k němu vlastní komentář.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 79 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 11. 2000 12:47

investAGe a.s. obhospodařuje majetek investičního fondu AGB, investiční fond II, a.s. na základě obhospodařovatelské smlouvy ode dne 20.11.1998.
Vlastní jmění na akcii se od převzetí fondu investiční společností investAGe a.s. zhodnotilo o téměř 6%.

V současné době je fond AGB IF II, a.s. v procesu přeměny na otevřený podílový fond, která akcionářům fondu umožní zpětný odkup podílových listů kdykoliv přímo investiční společnosti a navíc za hodnotu čistého jmění fondu, které připadá na podíl.

Na základě rozhodnutí Komise pro cenné papíry, které nabylo právní moci dne 7. 3. 2000, byla povolena přeměna AGB IF II, a.s. na otevřený podílový fond s názvem investAGe, a.s. investiční společnost AGB otevřený podílový fond.
Obchodování s akciemi investičního fondu bylo v souladu s projektem přeměny fondu zpracovaným podle metodiky a schváleným Komisí pro cenné papíry ukončeno dne 5. 5. 2000. Toto datum je i datem pozastavení nakládání s akciemi v SCP.
Představenstvo fondu podalo návrh Krajskému obchodnímu soudu v Praze o výmaz investičního fondu z obchodního rejstříku bez likvidace.

Dnem přeměny AGB, investiční fond II, a.s., kterým bude den jeho výmazu z obchodního rejstříku, přejde majetek investičního fondu společně s nevypořádanými závazky na podílníky vznikajícího otevřeného podílového fondu a stane se jejich společným majetkem. Za jednu akcii AGB, investiční fond II, a.s. získá akcionář 300 podílových listů podílového fondu v nominální hodnotě Kč 1,-. Předpokládaným termínem vydání podílových listů podílníkům připsáním na jejich majetkové účty v SCP je lhůta 14-ti dnů počínající v den následující po dni, kdy rozhodnutí soudu o výmazu fondu z obchodního rejstříku nabude právní moci.
Při odkupu podílových listů budou v souladu se schváleným statutem otevřeného podílového fondu v přechodném období po jeho vzniku uplatňovány následující srážky:
8% během prvních 6-ti měsíců, 6% v období 7 až 9 měsíce, 4% v období 10 - 12 měsíce, 0% po uplynutí 12-ti měsíců následujících po dni přeměny investičního fondu na otevřený podílový fond. Výnos z výše uvedených srážek se stává společným majetkem podílníků fondu.
Při prodeji podílových listů bude účtován poplatek investiční společnosti ve výši 2% z aktuální hodnoty podílového listu.

Zobrazit celé vlákno

+31
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 11. 2000 17:58, obrouckova

Možná to byl špatný tah SISky, ale mám pro Vás jednu radu. Nezoufejte a běžte jinam pokud se Vám to nelíbí a nebo Vám to nevyhovuje. Vždyť fondů je přece tolik... Stačí si jen vybrat.

Zobrazit celé vlákno

-21
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (79 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Partners Financial Services