Ceny rostou víc, než se čekalo. Inflace bude nejvyšší od roku 2012

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 10. 9. 2019 | 5 komentářů

Spotřebitelské ceny byly v srpnu o 2,9 procenta vyšší porovnání se stejným obdobím předchozího roku. Meziroční inflace tak zůstala stejná jako v červenci. Při porovnání letošního srpna a července stouply ceny o 0,1 procenta, oznámil Český statistický úřad.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních dvanácti měsíců proti průměru předchozích dvanácti měsíců byla v srpnu 2,6 %.

Nejvýraznější vliv na „zvyšování cenové hladiny“ měla oblast bydlení. Elektřina meziročně zdražila o 9,9 %, teplo a teplá voda o 4,9 %, nájemné z bytu o 3,9 %, zemní plyn o 3,6 %, vodné a stočné o 2,6 %.

Potraviny a nealkoholické nápoje jsou o 3,9 % dražší než před rokem. Ceny brambor jsou o vyšší skoro o dvě pětiny (38,2 %), v porovnání s červencem už ale zlevnily. Lihoviny zdražily o 6,2 %.

Ceny stravovacích služeb meziročně stouply o 4,7 %, ceny ubytovacích služeb o 2,3 %. Dovolené s komplexními službami jsou dražší o 7,8 %.

Na druhou stranu zlevnily oděvy (meziročně o tři procenta) nebo pohonné hmoty (o 1,9 %), hlavně díky nižším cenám mobilních operátorů klesají i ceny v oblasti „pošta a telekomunikace“ (o 1,4 %).

Vývoj meziroční inflace

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů, třeba nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy, hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika.

Inflace mírně překonala očekávání ekonomů, kteří počítali s úrovní 2,8 %. Česká národní banka ve své aktuální předpovědi dokonce odhadovala pokles na 2,6 %.

„Vzhledem k vyšším cenám potravin se bude inflace po zbytek roku pohybovat poblíž 3% hranice. Za celý rok čekáme její průměrnou hodnotu ve výši 2,8 %, což bude nejvyšší úroveň od roku 2012,“ říká Jakub Seidler, hlavní ekonom tuzemské ING Bank. V příštím roce by podle něj měl růst cen mírně zpomalit, kvůli daňovým změnám (zvýšení spotřebních daní) se však patrně udrží poblíž 2,5 %.

Jak to funguje

Co vlastně ta čísla znamenají a jak k nim statistici došli? Přečtete si podrobné vysvětlení.

Jak se počítá inflace a co najdeme ve spotřebním koši


Podrobné cenové údaje přijdou statistikům automaticky přímo od obchodníků. Prudce rostoucí ceny nemovitostí se ale dál budou počítat jenom symbolicky.

Revoluce ve výpočtu inflace. Problém s byty ale zůstane

Inflace je tak nejenom nad dlouhodobým cílem České národní banky, která by ji ráda viděla na dvou procentech. Zůstává dokonce těsně pod takzvaným tolerančním pásmem. ČNB si přitom už zřejmě nedovolí dál zvýšit základní úrokovou sazbu, aby inflaci zkrotila.

„Vyšší než očekávaná inflace neposune bankovní radu ze stávajícího názoru, dle nějž by měly úrokové sazby setrvat delší dobu na své stávající úrovni. Rizika vývoje ve světové ekonomice, tedy zpomalení hospodářského růstu, hovoří pro opatrnost,“ myslí si Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE.

„Zatímco Evropská centrální banka si může neustále stěžovat na to, že inflace v eurozóně zdaleka nedosahuje stanovená dvě procenta, Česká národní banka má problém přesně opačný,“ připomíná ekonom Petr Dufek z ČSOB.

„Stále platí, že za českou inflací stojí především rostoucí náklady na bydlení reflektující rekordně drahé nemovitosti, rostoucí nájmy, zdražující energie a další služby spojené s užíváním bytů. Bydlení je tak „odpovědné“ za téměř polovinu současné inflace,“ upřesňuje Dufek.

„Inflační tlaky nejspíše hned tak nepoleví. Nic nenasvědčuje, že by polevilo napětí na realitním trhu, stejně jako nepolevil tlak na růst cen energií. Inflace se proto může dál držet v blízkosti tří procent, a to až do konce letošního roku. Na začátku příštího roku navíc spotřebitelské ceny ovlivní vyšší daně u alkoholu a cigaret, takže na návrat k cílové hodnotě ČNB si budeme muset ještě poměrně dlouho počkat. Proto i dnešní inflace může centrální bance posloužit jako silný argument ponechat úrokové sazby dál beze změny,“ dodává Dufek.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Oblíbená témata

inflace, nákupy, zdražování

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

22. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

Ceny bytů i rodinných domů v loňském roce klesly. Vyplývá to ze statistiky ČSOB Index bydlení (dříve HB Index) za čtvrté čtvrtletí 2023. Základem jsou odhady tržních cen nemovitostí... celý článek

Inflace je nižší, než se čekalo. Úroky dál klesnou, koruna oslabí

15. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Inflace je nižší, než se čekalo. Úroky dál klesnou, koruna oslabí

Spotřebitelské ceny v Česku stouply v lednu o 1,5 % v porovnání s loňským prosincem. Oproti loňskému lednu jsou pak vyšší o 2,3 % – meziroční inflace tedy klesla o výrazných 4,6 procentního... celý článek

Tečka za vysokou inflací? Zdražování slábne, hlásí statistici

11. 1. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Tečka za vysokou inflací? Zdražování slábne, hlásí statistici

Průměrná míra inflace v roce 2023 byla 10,7 %. Oznámil to dnes Český statistický úřad. V roce 2022 dosáhla inflace v průměru 15,1 %.

Kdy může pronajímatel zvýšit nájemné? Pozor na inflační doložku

28. 11. 2023 | Pavel Strnad

Kdy může pronajímatel zvýšit nájemné? Pozor na inflační doložku

Význam inflačních doložek roste. Často jsou však neplatné, protože nejsou správně formulované. Advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad radí, na co se zaměřit.

Partners Financial Services