Potraviny výrazně zdražují. Inflace ale klesá díky benzinu

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 13. 5. 2020 | 4 komentáře

Meziroční inflace v dubnu klesla na 3,2 % z březnových 3,4 %. K poklesu nejvíce přispěly ceny pohonných hmot, které zažily historický propad. Naopak dál zdražují ceny potravin nebo bydlení. Čerstvá čísla dnes zveřejnil Český statistický úřad.

„Zatímco ještě na začátku roku měla ČNB obavy z přílišných inflačních tlaků, nyní se znovu potvrzuje, že jsou dávno pryč. Inflace v dubnu podle očekávání poklesla a nic nebrání tomu, aby se dál snižovala,“ říká Petr Dufek, analytik ČSOB.

Podle něj inflace už za měsíc spadne pod tříprocentní hranici a bude dál klesat. „Předpokládáme, že se ještě v průběhu letošního roku inflace dostane pod dvouprocentní cíl ČNB, nicméně pravděpodobnost deflace zůstává velmi nízká. Je to podstatné především z pohledu možných nekonvenčních opatření, o nichž informovala ČNB v pondělí,“ říká Dufek.

Člen bankovní rady Tomáš Holub v pondělí uvedl, že se v ČNB debatuje řada nástrojů, jako je obnovený kurzový závazek, kvantitativní uvolňování, kontrola výnosové křivky, nástroje pro podpoření úvěrování ze strany bank, i negativní sazby.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

„Bankovní rada však prozatím není dohodnutá, kterou cestou jít, proto není ČNB v tomto ohledu konkrétní. My předpokládáme, že se ČNB bude chtít kontroverznějším nástrojům měnové politiky jako je kvantitativní uvolňování či obnovení kurzového závazku vyhnout, pokud to alespoň trochu bude možné,“ říká Jakub Seidler, ekonom ING Bank.

Za zpomalení růstu spotřebitelských cen může hlavně zlevnění pohonných hmot – jejich ceny byly v dubnu o 16,7 % nižší než před rokem.

Naopak směrem vzhůru inflaci tlačí zdražující potraviny, jako celek jsou – společně s nealkoholickými nápoji – o 7,8 % dražší než před rokem. Vzrostly zejména ceny ovoce (meziročně o 24,7 %) a zeleniny (o 11,8 %). Výrazně zdražila i ceny vepřového masa (o 18,9 %), mouky (o 16,6 %), cukru (o 16,2 %) nebo uzenin (o 13,8 %).

Rostou také ceny v oblasti bydlení, kde je elektřina o 8,6 % dražší než loni v dubnu, vodné o 5,3 %, stočné o 4,5 %, nájemné z bytu o 4,3 % a zemní plyn o 0,4 %.

Vliv na zvýšení celkové cenové hladiny měly také ceny alkoholických nápojů a tabáku. Ceny lihovin stouply meziročně o 10,2 %, piva o 4 %, tabákových výrobků o 3,2 % a vína o 1,3 %.

Když porovnáme letošní duben s předchozím měsícem, tedy březnem 2020, klesly spotřebitelské ceny o 0,2 %, což bylo opět dáno poklesem cen pohonných hmot. Ten v dubnu meziměsíčně zaznamenal rekord, když ceny pohonných hmot klesly o 10,5 %. Větší zlevnění u čerpacích stanic samostatné Česko nepamatuje.

Česká inflace je nad evropským průměrem. Podle dat Eurostatu dělala v březnu průměrná meziroční inflace v Evropské unii 1,1 %. Nejvíce vzrostly ceny v Maďarsku a v Polsku (shodně o 3,9 %) a nejméně v Itálii, na Kypru, v Portugalsku a ve Španělsku (shodně o 0,1 %). Na Slovensku cenový růst v březnu zpomalil na 2,4 % z 3,1 % v únoru. Březnová inflace klesla i v Německu, a to na 1,3 % z únorových 1,7 %.

„V příštích měsících ovlivní inflaci zejména pokles domácí poptávky. Opačným způsobem se do inflace promítne oslabení kurzu koruny,“ dodává David Marek, ekonom Deloitte.

Vývoj meziroční inflace

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů, třeba nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy, hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Oblíbená témata

inflace, nákupy, zdražování

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

22. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

Ceny bytů i rodinných domů v loňském roce klesly. Vyplývá to ze statistiky ČSOB Index bydlení (dříve HB Index) za čtvrté čtvrtletí 2023. Základem jsou odhady tržních cen nemovitostí... celý článek

Inflace je nižší, než se čekalo. Úroky dál klesnou, koruna oslabí

15. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Inflace je nižší, než se čekalo. Úroky dál klesnou, koruna oslabí

Spotřebitelské ceny v Česku stouply v lednu o 1,5 % v porovnání s loňským prosincem. Oproti loňskému lednu jsou pak vyšší o 2,3 % – meziroční inflace tedy klesla o výrazných 4,6 procentního... celý článek

Tečka za vysokou inflací? Zdražování slábne, hlásí statistici

11. 1. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Tečka za vysokou inflací? Zdražování slábne, hlásí statistici

Průměrná míra inflace v roce 2023 byla 10,7 %. Oznámil to dnes Český statistický úřad. V roce 2022 dosáhla inflace v průměru 15,1 %.

Kdy může pronajímatel zvýšit nájemné? Pozor na inflační doložku

28. 11. 2023 | Pavel Strnad

Kdy může pronajímatel zvýšit nájemné? Pozor na inflační doložku

Význam inflačních doložek roste. Často jsou však neplatné, protože nejsou správně formulované. Advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad radí, na co se zaměřit.