Fosilie v transformaci

Fosilie v transformaci
Jeden z nejstarších, s nadprůměrnou řadou funkčností, ale s ošklivým designem, který se však prý brzy změní. Takový je internetbanking Union banky.
Kolik uživatelů má internetbanking Union banky
prosinec 2001 1 887
březen 2002 2 171
červen 2002 2 414
červenec 2002 2 574

Union banka je na poli internetového bankovnictví průkopníkem. Svou aplikaci nabídla klientům už v říjnu roku 2000 jako třetí na českém trhu (po eBance a Živnobance). I-banka (tak svému produktu Union říká) pravděpodobně zaujala především firmy. Union má totiž asi 150 tisíc klientů, internetové bankovnictví však používá jen něco přes dva a půl tisíce klientů. Téměř dvě třetiny z nich přitom používají k autentizaci PIN kalkulátor, který je obecně dražší než použití autentizace mobilem. Aby byl mobilní klíč levnější, musíte jej používat i jako mobil, což asi není příliš pravděpodobné u firmy, kde proto přijde ke slovu spíše PIN kalkulátor. Kromě internetu nabízí Union banka i GSM Banking (asi 4330 klientů) a pasivní phonebanking – 2136 uživatelů.

Kolik stojí účet v Union bance
Vedení účtu (měsíčně) 601
Internet (měsíčně) 302
Transakce 2 / 53
Výběr z bankomatu zdarma4
Roční náklady5 1860
Vysvětlivky: 1Konto Progres
2s autentizací přes mobilní telefon (GSM Banking je v ceně účtu Progres)
3odchozí položka elektronicky / příchozí položka
4první tři výběry v měsíci z vlastního bankomatu, každý další stojí 30 korun, pokud první tři výběry uskutečníte z jiných bankomatů, pak zaplatíte 5 (MUZO) resp. 20 korun (ostatní) za každou takovou transakci
5součet poplatků za vedení účtu, internetové bankovnictví a deset operací měsíčně (5 odchozích a 5 příchozích položek, všechny platby zadané elektronicky) a čtyř výběrů z vlastního bankomatu.
Podrobněji můžete najít poplatky spojené s účtem Konto Efekt tady a ceny za služby k účtu Konto Progres najdete zde.

Ovládaní svých financí přes internet lze u Unionu dokoupit ke všem účtům. Pro zájemce z řad občanů je v tomto případě nejvhodnější konto Progres (profil, názory), kde za i-banku platíte 30 korun každý měsíc (autorizace mobilem). K ostatním účtům stojí aplikace 90 korun (kombinace s mobilem) nebo 100 korun (kombinace s PIN kalkulátorem) měsíčně. K výhodám přímého bankovnictví v Union bance, stejně jako v jiných bankách, patří levnější transakce – dvě koruny za položku místo šesti. Kromě samotného účtu si ještě asi budete chtít pořídit platební kartu (elektronická 15 korun měsíčně, embosovaná mezinárodní 51 korun měsíčně), první tři výběry z bankomatů banky za měsíc jsou zdarma, každý další je za 30 korun, platby v obchodě jsou zdarma všechny.

K podnikatelským účtům stojí i-banka 120 korun měsíčně (při použití mobilu) či 180 korun měsíčně při používání kalkulačky. Elektronické transakce stojí stejně jako u občanských účtů – dvě koruny. Aktivnější uživatelé si mohou pořídit i homebanking. Jeho instalace stojí 2000 korun a měsíční provoz 350 korun.

Jaké je internetové bankovnictví Union banky:

větší obrázek zde
Instalace:
I-banku si můžete pořídit už při zakládání účtů nebo kdykoliv později. Pokud si zvolíte přístup s pomocí PIN kalkulátoru, pak si jej pouze vyzvednete a tím vaše starosti končí. Autorizace prostřednictvím mobilu vám dá ještě trochu "zabrat". Musíte si totiž do SIM karty ve svém mobilu nechat nahrát bankovní aplikaci. V současnosti je tato možnost k dispozici pouze klientům T-mobile a Eurotelu, Oskarovi zákazníci si na ni asi ještě chvíli počkají. K nahrání aplikace potřebujete bankovní SIM kartu. Buďto si o ni řekněte rovnou (pokud si pořizujete novou telefonní aktivaci) a nebo si nechte vyměnit svou stávající kartu. U T-mobile ji klientům Unionu vymění zdarma, máte však nevýhodu, do nové karty se vejde jen jedna banka, zatímco do karet konkurenčního Eurotelu se jich vejde deset.

