Slovensko: Silný konec, těžký začátek

Jan Pekař | rubrika: Co se děje | 2. 6. 2008 | 5 komentářů
Slovensko: Silný konec, těžký začátek
Mohutné posilování slovenské koruny, stvrzené minulý týden jejím oficiálním zhodnocením vůči euru, může působit jako impozantní image a asi dost pomohlo spekulantům na finančních trzích. Ale nemusí to být nejlepší pro další vývoj slovenského hospodářství.

S koncem letošního roku slovenská měna zanikne, od 1. ledna 2009 budou Slováci platit eurem. Přípravou pro zavedení jednotné evropské měny je dvouletý pobyt koruny v evropském Mechanismu směnných kurzů (ERM-2), kde platí mj. pravidlo, že kurz koruny k euru se může od střední parity kurzu pohybovat v pásmu +/- 15 procent.

Za poslední rok a půl ovšem slovenská národní měna výrazně posílila. Je to dáno především růstem produktivity a celkovým hospodářským růstem země. V poslední době však posilování kurzu přiživují také spekulanti. Jestliže tedy za dobu svého pobytu v ERM slovenská koruna posílila o více než čtvrtinu, jen od začátku letošního května, kdy Evropská komise potvrdila připravenost Slovenska ke vstupu do eurozóny, její kurz vyskočil o 7 procent vůči euru. Posílila i vůči koruně české, zhruba o 5,5 procenta. Podle mnohých analytiků se tak kurz slovenské koruny dostává na hranici únosnosti.

Přesto slovenská vláda využila této situace k revalvaci v největším možné míře. Požádala Evropskou centrální banku a Evropskou komisi o revalvaci, tedy oficiální zhodnocení koruny vůči euru, a bylo jí vyhověno.

Poprvé k tomuto kroku Slovensko a Evropská komise přistoupily loni v březnu, kdy se centrální parita v systému ERM-2 posunula o 7,8 procenta z původní hodnoty 38,455 SKK/EUR na 35,4424 SKK/EUR. Minulý týden se posunula střední parita kurzu slovenské koruny vůči euru na 30,126 koruny za euro. Analytici podobný krok očekávali, ne však v takové razanci; osmnáctiprocentní skok byl překvapující. „Posílení parity již nemohlo být ani o halíř razantnější. Jedná se o naprosté maximum. Eurozóna tak ve strachu z vlastní inflace plně vyšla vstříc požadavkům slovenských politiků,“ komentoval zprávu Vladimír Pikora, hlavní ekonom poradenské firmy Next Finance.

Vysoká inflace je hrozbou nejen v eurozóně, ale ještě více na Slovensku. Míra inflace tam činí 6,5 procenta, je téměř dvojnásobná ve srovnání s průměrem zemí Evropské měnové unie. Za jiných okolností by inflaci mohla regulovat Národní banka Slovenska (NBS) zvýšením úrokových sazeb. Avšak ty nyní stojí na 4,25 procenta, tedy výše, než sazby Evropské centrální banky, a jejich zvýšení tedy nepřichází v úvahu. NBS také skutečně ve středu úrokovými sazbami nepohnula.

Posílení kurzu je jedním z protiinflačních faktorů – omezuje „dovoz“ inflace z okolního světa např. tím, že zlevňuje import ropy, průmyslových surovin, dovážených potravin. Ale také po vstupu Slovenska do eurozóny povede silnější kurz, ve kterém bude konverze SKK na eura provedena, k rychlejšímu sblížování cenových hladin na Slovensku a v ostatních zemích EMU.

Proto budou na slovenskou ekonomiku působit silné inflační tlaky, vysoká inflační očekávání občanů i podnikatelů a hrozí, že poroste nerovnováha mezi hodnotou měny a výkonností ekonomiky. Také proto slovenský premiér Robert Fico navrhnul zákon, který by zakazoval spekulativní zdražovní při konverzi.

„Slovenská koruna je silnější než by vyplývalo ze stavu její ekonomiky,“ potvrzuje Tomáš Vlk, analytik investičního portálu Patria Online.

Negativním vlivem silného kurzu je snížení konkurenceschopnosti slovenských exportérů – silná měna vývozy znevýhodňuje. Také tento vliv, aby se prosadil, potřebuje určitý čas. To bylo vidět i u koruny české, která posilovala celé loňské druhé pololetí a vypadalo to, že se ekonomika na posilování úspěšně adaptuje. Až březnový zahraniční obchod ukázal, že tomu tak nemusí být.

„Hrubý domácí produkt Slovenska roste výrazně rychleji než HDP eurozóny.“ Analytik však připouští, že dosavadní tempo není dlouhodobě udržitelné a že je třeba počítat s jeho zpomalením. Silná koruna může tento efekt krátkodobě urychlit.

„Kdybychom to srovnali s Českou republikou, je asi pro naše exportéry těžko představitelné, že by koruna během krátké doby posílila na nějakých 19 korun za euro. Přílišný spěch se zavedením eura ekonomice neprospěje,“ říká V. Pikora. „Výhoda eliminace kurzových rizik pro podnikatele může být více než vynulována rizikem snížení přilivu zahraničních investic, pro které už Slovensko nebude tak výhodnou zemí, zpomalením hospodářského růstu a malou schopností vlády tomu čelit, neboť státní rozpočet bude limitován maastrichtskými kritérii nejvýše tříprocentního schodku.“

Bude podle vás dovolená na Slovensku od příštího roku dražší? Podělte se o názor.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Oslavy desátých narozenin eura provází nadšení i rozpaky

27. 5. 2008 | Jan Stuchlík | 2 komentáře

Oslavy desátých narozenin eura provází nadšení i rozpaky

Evropská unie před deseti lety rozhodla, že jedenáct zemí začne zavádět společnou měnu euro. Jeho úspěchem je dlouhodobě nízká inflace, nízké úrokové sazby či vyšší zaměstnanost. Naopak... celý článek

Slovensko míří jistým krokem do eurozóny

24. 4. 2008 | Petr Sklenář | 4 komentáře

Slovensko míří jistým krokem do eurozóny

I když by Evropská centrální banka ráda viděla Slovensko v eurozóně až za pár let, zvítězí nejspíš politická logika a Slováci budou od 1. ledna 2009 platit eurem. I teď se ale ukazuje,... celý článek

Proč Slováci a Poláci mohou mít euro dříve než Češi

31. 3. 2008 | Jan Jedlička | 4 komentáře

Proč Slováci a Poláci mohou mít euro dříve než Češi

Na Slovensku již koruně stříhají metr, vůli vstoupit do eurozóny silně projevuje i Polsko. Čeští politici nikam nespěchají. Zahraniční investoři to vše bedlivě sledují. Příští „Hyundai“... celý článek

Proč korunu nejspíš čeká pád

21. 2. 2008 | Petr Sklenář | 6 komentářů

Proč korunu nejspíš čeká pád

Česká koruna posiluje v poslední době podstatně rychleji, než v minulosti. Je totiž pro řadu investorů v dnešní rozbouřené době jakýmsi bezpečným přístavem. Přesto není nynější kurz... celý článek

Partners Financial Services