Jsme konečně na dně?

Jsme konečně na dně?
Pokles objemu majetku ve správě podílových fondů i kursu řady z nich pokračoval i minulý týden. Při pohledu na pády některých fondů se může zdát, že je vhodný čas pro novou investici.

České, evropské i americké akcie se za posledních šest měsíců propadly hlouběji, než většina odborníků očekávala - a než byli někteří investoři ochotni snést. Nervózních investorů, kteří v době pádu prodávali akciové a smíšené fondy ale bylo méně, než se očekávalo. Například Sporotrend (OFSISSPT), investující primárně do českých akcií, si již od března (kdy se jeho kurs na pár týdnů podíval nad nominální 1 korunu) udržuje majetek ve výši . Také podílníci třetího největšího fondu v ČR, Pioneer Trustu (profil, názory), pokles kursu zvládají dobře. I když

Obecně řečeno, minulý týden nebyl ani černý ani bílý. Polovina fondů dokázala vykázat růst kursu (o týden dříve to byla jenom jedna třetina) a pouze u poloviny fondů si investoři vybrali více peněz než do nich bylo investováno. Celkový součet přílivu a odlivu peněz (bez fondů společnosti investAGe, která nedodala výsledky) činil mínus 90 milionů korun, tedy výrazně méně než mínus 275 milionů korun o týden dříve.

Nejvyšší čisté prodeje (rozdíl mezi nově investovanými a vybranými penězi) minulý týden dosáhl Sporotrend (plus 32 milionů korun), následovaný Pioneer Trustem (22 milionů korun), fondem světových indexů IKS (profil, názory) se 16 miliony korun, fondem Patria evropský akciový (OFPATEA) s 12 miliony korun a SIS Globaltrendem (OFSISFF) s necelými 8 miliony korun. Ve všech případech jde o fondy akciové, případně o fondy s velkým podílem akcií v portfoliu a tak se zdá, že nízké ceny jsou už i v České republice signálem k nákupu spíše než k prodeji.

Tabulku fondů s nejnižšími čistými prodeji vede Sporoinvest (OFSISSPI) s mínus 84 miliony korun, následovaný IKS Plus Balancovaný (profil, názory) s mínus 45 miliony korun. Třetí místo obsadil Sporobond s mínus 15,5 milionu korun, čtvrté IKS Peněžní trh (profil, názory) s mínus 8 miliony korun. Na pátém místě se objevil fond, který se zatím v těchto týdenních přehledech nevyskytl - Newton Kosíř (OFNTNKOS), jehož čisté prodeje minulý týden dosáhly mínus 5,6 milionu korun.

Podíváme-li se na přehled fondů, do kterých investoři minulý týden vložili nejvíce, uvidíme již tradiční obrázek. Na prvním místě Sporoinvest se 120 miliony korun, následovaný Sporotrendem se 37 miliony korun. Na třetím místě je další fond SIS (ISSIS), Výnosový (OFSISVYN) s 36 miliony korun, na čtvrtém Pioneer Trust s 26 miliony korun a na pátém IKS Peněžní trh s 18 miliony korun.

Podobně vypadá i tabulka fondů s největšími odkupy. Nejvíce si investoři vybrali ze Sporoinvestu (mínus 204 milionů korun). Druhý je IKS Plus Balancovaný s mínus 47 miliony korun, třetí SIS Výnosový s mínus 37 miliony korun. Na čtvrtém místě je IKS Peněžní trh s mínus 26 miliony korun a na pátém dluhopisový Sporobond s mínus 22 miliony korun.

Nulové pohyby minulý týden zaznamenalo osm fondů. Vedle tří bývalých CS fondů (nyní ve správě společnosti Akro) to byly Balancovaný fond nadací ŽB-Trustu (profil, názory), ČSOB český akciový (OFOBICAK), ČSOB český peněžní trh (profil, názory), Finnex Růstový (profil, názory) a PPF smíšený (OFPPFSMI).

Jak ovlivnil pád kursů smíšených a akciových fondů váš názor na podílové fondy? Myslíte si, že už nastal pravý čas do těchto fondů investovat nebo byste ještě počkali? !

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 29 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 10. 2000 16:27

Z českých fondů používám akorát fondy peněžního trhu pro držbu pohotovostních rezerv. Dlouhodobé investice směřuji do zahraničních akciových fondů. Honza

Zobrazit celé vlákno

+20
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 10. 2000 22:11, Tomas_Prouza

Myslím si, že investiční společnosti, které jsou členy Unie se snaží být co nejvíce otevření v návaznosti na jejich Závazné pokyny. Tudíž kromě zákonné informační povinnosti informují o denních kurzech - od nového roku budou muset všichni členové UNIS ČR oceňovat denně, dále procentuální složení portfolia uvádí podrobněji něž vyžaduje zákon, konkrétní složení portfolia, poplatky, duraci,.... Ale u uveřejňování portfolia - konkrétní tituly je pravdou, že čtvrletní vykazování a to ještě měsíc po uplynutí daného čtvrletí není to pravé.

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (29 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Partners Financial Services