Inflace míří k 3 %. Zdražuje bydlení i brambory

pk | rubrika: Aktuality | 12. 8. 2019 | 2 komentáře

Spotřebitelské ceny stouply v červenci o 2,9 % oproti stejnému období loňského roku. Oznámil to Český statistický úřad. Meziroční inflace je tak oproti červnu vyšší o 0,2 procentního bodu.

Nejvýraznější vliv na meziroční zvyšování cenové hladiny měla oblast bydlení. Cena elektřiny stoupla o 10,4 %, nájemného z bytu o 4 %, zemního plynu o 3,6 % a vodného a stočného shodně o 2,6 %. Druhý největší vliv má oblast potravin a nealkoholických nápojů (nárůst o 4,1 %).

Ceny zeleniny byly v červenci vyšší o 34,1 % než před rokem. Z toho cena brambor stoupla meziročně dokonce o 65,7 % (přesto se její růst po devíti měsících zastavil, oproti letošnímu červnu brambory zlevnily o 15,6 % na průměrnou cenu 22,6 Kč/kg). Uzeniny meziročně zdražily o 8 %, sýr a tvarohy o 5 %, maso o 4,5 %.

Ceny stravování a ubytování stouply o 4,2 %, samotné stravovací služby o 4,5 %. Finanční služby jsou o 5,6 % dražší než před rokem, pojištění o 4,2 %.

Naopak oděvy jsou o 3 % levnější než před rokem. O 0,7 % nižší jsou ceny v oblasti dopravy, hlavně díky zlevnění pohonných hmot a olejů o 1,4 %. Ceny v oblasti pošt a telekomunikací klesly o 1,4 %.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v červenci 2,6 %.

Porovnáme-li jenom letošní červenec s letošním červnem, stouply spotřebitelské ceny o 0,4 %. Může za to hlavně zvýšení sezónních cen dovolených s komplexními službami o 24,8 %, uvedli statistici. 

Vývoj meziroční inflace

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů, třeba nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy, hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika.

„S vyšší inflací musíme počítat i v dalších měsících. Je velmi nepravděpodobné, že by se mohla v blízké budoucnosti vrátit k cíli České národní banky, tedy tam, kde by ji centrální banka ráda viděla (dvě procenta - pozn. red.),“ říká ekonom ČSOB Petr Dufek.

„Za polovinu inflace jsou odpovědné rostoucí náklady na bydlení. Nejenom ceny nemovitostí a nájmů, ale i energie, vodné, stočné a další služby, bez kterých se nelze obejít, soustavně zdražují. A jak naznačují ceny silové energie v zahraničí, například konec zvyšování účtů za elektřinu zůstává ještě v nedohlednu,“ dodává Dufek.

Čtěte víc:

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Oblíbená témata

brambory, inflace, nákupy, zdražování

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

22. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

Ceny bytů i rodinných domů v loňském roce klesly. Vyplývá to ze statistiky ČSOB Index bydlení (dříve HB Index) za čtvrté čtvrtletí 2023. Základem jsou odhady tržních cen nemovitostí... celý článek

Inflace je nižší, než se čekalo. Úroky dál klesnou, koruna oslabí

15. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Inflace je nižší, než se čekalo. Úroky dál klesnou, koruna oslabí

Spotřebitelské ceny v Česku stouply v lednu o 1,5 % v porovnání s loňským prosincem. Oproti loňskému lednu jsou pak vyšší o 2,3 % – meziroční inflace tedy klesla o výrazných 4,6 procentního... celý článek

Tečka za vysokou inflací? Zdražování slábne, hlásí statistici

11. 1. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Tečka za vysokou inflací? Zdražování slábne, hlásí statistici

Průměrná míra inflace v roce 2023 byla 10,7 %. Oznámil to dnes Český statistický úřad. V roce 2022 dosáhla inflace v průměru 15,1 %.

Kdy může pronajímatel zvýšit nájemné? Pozor na inflační doložku

28. 11. 2023 | Pavel Strnad

Kdy může pronajímatel zvýšit nájemné? Pozor na inflační doložku

Význam inflačních doložek roste. Často jsou však neplatné, protože nejsou správně formulované. Advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad radí, na co se zaměřit.

Partners Financial Services