Patříte-li mezi odpůrce Billa Gatese a jeho Windows, může být pro vás Union dvojnásob zajímavou bankou proti konkurenci. Jejich webová aplikace totiž jako jedna z mála podporuje unixové platfotmy a také operačný systém Mac OS.

větší obrázek zde

Přihlášení:
Pokud máte buďto PIN kalkulátor nebo GSM Banking, můžete se vydat do banky "po síti". K jejímu zprovoznění už totiž kromě počítače připojeného k internetu nic dalšího nepotřebujete. Najít na homepage banky vstup do i-banky je dosti náročný úkol. Pro další vstupy je vhodnější si zařadit mezi oblíbené položky úvodní stránku aplikace. Samotné přihlášení pak probíhá ve dvou stupních. Nejdříve zadáte do formuláře své uživatelské jméno a heslo, pak se vám načte stránka, která vás vyzve k zadání autentizačního kódu, který vám byl mezitím odeslán na mobil. Pokud jde vše hladce, zabere to celé jen pár vteřin. Když jsme však prováděli testování, zabraly odezvy i řadu minut, některým hodnotitelům se nepodařilo přihlásit vůbec. Kromě tohoto faktu se jim nelíbilo i komplikované hledání vstupu do aplikace: "kdo má ty odkazy pro vstup hledat?" povzdychl si Jan Rosenauer z Radiožurnálu. Podobnou výtku vznesl i Pavel Daniel z Marketing a Media a Markéta Kaclová z Českého rozhlasu.

větší obrázek zde

Ovládání a vzhled:
I-banka pravděpodobně od svého spuštění neprošla žádným redesignem. Minimálně by k tomuto názoru vedly komentáře některých porotců, kteří označili vzhled aplikace za prehistorický (Jan Žáček, Český web), v rozporu s korporátními barvami banky (Markéta Kaclová) či se jim nelíbila "trapně hranatá tlačítka" a šedo-zeleno-oranžová kombinace (Jan Mihelko, webdesignér Peníze.cz). To vše by se ale brzy mělo zlepšit, banka totiž připravuje redesign, který by měl být spuštěn za asi dva týdny.

Narozdíl od vzhledu sklidilo ovládání i-banky spíše pochvaly pro svou jednoduchost. Ta se nejvíce zamlouvala Markétě Kaclové a Pavlovi Danielovi. Svůj vlastní názor na vzhled aplikace si můžete udělat ze screenshotů.

větší obrázek zde

Provádění transakcí:
Kromě běžných příkazů může aplikace Unionu provádět ještě trvalé (i-banka jim říká periodické), zahraniční (najdete je pod zkratkou ZPS) a hromadné (pomocí dávkových souborů) platby. Dále se ještě nabízí možnost zadání inkasa.

Tuzemskou úhradu najdete v odkazu platby. Její zadání je jednoduché, podle Markéty Kaclové možná až příliš (chyběla jí autentizace při zadávání platby. Ostatním hodnotitelům tento aspekt moc nevadil. Jen Ondřej Bartoš z First Tuesday si postěžoval, že se mu nedařilo zadat správně číslo účtu, neboť aplikace po něm vyžadovala doplnění nul na začátek čísla.

Internetové bankovnictví Union banky
v kostce
Aplikace umožňuje provádět tyto operace:
zjistit zůstatek a historii účtu
zadat příkaz k úhradě (jednorázový i trvalý)
zadat příkaz k inkasu
zrušit zadané příkazy
import hromadného příkazu k úhradě ve formátu ABO
obsluhovat spořícího účtu
zahraniční platby a konverze měn mezi účty

Zabezpečení:
autorizace PINem, který buďto dostanete na mobil nebo vygenerujete "kalkulátorem" .

