Zdražování nezpomaluje. Inflace je vyšší, než se čekalo

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 10. 9. 2020 | 16 komentářů
Zdražování nezpomaluje. Inflace je vyšší, než se čekalo

Ilustrační foto: Shutterstock

Spotřebitelské ceny stouply v srpnu o 3,3 % v porovnání se stejným obdobím loňského roku. Oproti červenci (3,4 %) tak meziroční inflace klesla jenom o desetinu procentního bodu. Oznámil to Český statistický úřad.

„I když dnešní čísla ukázala na mírný pokles tempa růstu cen, stále jsme na hodnotách, které před půl rokem nikdo nepředpokládal. Příchod koronaviru měl být podle České národní banky doprovázen příchodem nízkých cen, což se ovšem nestalo. Obchodníci ve snaze udržet tržby ceny nesnižují a jsou obory, kde ceny naopak raketově rostou. Dobrým příkladem je trh nemovitostí,“ říká analytik Tomáš Volf z finanční skupiny Citfin.

„Kvapné snížení sazeb ze strany ČNB v první polovině roku až na aktuálních 0,25 % bylo přeci jen příliš rychlé. Takto nízké sazby jednoduše nezvládnou zarazit rostoucí cenovou hladinu a udržet inflaci na uzdě. Postupně ceny v dalších měsících přeci jen půjdou dolů, ale tempo snižování růstu bude nejspíš mnohem pomalejší, než jak počítá ČNB,“ myslí si Volf.

V porovnání s předchozím měsícem zůstaly spotřebitelské ceny v červenci na stejné úrovni (meziměsíční změna 0 %).

Dražší jídlo a pití, levnější benzin

Na meziroční zvyšování cenové hladiny měly největší vliv ceny v kategorii „alkoholické nápoje, tabák“, které souhrnně stouply o 9,9 %. Z toho lihoviny jsou dražší o 9,5 % než před rokem, pivo o 3,7 %. Nepatrně levnější je víno – o 0,2 %.

Ceny ovoce jsou o 22,4 % vyšší než před rokem, cukru o 12 %, uzenin o 8,3 %, vajec o 6,9 %, vepřového masa o 3,6 % a nealkoholických nápojů o 3,3 %. Ceny stravovacích služeb stouply o 5,5 %.

Řežeme náklady!

Zdroj: Shutterstock

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Naopak výrazně levnější než před rokem jsou „díky koronakrizi“ pohonné hmoty a oleje – o 13,7 %. Celkově však ceny dopravy klesly meziročně jenom o 0,1 %. Dál zlevňují poštovní a telekomunikační služby (o 4 %).

V oblasti bydlení zdražila nejvíce elektřina (7,6 %). Cena nájemného z bytu stoupla meziročně o 2,6 %, vodného o 1,7 %, stočného o 1,5 % a zemního plynu o 0,4 %.

Při porovnání srpna s letošním červencem zlevnily obecně potraviny a nealkoholické nápoje, naopak zdražila doprava. Například ceny brambor klesly meziměsíčně o 11,1 %, ceny zeleniny celkově o 3,5 %. Ceny oděvů klesly o 0,7 % a obuvi o 0,5 %. Naopak třeba ceny cukru jsou vyšší o 4,9 %, ceny dovolených s komplexními službami o 2,1 %, ceny aut o 0,6 %, pohonných hmot a olejů o 0,4 %,stravovacích služeb o 0,2 %.

„Spotřebitelské ceny se za poslední měsíc celkově nezměnily. Některé zboží sice podražilo, jiné zase zlevnilo, takže se oba tyto pohyby tentokrát vykompenzovaly. Oproti červenci tak byly levnější třeba některé potraviny nebo sezónní móda, více si zase lidé museli připlatit za pohonné hmoty, nové vozy nebo dovolenou,“ říká k tomu ekonom Petr Dufek z ČSOB.

Nejvyšší od roku 2008?

Inflace by v dalších měsících měla zmírnit. Mzdy už totiž porostou výrazně pomaleji, slabší může být i poptávka. „V příštím roce – pokud nedojde k nějakému zásadnímu daňovému překvapení – inflace s největší pravděpodobností zamíří dokonce pod úroveň dvou procent. Jak moc a jak rychle, rozhodne i schopnost ekonomiky adaptovat se na novou koronavirovou realitu. V každém případě inflace nyní ani v nejbližších měsících nepřiměje ČNB ke změně stávajících úrokových sazeb,“ očekává Dufek.

Průměrná inflace letos dosahuje 3,35 %. „ČNB očekává za celý letošní rok inflaci ve výši 3,4 %, což by představovalo nejvyšší celoroční inflaci od roku 2008, kdy dosáhla 6,4 % (v roce 2012 činila 3,3 %). Příští rok by však měla dle ČNB zpomalit na 2,4 % a dle našeho odhadu i citelněji, jelikož se zde projeví vysoká srovnávací základna z letošního roku. Jak výrazně však dopadne současná koronavirová krize na inflaci v následujících čtvrtletích je však nadále poměrně nejisté,“ říká ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Inflace podle kategorií. Zdroj: ING, ČSÚ

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v srpnu 3,2 %.

Podle předběžných údajů Eurostatu za červenec stouply ceny nejvíc v Maďarsku (o 3,9 %) a v Polsku (o 3,7 %). Naopak v osmi státech EU meziročně klesly – nejvíc v Řecku (o 2,1 %) a na Kypru (o 2,0 %).

Vývoj meziroční inflace

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů, třeba nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy, hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika.

A tohle už jste četli?

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 9. 2020 14:54, George

Všichni chtějí mít platy jako na západě, tak se všem přidává, ale není to podpořeno produktivitou práce. Většina prodejců navýšení mzdových nákladů promítne do konečné ceny. Takže na konci toho všeho pláčou spořílci a radují se dlužníci.

+24
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 9. 2020 12:06, Tatiana

Hloupost!!!

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

inflace, nákupy, zdražování

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

22. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

Ceny bytů i rodinných domů v loňském roce klesly. Vyplývá to ze statistiky ČSOB Index bydlení (dříve HB Index) za čtvrté čtvrtletí 2023. Základem jsou odhady tržních cen nemovitostí... celý článek

Inflace je nižší, než se čekalo. Úroky dál klesnou, koruna oslabí

15. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Inflace je nižší, než se čekalo. Úroky dál klesnou, koruna oslabí

Spotřebitelské ceny v Česku stouply v lednu o 1,5 % v porovnání s loňským prosincem. Oproti loňskému lednu jsou pak vyšší o 2,3 % – meziroční inflace tedy klesla o výrazných 4,6 procentního... celý článek

Tečka za vysokou inflací? Zdražování slábne, hlásí statistici

11. 1. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Tečka za vysokou inflací? Zdražování slábne, hlásí statistici

Průměrná míra inflace v roce 2023 byla 10,7 %. Oznámil to dnes Český statistický úřad. V roce 2022 dosáhla inflace v průměru 15,1 %.

Kdy může pronajímatel zvýšit nájemné? Pozor na inflační doložku

28. 11. 2023 | Pavel Strnad

Kdy může pronajímatel zvýšit nájemné? Pozor na inflační doložku

Význam inflačních doložek roste. Často jsou však neplatné, protože nejsou správně formulované. Advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad radí, na co se zaměřit.

Partners Financial Services