Jak se počítá inflace a co najdeme ve spotřebním koši

Jan Traxler | rubrika: Když se řekne | 27. 6. 2019 | 17 komentářů
Spotřebitelské ceny v květnu stouply ve srovnání s dubnem o 0,7 % a meziroční míra inflace dosáhla 2,95 %. Co vlastně ta čísla znamenají a jak k nim statistici došli? Vysvětlíme.
Jak se počítá inflace a co najdeme ve spotřebním koši

K výpočtu inflace se používá takzvaný spotřebitelský koš. Český statistický úřad pravidelně na měsíční bázi sbírá data o vývoji spotřebitelských cen v celé republice. Aktuálně jde o 693 položek.

Ve spotřebitelském koši najdeme například chléb konzumní, jogurt bílý, konzumní brambory, pivo, nebo také zubní kartáček, rtěnku, hřebíky, dioptrické brýle nebo tablet. Jsou v těm třeba také nájem, jízdné v MHD, pojištění auta, vstupenka do kin, ale i takové speciality jako poplatek za vydání cestovního pasu nebo poplatek za kremaci. 

Každá položka má ve spotřebitelském koši určitou váhu – například chléb konzumní 4,72 promile, hovězí svíčková pravá 0,24 promile. Přitom svíčková je přece dražší než chleba, tak proč má chleba ve spotřebním koši větší váhu? Protože v průměru za chleba ročně utratíme mnohem větší část peněz než za svíčkovou. Zatímco chleba kupujeme každý týden, svíčkovou třeba jen dvakrát za rok. Tím to je.

O autorovi

Jan Traxler

Jan Traxler je privátní investiční poradce a ředitel společnosti FINEZ Investment Management.

Prosazuje férovou provizi podílem na zisku. Zastánce dlouhodobých strategií s value přístupem. Preferuje investice, které generují pravidelný výnos a jejich hodnota dlouhodobě roste, tedy zejména kvalitní nemovitosti a dividendové akcie. Všechny jeho publikace najdete na www.finez.cz.

Kontakt: jan.traxler@finez.cz

Kompletní složení spotřebitelského koše a váhu každé z 693 položek najdeme na webu ČSÚ.

Jednotlivé položky jsou podle společné evropské metodiky rozděleny do dvanácti odvětví. Když se podíváme na jejich zastoupení ve spotřebitelském koši, největší počet připadá suverénně na potraviny a nealkoholické nápoje, které v něm mají 158 sledovaných položek. Potraviny mají ve spotřebním koši také významnou váhu – 18 procent.

Nicméně největší váhu mají náklady na bydlení, vodu, energie a paliva – 26 procent. U nich není potřeba sledovat tolik jednotlivých položek, ale jejich význam je vysoký, protože většina lidí vydá největší část rodinného rozpočtu právě za bydlení (ať už jde o nájem či hypotéku) a energie.

Rozložení spotřebitelského koše pro výpočet inflace

Statistici každý měsíc sledují, jak se u jednotlivých položek změnila cena. Když tyto změny pak s příslušnou váhou sečteme, dostaneme průměrnou meziměsíční inflaci – za letošní květen 0,7 %. A když podobně porovnáme změnu cen oproti stejnému měsíci předchozího roku, dostaneme takzvanou meziroční inflaci – aktuálně 2,95 %.

Vývoj meziroční inflace

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů, třeba nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy, hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika.

Úroky z klobouku?

Nastavení základních sazeb České národní banky napovídá, kde se ustálí úroky spořicích účtů a jak můžou zdražit hypotéky.

ČNB dál zvedá sazby. Co to znamená pro vklady, hypotéky a korunu?

Kdybychom si oněch 2,95 % průměrné meziroční změny cen rozložili na zmíněných dvanáct odvětví, tak z toho 0,5 % připadá na potraviny a nealkoholické nápoje a 1,5 % na bydlení, vodu, energie a paliva. Dalších 0,2 % na alkohol a tabák, rovněž 0,2 % pak na stravování a ubytování. Zbylých 0,5 % v součtu připadá na ostatní odvětví.

Pro zjednodušení počítá Český statistický úřad takzvaný index spotřebitelských cen. Jeho základem (bází) s hodnotu 100 je průměr cen roku 2015. Ke konci května 2019 dosahovala hodnota indexu už 108,3. To znamená, že spotřebitelské ceny od roku 2015 v průměru stouply o 8,3 procenta.