Požadavky na hardware/software:
PIN kalkulátor nebo aktivovanou službu GSM Plus,
Windows 95 a vyšší, Windows NT, systém typu UNIX s podporou českého jazyka nebo MAC OS verze 7 a vyšší,
prohlížeč INTERNET EXPLORER 4.x, 5.x pro Windows 95,98, NT nebo NETSCAPE 4.5 a vyšší pro Windows (NETSCAPE 6 není podporován), případně NETSCAPE 4.76 a vyšší pro unixové systémy (Linux), podle testů Peníze.cz aplikace funguje i v prohlížeči Mozzila 1.1

větší obrázek zde

Ostatní operace (výpisy apod.):
Kromě zůstatků a historie (několik měsíců zpět) si můžete prohlédnout i výpisy z účtu. Příjemnou službou je prohlížení zadaných příkazů k úhradě a možnost jejich rušení.

"Výjimečnost" aplikace proti konkurenci podtrhuje fakt, že v ní nenajdete žádné informace o kurzech a úrokových sazbách, které si každý může najít na stránkách banky. Vypadá to tedy, že v Union bance se jako jedni z mála pokusili zamyslet nad tím, jestli si klient půjde pro informace o kurzech a úrocích do i-banky nebo na volně dostupné stránky banky.

Příjemným doplňkem aplikace je možnost si ji trochu doladit. Onou trochou je menu, které si můžete nechat načítat buďto jako Javascript s obrázky, Javascript s textem nebo html text. Může se také podívat na to, jakým způsobem se autentizujete, ale nemůžete tutu informaci měnit. Poslední možností, kterou můžete v aplikaci předělávat je email, na který jsou vám zasílány informace o účtu.

Má pro vás informace o úrokových sazbách a devizových kurzech v internetbankingu význam? Nebo je většinou hledáte na stránkách banky samotné? Máte zkušenosti s Union bankou? Podělte se o své názory a nápady s ostatními.

Na článku spolupracoval Dušan Hradil.

Od středy 10. července vám každý týden představíme jednu z deseti aplikací internetového bankovnictví nabízených na tuzemském trhu. V polovině září si budete moci přečíst, jak jednotlivé banky dopadly ve velkém srovnávacím testu. Jako první jsme vám představili internetové bankovnictví Citibank, jako další byly přezentovány aplikace České spořitelny, ČSOB, eBanky, GE Capital Bank, HVB, Komerční banky a Raiffeisenbank.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

banky, finance, Internet, internetbanking

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Webkonto: archaický rychlík

28. 8. 2002 | Petr Vykoukal

Webkonto: archaický rychlík

Graficky jednoduché (podle někoho archaické), bleskurychlé, ale také těžkopádné pro používání na více počítačích. Tato slova shrnují jen některé detaily internetového bankovnictví Raiffeisenbank. celý článek

Mojekomerčníbanka

21. 8. 2002 | Petr Vykoukal

Mojekomerčníbanka

Dobře propracovaný systém s řadou funkcí, které naplno využijí spíše firmy než klienti z řad občanů. Takové je internetové bankovnictví Komerční banky.

HVB: univerzální a internacionální

14. 8. 2002 | Petr Vykoukal

HVB: univerzální a internacionální

HVB vytvořila "vícepobočkové" internetové bankovnictví. Jako běžní uživatelé si toho asi nevšimnete, pokud se však podíváte například na stránky pobočky banky v Chorvatsku, zjistíte,... celý článek

Omezený GÉnius

7. 8. 2002 | Petr Vykoukal

Omezený GÉnius

Graficky zajímavé, uživatelsky příjemné, s nemnoha funkcemi, běžnému uživateli bankovního účtu však úplně dostačující. Tak by se stručně dalo shrnout internetové bankovnictví GE Capital. celý článek

eBanka: finanční supermarket na internetu

31. 7. 2002 | Petr Vykoukal

eBanka: finanční supermarket na internetu

eBanka byla první, kdo u nás nabídl možnost obsluhovat své peníze přes internet. Její několikaletý náskok před konkurencí je i dnes cítit nejen v propracovanosti samotné aplikace, ale... celý článek

Partners Financial Services