Časovat či nečasovat?

Časovat či nečasovat?
Načasovat správně svoji investici je snem každého investora. Maximální míra úspěchu je vymezena dvěma okamžiky, nejlevnějším nákupem a nejdražším prodejem. Oba lze ale spolehlivě určit jen při pohledu do minulosti, neboť pověstnou křišťálovou kouli zatím nikdo nenašel.

Kapitálové trhy žijí po svém - jednou se zpožďují, podruhé zrychlují. Celé týmy analytiků se snaží zjistit alespoň přibližně, kdy nastane to správné období pro nákup či prodej. "Správné" nebo "špatné" načasování může ovlivnit výnos investice nejvíce u akcií, v menší míře u dluhopisů a nejméně u fondů peněžního trhu.

Co způsobuje výkyvy na kapitálových trzích?

Mezi nejvýznamnější faktory patří makroekonomické parametry: míra inflace a úroveň úrokových sazeb v různých světových regionech, respektive intenzita jejich změn, růst produktivity práce, hospodaření státních rozpočtů, vývoj cen surovin, platebních bilancí a směnných kurzů měn. Vedle nich se uplatňují i politická rozhodnutí, nejistoty a otřesy způsobující náhlou změnu hospodářských podmínek nebo jen změnu v očekávání budoucího vývoje. Existuje sice řada poznatků o zákonitostech působících na chování jednotlivých segmentů a subjektů trhu, ale spolehlivý model chování – onu pověstnou křišťálovou kouli umožňující nahlédnout do budoucnosti – zatím nemá nikdo.

Pravděpodobnost úspěchu při časování

V povědomí investorů se již zafixoval mimořádně výnosný charakter vývoje vyspělých akciových trhů ve druhé polovině 90. let, respektive od poloviny 80. let. S určitým zjednodušením lze konstatovat, že čím nižší byla inflace a úrokové sazby, tím rychlejší bylo tempo hospodářského rozvoje a s ním i růst cen akcií. Jenže tento vývoj neprobíhal rovnoměrným tempem ani v čase, ani v prostoru, ani uvnitř jednotlivých ekonomik. Poměr "nejúspěšnějších" úseků k celému období posledních 5 - 15 let je poměrně malý: během 1 až 2 procent obchodních dnů se realizovalo 50 až 70 procent celkového výnosu. To znamená, že pravděpodobnost úspěšnosti "nejlepšího časování" je ze statistického hlediska nevýznamná, ale současně platí, že během více než 50 procent obchodních dnů lze nakupovat levně.

"Trend is your friend" (trend je tvůj přítel)

To je zásada, kterou se v uplynulých dvaceti letech řídila řada úspěšných investičních manažerů. V poslední době ale tato zásada ovlivnila chování trhu silněji, než si její přední průkopníci nakonec byli ochotni připustit. Lze ji jednoduše vyjádřit heslem "nežeňme se", ve smyslu nepospíchat, neukvapit se. Nesnažit se předběhnout vývoj událostí, ale naopak spíše posečkat, až se trend trhu dostatečně rozvine. Je dobré využít toho, že trhy mají tendenci "přestřelovat" a vzestupné i sestupné trendy přetrvávají. Hlavní podmínkou však je věnovat se soustavně sledování vývoje na kapitálových trzích a věnovat shromažďování informací dostatek času.

Spořící strategie je spolehlivé řešení

Pro člověka, který na to nemá čas ani chuť, je daleko lepší vsadit na průměrování pořizovacích nákladů na investici. Rozložení investic na pravidelné nákupy v dostatečně dlouhém časovém horizontu (u akcií nejméně na 3 roky) zajišťuje nejen "vyrovnání" ze zpětného pohledu úspěšných a neúspěšných nákupů, ale vzhledem k zákonitosti dlouhodobého růstu akciových trhů jako celku i dosažení "průměrného" zisku při respektování zásad "diverzifikace", tzn. rozložení investic na více akciových titulů nebo nákupem indexů či fondů.

Pavel Pršala
Spořitelní investiční společnost


Myslíte, že dokážete "přechytračit" trh? Preferujete aktivní, nebo pasivní správu portfolia? Co si myslíte o přečteném článku? Těšíme se na váš názor.

Příspěvkem Pavla Pršaly začínáme uveřejňovat seriál zamyšlení renomovaných odborníků.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 34 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 10. 2000 19:45

Pane p11,

vase nazory sleduji se zaujetim jiz delsi dobu a vzdy kroutim hlavou nad vasim neopakovatelnym vyjadrenim naproste neznalosti veci. Prosim vas, nemohl byste nam vsem priblizit, jake mate profesni zazemi a take co vas pudi k tomu, abyste vase negativisticke postoje zverejnoval?

Dekuji

Tomas Vilim

Zobrazit celé vlákno

+21
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 10. 2000 16:58

Vzkaz pro anonyma?! Nejde o to,kolik akcií Tonaku vlastní Sporotrend,ale že je vůbec má a jak k nim přišel.Ať mi nikdo nevykládá,že jich koupil na burze,protože se jedná o perspektivní podnik a to už vůbec nemluvím o tom,jakou mají tyto akcie na trhu likviditu(ve statutu se jasně mluví o likvidních a růstových akciích).Myslím si,že Sporotrend pomáhal jinému kuponovému fondu snížit váhu této akcie ve svém portfoliu a myslím,že to není fér vůči podílníkům Sporotrendu.Podobnou zkušenost jiného rázu mám i společnosti IKS KB. A můj první příspěvek byl reakcí na téma důvěra k fondům SIS a názory pana p11,stačí jen dobře číst!

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (34 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Partners Financial Services