Kam s českým trhem akcií?

Kam s českým trhem akcií?
Český kapitálový trh rychle ztratil vše, co za poslední rok získal. Deseti a více procentní roční přírůstky kurzů vzaly za své. Má trh perspektivu, nebo se pozitivní očekávání definitivně rozplynuly?

Necelé dva roky po vánočním úklidu, který Komise pro cenné papíry provedla v řadách tuzemských účastníků finančních trhů, se zdá, že se pověst kapitálového trhu v České republice zvolna zlepšuje. Zásluhu na tom určitě mají i tradiční termínované vklady, jejichž výnosy poklesly na historické minimum. Zvykli jsme si na základní ekonomickou terminologii, naučili jsme se využívat řadu dříve nezvyklých finančních instrumentů, nebo o nich alespoň začínáme něco tušit. Při našich investičních rozhodnutích se možná častěji než dříve uplatňuje rozum. Zůstává otázkou, co je důsledkem čeho a zdali má někdo na zlepšení obrazu (některých) finančních institucí v očích veřejnosti rozhodující podíl. Naštěstí je tato otázka spíš akademická, takže se jí teď nemusíme zabývat.

Místo toho můžeme zkusit odhadnout, co se bude dít dál. Trh dluhopisů funguje dobře už dlouho, ale to drobného investora moc nezajímá, snad s výjimkou případu, kdy chce spolehlivě investovat do konzervativního dluhopisového fondu. Je jich na trhu dostatek, stejně jako fondů investujících v zahraničí. Trh derivátů funguje také dobře, dokonce se mu prý má dostat i požehnání od Komise pro cenné papíry, zato o domácích akciích slyšíme stále méně. Příčina je samozřejmě stejná jako dříve, kdy jsme se divili nezájmu zahraničních investorů: české akcie (ACMAPA) nejsou zajímavé.

Ne že by se podnikům nedařilo, ale odraz jejich úspěchů ve výnosech akcionářů je v řadě případů velmi diskutabilní. Dividendy se moc nevyplácejí, majoritní nebo rozhodující vlastníci k tomu vlastně nemají žádný důvod, cena akcií na veřejných trzích je nemusí zajímat. Nelze se ani divit, že likvidita řady titulů je opravdu nízká, kromě obchodů v rámci SPAD se příliš neobchoduje a funkce burzy se často redukuje jen na vypořádání přímých obchodů. Přímé investice silných zahraničních koncernů nemají na burzu vliv. Doporučovaná váha českých akcií v reportech zahraničních investičních bank klesá a náš občan je vystaven masivní podpoře prodeje desítek fondů důvěryhodných institucí stejně jako v ostatních zemích s tržním hospodářstvím. Není divu, že se už objevily dohady, existují-li pro další činnost naší burzy vážnější důvody než pouhá setrvačnost.

Myslím, že existují. Především pro malé a střední podniky je přístup ke kapitálu klíčovou podmínkou rozvoje. A vždycky pro ně bude levnější a jednodušší jít s novým projektem na burzu do Prahy, než do Vídně nebo do Frankfurtu. Totiž – mělo by to být levnější a jednodušší. Pokud ještě i dnes platí, že pro řadu podniků představuje veřejná obchodovatelnost jejich akcií spíš zátěž než užitek, těžko od nich můžeme očekávat, že se jejich přístup (a atraktivita jejich akcií) změní zavedením nebo novelizací nějakého požadavku, který na ně zákon, burza či KCP kladou. Pravděpodobnější je, že o své akcionáře bude pečovat někdo, kdo podniká právě díky nim, resp. díky veřejnému trhu, který mu umožnil získání potřebného kapitálu. Něco takového ovšem zatím moc firem říci nemůže.

Jako závěr tedy pro budoucnost českého trhu akcií můžeme odhadnout dvě možné alternativy: Pokud se (zjednodušením přístupu, snížením nákladů, zjednodušením a zrychlením administrativy, jednoznačností právních norem, patřičným marketingem, prostě jakýmkoli způsobem) podaří oživit zájem emitentů o obchodování jejich akcií na našem trhu, protože to pro ně bude mít smysl, můžeme také očekávat, že bude mít smysl do těchto akcií investovat a že to někdo skutečně udělá. Pak se může dostavit rozvoj domácího kapitálového trhu a jeho růst. Pokud se zájem emitentů vzbudit nepodaří, žádná katastrofa samozřejmě nenastane. Ale ani žádná změna k lepšímu. Nenastane nejspíš vůbec nic.


Jaroslav Rozehnal
portfolio manager Commerz Asset Management (CZ) a.s.


V krátké době na analýzu naváže profil fondu Sporotrend (OFSISSPT) investujícího především na českém trhu. Podělte se o svůj názor na vývoj tuzemského akciového trhu a vyhlídky podobných fondů jako Sporotrend. Plánujete sami investovat do českých akcií nebo akciových fondů?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 23 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 10. 2000 18:59, letal

S Vaším názorem se také ztotožňuji, pouze podotýkám, že v dnešní globalizované ekonomické situaci začíná nabývat na významu spíše sektorové(odvětvové) členění, než pouhá geografická diverzifikace. Tím ji však také nezatracuji.

Zobrazit celé vlákno

+27
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 10. 2000 9:35

Pokud vedle sebe oddelene stavite Český Telekom a telekom německý nebo britský, Komerční banku a velké americké banky, tak se zrejme nedivate moc do budoucnosti. Nema se nahodou v blizke dobe stat, ze Cesky Telecom = nemecky, britsky nebo proste zahranicni, a KB = take zahranicni ??? Myslim, ze se tomu rika privatizace ...

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (23 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Partners Financial Services