Změnily ho americké farmy

Změnily ho americké farmy
Žil by zřejmě v nějakém malém městě nebo na vesnici na rodné Českomoravské vrchovině. O kariéře ve světě financí by asi neuvažoval. Před deseti lety ale jako student odjel do USA a v jeho profesních zájmech nastal zlom. Ve světě financí se Ivan Klusáček (33) pohybuje již osmým rokem.

Amerika pro mě znamenala obrat v dosavadním životě. Do USA jsem odjel v létě roku devadesát spolu s několika kamarády z vysoké zemědělské. Půlroční stáž po americkém venkově se nakonec protáhla na rok a půl. Pracoval jsem tam na farmách a po večerech se učil angličtinu. Projel jsem spíše východní část Států, začínal jsem v severní Dakotě, což není moc zajímavá oblast, nejdelší část pobytu jsem strávil na Floridě a nakonec jsem byl v severní Karolíně. Na mé cestě bylo nejlepší, že člověk kromě jazyka krátce po revoluci získal hodně jiný pohled na finance. Uvádění nových finančních nástrojů na český trh pro mě pak nebylo žádným překvapením. Už jsem je znal a věděl, že finance jsou branží, ve které chci pracovat. Léta předtím jsem zcela vážně myslel, že budu zemědělcem doma v Chotěboři.

Na konci roku 1991 jsem se vrátil zpět do Prahy dodělat přerušenou školu. Chtěl jsem ji rozhodně dostudovat, protože vzdělání vykázané na papíře je u nás pořád hodně důležité a otevírá dveře k zajímavým zaměstnáním. Bez Ameriky bych se k investičnímu bankovnictví dostával pomaleji, možná bych na chuť tomuto oboru nepřišel vůbec. Kdybych byl celou dobu tady v České republice, musel bych určitě projít dnes již zaniklými pseudobrokerskými firmami vykupujícími kupónové knížky. Jsem rád, že jsem to neabsolvoval, nebylo myslím o co stát.

Do Raiffeisen Capital jsem přišel před dvěma a půl lety ze Živnobanky, kdy jsem byl vedoucím akciových obchodů. Kariéru po škole jsem začínal v Agrobance. Zatím jsem na žádném z míst nevydržel déle než dva a půl roku. Tentokrát to ale myslím bude jiné. Domnívám se, že lepší roky pro kolektivní investování teprve přijdou. Hodně se to ale odvíjí od výhledů kapitálových trhů a od toho, co píší vlivná média. Lidé nakupují, když jsou očekávání a články optimistická, při výhledech negativních se všeho zbavují. Dělám klasickou a fondovou správu portfolií. Moje odpovědnost je v nabídce fondů, budování distribuční sítě, péči o klienty. Pracovní den začínám mezi osmou a půl devátou čtením tisku, mapováním trhu, uděláním si představy, jak se dnes situace může vyvíjet. Potom následují pravidelné porady celé firmy. Od devíti začínají schůzky, příprava nebo realizace objednávek, zadávání objednávek. Přesně se nedá říci, co dělám, struktura práce se mění, jsou věci, které musím řešit operativně. Do toho přicházejí neplánované schůzky s klienty. Svým pánem jsem znovu až po šesté hodině večerní.

Ještě asi před dvěma lety jsem svoji budoucnost s Českou republikou příliš nespojoval, nyní již tu mám více závazků: oženil jsem se, na vrchovině mám matku, jsem tady spokojený. Pokud by ale byla příležitost pracovat v zahraničí, nebránil bych se – odcházelo by se daleko složitěji, než před deseti lety. Svojí kariéru neplánuji, vím jen, že bych chtěl bych dále zůstat v investičním bankovnictví. I za několik let chci raději zůstat zaměstnancem, než se pouštět do samostatného podnikání.

Možná to, že nemohu příliš ovlivnit svůj pracovní den způsobuje, že mou nejoblíbenější zálibou je mít pocit svobody, možnost dělat co chci, rozhodnout se, že se budu válet, sportovat, nebo koukat na televizi. Mám rád, když nikdo neříká, co mám nebo nemám dělat. Kromě toho rád cestuji, to je taky věc, kterou jsem objevil až v roce 1990 cestou do Států. Letos jsem se do USA vrátil, byl jsem tam s manželkou na svatební cestě. Baví mě tenis a řídit auto, nepropadl jsem zatím módní vášni golfu, možná i na něj ale časem dojde. Preferuji rockovou a klasickou muziku, občas rád zajdu do kina, nejsem ale filmožrout. Většinou se na film dostanu, až když běží jen v zapadlých kinech a já je pak musím objíždět. Dříve jsem hodně četl, dnes stihnu většinou jen noviny. Říkám si, že kdybych měl čas, četl bych normální nefinanční knížky.

Dotazník

Silné stránky: slušnost

Slabé stránky: slušnost

Oblíbený nápoj: Coca Cola

Rodinný stav: ženatý (čerstvě)

Nejdražší koníček: fotografování

Osobní automobil: Daewoo

První výdělek: brigáda na gymnáziu

Největší životní vydání: pokud je myšleno finanční, pak to byla koupě auta

Nejvýhodnější nákup: nákup USD letos v srpnu na dovolenou

Největší sen: doživotní rentiér

Tři věci, které byste si nevzal na pustý ostrov: kreditní kartu, elektrický zapalovač, pytel písku

Největší vynález lidstva: postel

Nejobyčejnější věc na světě: ?????

Kolik kroků je od Churchillovy sochy v Praze před VŠE k Churchillově soše v Londýně před parlamentem: Zajímavá otázka. Určitě hodně. Půjdeme-li na východ, pak ještě víc.

Jak podle vás vypadá ideální finančník? Svěřili byste Ivanu Klusáčkovi své peníze? .

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 11. 2000 9:32

Ano. Prijemny, slusny clovek

+17
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 10. 2000 11:43, SkrivanekT

Velmi zajímavý člověk. Společnost pro mě tímto vystoupila z anonymity. Jestli je tam více takových jako Klusáček, určitě bych k nim s penězi šel.

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services