Statistici pak dopočítají hodnotu indexu i zpětně před rokem 2015. Takže když se podíváme na graf, můžeme zjednodušeně říct, že co v roce 2006 stálo 83 korun, stálo v roce 2015 rovných 100 korun a dnes to stojí už 108 korun. Ale jedná se samozřejmě o průměr celého spotřebního koše. Podobně můžeme sledovat vývoj cen jednotlivých položek.

Vývoj indexu spotřebitelských cen

Podívejme se ještě na vývoj cen od roku 1995 podle dvanácti základních odvětví. Nejvíce – na čtyřnásobek, tedy z hodnota indexu 100 na 400 – stouply náklady na bydlení, vodu a energie. To je výrazně nad průměrem celého spotřebního koše ve stejném období – jeho index stoupl od roku 1995 na dvojnásobek. Druhou nejvíce zdražující skupinou jsou výdaje na zdraví, třetí nejsilnější růst připadá na alkohol a cigarety.

Vývoj spotřebitelských cen podle odvětví

Kalkulačka osobní inflace

Nejsme všichni stejní. Spočítejte si osobní inflaci

Emzáci

Ve spotřebním koši je na 700 výrobků a služeb. Maso, sádlo, ryby zaberou 48 položek, vegetariána se ale pohyb cen masa netýká. Máte obě ruce levé a dozadu navíc? Vaši osobní inflaci neovlivní zdražení vrtaček, šroubováků, zahradních sekaček.

Naše unikátní kalkulačka osobní inflace sice neumí zajít až do takových podrobností, aby škrtla šroubovák a přidala čtyři rohlíky, přesto odráží rozdíl mezi spotřebním košem a vaším nákupním košíkem.

Ve volném pokračování textu se dozvíte, jaké změny statistici chystají ve výpočtu inflace, aby byl přesnější.

Jan Traxler

Autor článku Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem portálů Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz. Investičnímu poradenství se aktivně věnuje od roku 2004. Patří mezi průkopníky... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+37
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 6. 2019 21:52, Jiri

Jak často platíte nájemné,pečivo,služby......a jak často kremaci??? Kdybyste za nájem a inkaso dal třičtvrtiny platu tak byste věděl jaká je inflace! A podívejte se kolik rostly ceny bytů za poslední tři roky! V tom koši jsou obsaženy naprosto fiktivní hodnoty.A když píšete o hlouposti, kdyby ta nadnášela, lítal byste jako holubička.

Zobrazit celé vlákno

+18
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 6. 2019 22:21, chk

Kremace byl příklad, že tam je opravdu dost věcí. To, kolik procent ze mzdy platíte nájem, nemá nic společného s inflací, ale s vaší schopností a dovedností při nabídce vaší práce. Jestli dáte vysoké procento ze mzdy za nájem, pak je chyba buďto v nadstandardním bydlení, nebo ve vaší neschopnosti mít vyšší mzdu.

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

22. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

Ceny bytů i rodinných domů v loňském roce klesly. Vyplývá to ze statistiky ČSOB Index bydlení (dříve HB Index) za čtvrté čtvrtletí 2023. Základem jsou odhady tržních cen nemovitostí... celý článek

Inflace je nižší, než se čekalo. Úroky dál klesnou, koruna oslabí

15. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Inflace je nižší, než se čekalo. Úroky dál klesnou, koruna oslabí

Spotřebitelské ceny v Česku stouply v lednu o 1,5 % v porovnání s loňským prosincem. Oproti loňskému lednu jsou pak vyšší o 2,3 % – meziroční inflace tedy klesla o výrazných 4,6 procentního... celý článek

Tečka za vysokou inflací? Zdražování slábne, hlásí statistici

11. 1. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Tečka za vysokou inflací? Zdražování slábne, hlásí statistici

Průměrná míra inflace v roce 2023 byla 10,7 %. Oznámil to dnes Český statistický úřad. V roce 2022 dosáhla inflace v průměru 15,1 %.

Kdy může pronajímatel zvýšit nájemné? Pozor na inflační doložku

28. 11. 2023 | Pavel Strnad

Kdy může pronajímatel zvýšit nájemné? Pozor na inflační doložku

Význam inflačních doložek roste. Často jsou však neplatné, protože nejsou správně formulované. Advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad radí, na co se zaměřit.