Internet banking

redakce Peníze.CZ | 14. 7. 2003
K využití této možnosti komunikace se svou bankou potřebujete pouze počítač připojený k internetu. Pak již není důležité, kde na Zemi se nacházíte, vaše banka je tak daleko jako nejbližší připojení k celosvětové počítačové síti.

Co služba nabízí?

Bez nutnosti vázat se na nějaké místo můžete využívat stejných služeb jako byste byli přítomni v pobočce vaší banky. Stejně jako tam můžete zjišťovat zůstatky, historii účtu, zadávat příkazy k úhradě, inkasu, k měnové konverzi, zakládat termínované či spořící účty a využívat dalších služeb nabízených vaší bankou. Internetové bankovnictví v současné době nabízí již všechny banky.

Jak to funguje?

K využití této služby potřebujete počítač připojený k internetu. S pomocí prohlížeče si otevřete webovou stránku vaší banky a můžete provádět transakce. Ke vstupu do své banky potřebujete své uživatelské jméno nebo klientské číslo. K ověření vaší totožnosti využívají banky různých metod. Nejjednodušší, ale zároveň nejméně bezpečnou, je použití hesla. U některých bank dostanete za poplatek tzv. autentizační kalkulátor (skutečně vypadá jako kalkulačka), se kterým si přístupový kód vygenerujete před každým přihlášením. eBanka nabízí možnost zasílání přístupového kódu na předem určený mobilní telefon. U ČSOB se můžete setkat s identifikací klienta pomocí kódu uloženého na čipové kartě, což ale znamená mít na počítači naistalovanou čtečku čipových karet. Poslední možností je uložení bezpečnostního certifikátu přímo v počítači, ze kterého se k internetovému bankovnictví připojujete.

Kolik to stojí?

V některých bankách musíte jednorázový zaplatit poplatek za zavedení služby. Dále se obvykle platí měsíční vedení služby (desetikoruny až stokoruny). Ostatní poplatky již závisí na využívaném způsobu identifikace klienta. Autentizační kalkulátor stojí obvykle okolo tisícovky, v případě vypůjčení od banky pak několik desítek korun měsíčně. Čtečka čipových karet přijde na patnáct set až tři tisíce korun. Kromě těchto poplatků samozřejmě platíte za připojení k internetu. Transakce prováděné jejím prostřednictvím jsou levnější než na přepážce.

Jak je to s bezpečností?

Tuto otázku si určitě kladou mnozí z nás, hlavně v souvislosti s bezpečností samotného internetu. Komunikace s bankou probíhá pod zabezpečeným protokolem https. Míra bezpečnosti tedy závisí hlavně na způsobu identifikace klienta. Nejméně bezpečnou variantou je heslo. Pokud jej někdo zjistí, může se ihned dostat k vašim financím. Bezpečnější je použití certifikátů uložených přímo v počítači, autentizačního kalkulátoru, mobilního telefonu nebo čipové karty jako klíče k přístupu na účet. Většina bank se snaží přesvědčit své klienty o bezpečnosti toho způsobu identifikace, který sama využívá, absolutní záruky však bohužel poskytnou nelze.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

banky, Internet, internetbanking

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

10. 4. 2024 | Petr Kučera

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

Klienti UniCredit Bank mohou nově využívat bankovní identitu také pro online ověření vůči soukromým společnostem – například pojišťovnám, telefonním operátorům a dalším.

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

Fio banka hlásí komplikace s duplicitním zaúčtováním některých transakcí provedených kartami Visa. „O potížích víme a situaci se společností Visa intenzivně řešíme,“ ujišťuje banka... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

22. 3. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

Česká spořitelna, Komerční banka a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například... celý článek

Partners Financial Services