ČNB: V nouzi poznáš odboráře

Martin Lobotka | rubrika: Analýza | 11. 12. 2015
Uvolnění měnové politiky České národní banky určitě nepřijde v polovici příštího roku, jak o tom centrální banka mluvila. Pravděpodobnějši bude intervnovat až do konce rok 2016.
ČNB: V nouzi poznáš odboráře

Dva roky po první devizové intervenci České národní banky je podle právě zveřejněných dat růst cen na nule. Navzdory tomu, že ekonomice se vede nejlépe od předkrizových let. V listopadu 2015 se totiž cenová hladina meziročně zvedla překvapivě jen o 0,1 procenta, díky (?) potravinám, jejichž ceny v rámci indexu spotřebitelských cen rostou i jinde v regionu. v rámci PPI i jinde v regionu. Čekalo se ovšem víc. Měnověpolitická (MP) inflace, ve které je stanoven cíl České národní banky, se dále motá lehce nad nulou, navzdory patnácti miliardám eur, které naše centrální banka za dva roky na boj proti naší koruně spotřebovala.

Zhodnocení peněz

Jak dobře zhodnotit peníze?

Neuspokojují vás spořicí účty a termínové vklady? Nedivíme se. Nás také ne.

Samostatně ale investovat neumíte? Zvolte podílové fondy společnosti Conseq: Zajímavé zhodnocení, odborná správa, víc než dvacet let zkušeností.

Pro více informací volejte na bezplatnou linku 800 900 905.

Seznamte se s našimi fondy, které jsou vhodné pro jednorázové i pravidelné ukládání peněz.:

Logo Conseq

Pro Českou národní banku to znamená do budoucna dvě věci

  • dál udržovat uměle nadhodnocený kurz a
  • hledat spojence, kteří dodají (poptávkou taženou) inflaci.

Měnověpolitická inflace se totiž poslední dva roky nepodívala nad 0,6 procenta. Je pravda, že poptávková inflace (tedy bez paliv, potravin) je nejvýš od krize, i tak je ale výrazně pod cílem. Na opuštění intervenčního režimu navíc Česká národní banka potřebuje víc než inflaci na dvou procentech, potřebuje vybudovat masivní inflační polštář tak, aby se po opuštění měnových intervencí skutečně stalo to, co neustále opakuje, tedy že koruna nominálně neposílí. Reálný kurz totiž posiluje – růstový diferenciál mezi Českou republikou a Evropskou unií je nejvyšší za dlouhou dobu. Uvolněte kurz dnes, a za chvíli je na dohled 25 korun za euro.

Koruna k euru za poslední tři roky

Zdroj: peníze.cz

Další oslabení kurzu koruny je neprůchodné, Česká národní banka tedy nebude dráždit publikum a bude aspoň odkládat její posílení. Vzhledem k dosavadnímu efektu intervencí, k otevřenosti ekonomiky, která implikuje slabší poptávkověinflační dopady silné spotřeby domácností, a k očekávanému zpomalení růstu v roce 2016 centrální banka zanechá intervencí s velmi vysokou pravděpodobností později, než nyní čeká nebo aspoň říká: na přelomu let 2016 a 2017. A bude také dále více a otevřeněji – zejména pokud v jejím čele bude Jiří Rusnok, jak se očekává – pobízet odbory k tomu, aby se nebály říct si o pořádný růst platů. Sama Česká národní banka totiž už nemá mnoho měnového střeliva, tak chce, aby střílely odbory. A vláda? Na tu se ovšem může spolehnout. Slova ministra financí „zkusit vyrovnaný rozpočet v roce 2018 až 2019“ jsou totiž už jen poslední ozvěny dávných úvah o řízení státu jako firmy.

Malá, ale naše. Vývoj inflace

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika.

Autor je hlavní analytik Conseq Investment Management

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Česká národní banka a dluhopisová brzda

29. 5. 2015 | Martin Lobotka

Česká národní banka a dluhopisová brzda

České národní bance se nelíbí objem státního dluhu, který je v držbě českých bank, a chce zatáhnout za dluhopisovou brzdu. Zatím se nedá s určitostí říct, co tímto krokem centrální... celý článek

ČNB: Intervence zadním vchodem

13. 5. 2015 | Martin Lobotka | 1 komentář

ČNB: Intervence zadním vchodem

Zapomeňte na proklamovaný kurz 27 korun za euro. Všechno nasvědčuje tomu, že naše centrální banka posunula svůj cíl a míří nyní na korunu ještě slabší. Jen se o tom jaksi zapomněla... celý článek

Německá eurová záhada

23. 4. 2015 | Martin Lobotka | 2 komentáře

Německá eurová záhada

Ve srovnání s loňským dubnem je euro proti dolaru levné. A levná měna by přece měla pomoci vývozu. Jenže největší exportér kontinentu, podle čerstvých čísel, prakticky neroste. Čím... celý článek

Euro za 28 nečekejte: Pět důvodů pro silnější korunu

31. 3. 2015 | Martin Lobotka | 4 komentáře

Euro za 28 nečekejte: Pět důvodů pro silnější korunu

Po intervencích České národní banky padla česká měna dolů. Moc se jí ale kolem osmadvaceti korun za euro nelíbilo a pilně posilovala. Proč nejspíš znovu dolů jen tak nepůjde?

Křivá muška. Jak chce centrální banka trefit inflaci?!

10. 3. 2015 | Martin Mašát | 6 komentářů

Křivá muška. Jak chce centrální banka trefit inflaci?!

Centrální banka si dala za cíl dotlačit inflaci ke dvěma procentům. Po roce a čtvrt od intervencí se inflace líně povaluje kdesi kolem nuly. Nasnadě jsou otázky, jestli se tedy změnil... celý článek

Partners Financial Services