Nejčtivější kniha o inflaci

Filip Mezera | rubrika: Sloupek | 16. 1. 2013 | 11 komentářů
Člověk otupí. Když je špatných zpráv moc, přestane jim věnovat pozornost, když je příliš často varován, rezignuje. Pak funguje jediné: změnit žánr!
Nejčtivější kniha o inflaci

Inflace je tu s námi skoro pořád. Rozumní s ní bojují a často vítězí, ostatní rezignují. Varování, při kterém se člověk ohání čísly, přestalo fungovat dávno. Naspořili jste si pěknou sumu, ale co z ní bude za dvacet let? Žádná reakce. Člověk otupí. Jako finanční poradce se s tím potkávám denně. Jak to povědět jinak?

Německá hyperinflace od jednoho z nejlepších vypravěčů

Možná vám to přijde k smíchu, málo seriózní. Jedna cesta mě napadla před knihovnou, když se oko zastavilo na Remarquově Černém obelisku. Erich Maria Remarque je skvělý vypravěč a děj svého románu zasadil do malého německého města krátce po první světové válce. Ideální kombinace: to je totiž přesně doba, kdy v Německu zuřila hyperinflace. Máme tu exemplární případ inflace, navíc sugestivně vylíčený opravdovým mistrem. A co víc: poučení se nám tu dostává jaksi mimochodem, na pozadí.

Kolik to žere

Zdroj: Shutterstock

Spočítejte si, jak inflace znehodnocuje úspory. Co udělá s hodnotou vašich peněz a jak klesá kupní síla? Ukážeme, kolik vám zůstane v následujících letech, když meziroční inflace dosáhne určité hodnoty. A umíme to i naopak: Kolik vám zůstalo z vašich úspor v předchozích letech?

Kalkulačka inflace

Samozřejmě – objevil jsem v sobě i jisté pochybnosti: stejně si to budu muset zkontrolovat, jestli autor nepřehání. Bude tomu vůbec obyčejný člověk věřit? Ta čísla jsou totiž závratná: Do románu vstupujeme v okamžiku, kdy jeden dolar stojí 36 000 marek. Ve vzpomínkách jedné z postav se ale vrátíme i na začátek příběhu německé hyperinflace, do roku 1922, kdy americká měna vyskočila z kurzu jeden dolar za 360 marek na kurz dolar za deset tisíc marek. A pak se kola inflace roztáčejí do neuvěřitelných obrátek:

„Inflace teď letí tak, že Říšská banka nestačí tisknout. Nové stotisícovky obíhají sotva čtrnáct dní a už se budou muset tisknout milionovky. Kdy se dostaneme miliardám?“

A než se dostaneme na konec knihy, marka je níž než miliarda za jeden dolar. Podívejte se ostatně, z čeho si kluci slepili draka na úvodním obrázku...

20 miliard marek, říjen 1923

Litr mléka stál 5,4 milionu marek, dopisní známka celé dva miliony. Inflace nabývala bizarní formy. Mzda byla vyplácena týdně nebo i denně. Zaměstnanci si chodili pro mzdu s kufry či s prádelními koši, aby mohli pobrat hromady bezcenných papírů zvaných peníze. Každý pak spěchal nakoupit potraviny nebo zboží, protože za několik hodin bylo všechno mnohem dražší. Nakonec vyplácely některé podniky mzdu nebo její část v naturáliích.

Víc se o hyperinflaci v meziválečném Německu, ale i o dalších finančních průšvizích od sedmnáctého do jednadvacátého století dozvíte na Peníze.cz v Investiční univerzitě, v oddíle Burzovní krachy.

Co má hodnotu

Poměrně přesvědčivě vidíme i to, co má v podobných extrémních situacích opravdu hodnotu. Takovou hodnotou je majetek, který je likvidní a generuje zisk v závislosti na rostoucí inflaci (akcie, nájemní domy, komodity, cigarety atd.). Jak by asi v tomto dopadla většina českých domácností – úspory na běžných účtech, stavební spoření, penzijní připojištění, občas nějaké dluhopisové fondy – co s tím v podmínkách hyperinflace? Především lidé závislí na státních dávkách by tom byli bídně. Pravidelná jednoroční valorizace by je jen těžko ochránila. Vlastnictví malé zlaté cihličky by jen prodloužilo agónii.

