Víte, kam jdete?

Víte, kam jdete?
Tak, jako se nikdo nevydá na cestu neznámou krajinou bez kvalitní mapy, tak by se neměl vydávat do světa financí bez map, které každý den vydávají Peníze.CZ.

Staré klišé praví, že jeden obraz je silnější než tisíc slov, a mapy podílových fondů, kurzů měn i akcií to jen potvrzují. Na první pohled vidíte, který sektor, cenný papír či měna příjemně stoupají a kterých jste se již dávno měli zbavit.

Jak mapy fungují?

Ať už si otevřete kteroukoliv z dostupných map (podílových fondů, českých akcií, indexů nebo měn), uvidíte zelené a červené obdélníky, někdy jasnějších a někdy tlumenějších odstínů. A právě barvy a jejich odstíny jsou klíčem k mapě. Akcie, podílové fondy a měny, jejichž kurz rostl, jsou zobrazeny zeleně (čím vyšší růst, tím jasnější odstín), ty, které ztrácely, jsou vyobrazeny červeně. Maximální nárůsty a poklesy ukazuje legenda v pravém dolním rohu mapy.

Změny kurzů lze sledovat za různá období a mapa se tak stává ideálním nástrojem pro odlišení krátkodobých výkyvů od dlouhodobých trendů. Stejně tak ji lze velmi dobře použít pro porovnání pohybů kurzů u podobných podílových fondů či akcií z jednoho sektoru.

Přejedete-li po mapě kurzorem, dozvíte se více o každé akcii, měně nebo podílovém fondu. Každá z map je navíc dělena na několik sektorů. Chcete-li vidět jejich rozdělení, klikněte na bílou šipku se žlutým rámečkem v pravém horním rohu mapy.

TIP: napíšete-li do okna pro vyhledávání v pravém horním rohu OFMAPA, otevře se vám stránka s mapou podílových fondů.

Mapa podílových fondů (OFMAPA)
České podílové fondy jsou na mapě rozděleny podle své kategorie na akciové, dluhopisové, peněžního trhu, smíšené a fondy fondů, v rámci jednotlivých kategorií jsou pak seřazeny zleva podle velikosti vlastního jmění. Najedete-li kurzorem na obdélník daného fondu, uvidíte jeho název a symbol fondu, aktuální kurz, zhodnocení za zvolené období a vlastní jmění fondu. Zmáčknete-li pravé tlačítko, můžete přejít na profil fondu, do sekce věnované podílovým fondům, na formulář pro výběr nejvhodnějších fondů nebo se podívat na přehled článků, které jsou o podílových fondech na Penězích k dispozici.

Volbou na dolním okraji mapy určíte, za jaké období (týden, měsíc či rok) chcete změnu vidět, zda chcete sledovat pouze průměrnou změnu jednotlivých kategorií fondů nebo přímo jednotlivé fondy (zaškrtněte volbu Dvě úrovně) a zdali na mapě zobrazovat symboly fondů (volba Popisky). Chcete-li najít konkrétní fond, zadejte jeho symbol do okna uprostřed spodního okraje mapy.

Akciová mapa (ACMAPA)
Mapa českých akcií je rozdělena do jednotlivých sektorů podle metodiky pražské burzy s tím, že v horní části jsou vyzdviženy akcie obchodované v systému SPAD. Jednotlivé emise jsou řazeny zleva podle tržní kapitalizace, jejíž výši odpovídá také výška jednotlivých kategorií (s výjimkou kategorie SPAD). U jednotlivých akcií jsou vedle jména, symbolu, aktuálního kurzu a zhodnocení uvedeny také nominální hodnota a objem emise.

Volbou na dolním okraji mapy českých akcií určíte, za jaké období (den, týden či měsíc) chcete změnu vidět, zda chcete sledovat pouze průměrnou změnu jednotlivých kategorií nebo přímo jednotlivé akcie (zaškrtněte volbu Dvě úrovně) a zdali na mapě mají být zobrazeny symboly fondů (volba Popisky). Chcete-li najít konkrétní fond, zadejte jeho symbol do okna uprostřed spodního okraje mapy. Novinkou akciové mapy je volba Absolutní šířka. Zaškrtnete-li ji, bude šířka řádků a jednotlivých akcií odpovídat absolutní hodnotě jejich tržní kapitalizace. Na první pohled tak například zjistíte, je-li větší tržní kapitalizace Komerční banky nebo ČEZu.

Měnová mapa (MEMAPA)
Na měnové mapě jsou k dispozici kurzy měn, rozdělené do čtyř sekcí: základní měny (euro, dolar a jen), měny Evropské měnové unie, měny ostatních evropských zemí a konečně některé mimoevropské měny. Najedete-li na obdélník měny, uvidíte název měny a její symbol, aktuální kurz podle kurzovního lístku České národní banky a změnu oproti předchozímu dni. Zmáčknete-li pravé tlačítko myši, můžete přejít na profil měny (včetně grafu a výpisu z kurzovních lístků jednotlivých českých bank) nebo na část serveru věnovanou měnám a kurzovním lístkům.

Volbou na dolním okraji měnové mapy určíte, za jaké období (den, týden či měsíc) chcete změnu vidět, zda chcete sledovat pouze průměrnou změnu jednotlivých kategorií nebo přímo jednotlivé měny (zaškrtněte volbu Dvě úrovně) a zdali na mapě zobrazovat symboly měn (volba Popisky). Chcete-li najít konkrétní měnu, zadejte její symbol do okna uprostřed spodního okraje mapy.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Partners Financial Services