Jenže hrozí vůbec hyperinflace? Není to jen strašák, který doprovází ojedinělé dějinné události, jakými byly prohry válce? Vtip je v tom, že nikdo přesně neví. České země tak masivní inflaci nezažily. Bankrot (pardon, kreditní událost) v roce 1953 doprovázelo masivní ožebračení všech lidí, kromě vybraných členů strany, nikoliv však tímto způsobem. Mnoho lidí tvrdí, že inflace v samostatné České republice nepřekročila deset procent (což není pravda – ve druhé polovině devadesátých let se blížila dvacet procent). Také naše Centrální banka vykazuje poměrně solidní schopnost ovlivňovat makroekonomické prostředí. Přesto vzpomeňme na potíže Argentiny, Litvy nebo třeba Islandu. A navíc – ona vůbec není potřeba hyperinflace, úspory vám vcelku bezpečně užírá i ta každodenní, obyčejná.

Anketa

Bojujete s inflací?

Na nájemní nemovitost nejspíš nemusíte mít, zásoby komodit se vám můžou shromažďovat těžko, jsou to ale rozumné cesty. A pak jsou tu pořád aspoň akcie. Guru investorů Benjamin Graham tvrdí, že akciová složka investora by neměla klesnout pod 25 procent. Samozřejmě akcie nejsou stálé. Ale přesto – pokud vám čtvrtina majetku „spadne“ o dvacet procent a vy víte, že vás nikdo neokradl, jedná se o výjimečnou, ale nikoliv tragickou fluktuaci ceny, mělo by se vám pořád jít spát daleko lépe než s pocitem, že na termínovaném vkladu vyděláte za rok 1,6 procenta při dvouprocentní inflaci. Ale to už jsem se zase vrátil do svého žánru, k číslům a grafům. Na to jste nejspíš dávno přestali slyšet. Tak to zkusme jinak. Třeba s Černým obeliskem.

Autor je finanční poradce Partners

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 1. 2013 8:46, Fousek

Jedno je jisté, nedivat se na naše multimilionáře a miliardáře. Oni žijí v jiných dimenzích. Je třeba koukat na svět trochu reálně a rovněž trochu šetrně:
Mám zahradu = mám ovoce a zeleninu, mám ovci nebo kozu (o košení se nemusím starat), na podzím mám klobásky a maso ve sklenicích a mražáku, mám králiky (krmím 2x denně a na podzim "šupsníma do mražáku"). Mám tchyni = obdělává mi zahrádku, krmí králiky, pase kozu a štěká jako pes - občas na cizí a občas i na mne (je už stará a moc toho nesežere)... :-)

+20
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 1. 2013 10:06, Vodník Česílko

Je vidět, že tenhle článek psal někdo z Partners. Jen někdo od nich se může snažit lidem namluvit, že nejlepší ochranou před hyperinflací jsou akcie, a "vlastnictví malé zlaté cihličky by jen prodloužilo agónii". Mě se zatím jeví deflační scénář minimálně stejně pravděpodobný jako (hyper)inflační, a je otázka, jestli za pár let nebudou dělat dlouhý nos držitelé hotovosti na ty, kdo dnes investují do akcií...

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Chci rozumět penězům. Co číst?

15. 8. 2012 | Jan Müller | 11 komentářů

Chci rozumět penězům. Co číst?

Lidé, čtěte! Mnohokrát jsme psali o finanční gramotnosti. A hodněkrát jsme při tom řekli, že základ je obyčejná gramotnost, gramotnost bez přívlastků. V zásadě stačí umět číst a trochu... celý článek

Malé peníze: Inflace. Černá díra na peníze

23. 11. 2011 | Jan Müller | 4 komentáře

Malé peníze: Inflace. Černá díra na peníze

Čtenáři se ptají, Jan Müller z webu Malé peníze odpovídá. Kde se vzala inflace a jak se měří?

Inflace: zabiják úspor

10. 10. 2011 | Aleš Müller | 19 komentářů

Inflace: zabiják úspor

Dluhopisy, akcie, komodity, podílové fondy... Přes množství investičních příležitostí mají Češi stále nejradši spoření v bance. Fondy získaly do své správy „pouhých“ 250 miliard korun,... celý článek

Jak chránit majetek před hyperinflací, devalvací měny a bankovní krizí?

5. 9. 2011 | Jan Traxler | 18 komentářů

Jak chránit majetek před hyperinflací, devalvací měny a bankovní krizí?

Během několika let se můžeme potýkat s hyperinflací a devalvací měn, ještě dříve můžeme být svědky bankovní krize. Přitom aktuálně upadá svět do hospodářské recese a ke slovu se hlásí... celý článek

Léčba Bernankem: pro chleba s pytlem stodolarovek?

5. 5. 2011 | Aleš Tůma | 16 komentářů

Léčba Bernankem: pro chleba s pytlem stodolarovek?

Je to jistější, než že příštího Slavíka vyhraje Karel Gott. Dokonce jistější, než že Petr Hájek pochází z opice. Bude hyperinflace! Nebo nebude?

Partners Financial Services