Novoroční dárek: vyšší minimální mzda, větší důchody

Novoroční dárek: vyšší minimální mzda, větší důchody
Stát i letos přilepšil určitým skupinám obyvatel. Od ledna se zvýšila minimální mzda, vzrostla částka, kterou si mohou nezaměstnaní při trvání evidence na úřadu práce přivydělávat, na více peněz si přijdou i důchodci. Na druhou stranu někteří kvůli vyšší minimální mzdě zaplatí více na zdravotním pojištění. Co a o kolik se změnilo?

Tou první je zvýšení minimální mzdy, kterou podle statistik stále pobírá 2 – 3 % pracujících. K tomu v letošním roce dojde hned dvakrát. Poprvé k 1. lednu 2006, kdy minimální mzdy vzroste ze současných 7 185 Kč na částku 7 570 Kč - jde o hrubou měsíční mzdu zaměstnanců pracujících na plný úvazek. Minimální hodinová mzda vzroste ze současných 42,50 Kč na 44,70 Kč. Od 1. 7. 2006 se pak pracovníci pobírající minimální mzdu mohou těšit na další její zvýší, a to na 7 955 Kč měsíčně. Hodinová mzda vzroste na 48,10 Kč.

Jako důvod růstu minimální mzdy vláda uvádí snahu zvýšit motivační funkci minimální mzdy, tak aby se lidem vyplatilo pracovat. ČR jako člen EU by se měla snažit dosáhnout úrovně vyspělých zemí EU, kde tvoří minimální mzda zhruba polovinu průměrné mzdy, zabezpečuje nezbytný životní standart čtyřčlenné rodiny a je přibližně dvakrát vyšší než životní minimum jednotlivce.

Druhá strana mince

Vláda jako důvod zvýšení minimální mzdy uvádí snahu posílit motivaci pracovat u příjemců sociálních dávek, tak aby odměna za práci patřičně převyšovala sociální dávky a lidem se "vyplatilo pracovat".
Ekonomové však v uměle stanovené minimální mzdě vidí i negativa. Aby zaměstnavatelé mohli zvýšení mezd pokrýt, musí některé pracovníky propustit. Produktivita práce u nás totiž neroste zároveň s výší platů. Lze navíc předpokládat, že musí-li zaměstnavatel zaplatit svým nejméně kvalifikovaným pracovníkům vyšší mzdu, měl by, dříve či později, zvýšit odměnu i zaměstnancům odbornějším. Řešením této situace může být, kromě propouštění, zaměstnávání načerno či zdražení výstupu podniku. Zvýšení minimální mzdy by tedy na makro úrovni mohlo kromě rostoucí nezaměstnanosti ovlivnit i míru inflace (a možná i pokles tempa růstu HDP).
Nutno ale dodat, že jisté pozitivum vyšší platová úroveň má. Nutí podniky k zefektivnění výroby.
Nejednoznačné jsou i dopady na státní rozpočet. Na jedné straně vláda zinkasuje vyšší částku na daních z příjmu, a tím i na odvodech sociálního a zdravotního pojištění, a u platů, kde byla část doplácena načerno, vzroste oficiální mzda na úkor černého dílu platu (vzroste tedy i zdanění dosavadní "napůl černé" mzdy). Na druhou stranu ale mohou stoupnout výdaje spojené s rostoucí nezaměstnaností. 
O smyslu minimální mzdy probíhá dlouhodobá diskuze. Někteří ekonomové jsou přesvědčeni, že minimální mzda zatěžuje zaměstnavatele (zejména z řad drobných podnikatelů) a tím poškozuje hospodářství a v konečném důsledku vede ke zvyšování nezaměstnanosti. Odboráři naopak hájí zájmy zaměstnanců a přínos minimální mzdy vidí ve zvýšení motivace lidí, aby dali přednost práci před životem na sociálních dávkách.

Autor sloupku: Simona Ely Plischke

Zvýšení minimální mzdy se promítne do dalších oblastí

  • Například při výpočtu zdravotního pojištění je minimální mzda minimálním vyměřovacím základem pro zaměstnance v pracovním poměru. Bezprostředně se však dotýká osob, které odvádí pojistné na zdravotní pojištění za sebe, např. žen v domácnosti, či nezaměstnaných, kteří nejsou vedeni v evidenci úřadu práce. Pojistné, které musí zdravotní pojišťovně zaplatit vzroste z dosavadních 970 Kč na částku 1 022 Kč.
  • Nezaměstnaným vedený v evidenci úřadu práce se současně se zvýšením minimální mzdy zvyšuje i částka, kterou si mohou při trvání evidence současně přivydělávat, a to z částky 3 592 Kč na částku 3 785 Kč měsíčně.
  • Podnikatelům, kteří kromě podnikání také pracují v pracovním poměru, se zase zvyšuje minimální částka příjmu ze zaměstnání z dosavadních 86 220 Kč na 90 840 Kč, pokud jejich příjem nedosahuje této částky, je jejich podnikání hodnoceno jako "vedlejší" a nemusí povinně platit důchodové pojištění.

Rostou i důchody

Další změnou, nad kterou zajásali občané důchodového věku, je zvýšení důchodů, ke kterému od ledna 2006 znovu dochází (naposledy se důchody zvyšovaly k 1. 1. 2005). Tuto valorizaci důchodů schválila vláda již v září 2005.

Každý důchod se skládá ze dvou částek – základní a procentní výměry. Základní výměra je pro všechny důchodce stejná a zvyšuje se z částky 1 400 Kč na částku 1 470 Kč.
Procentní výměra je stanovena ze mzdy důchodce a zvyšuje se o 6 % v případě důchodů přiznaných před 1. 1. 1996 (platil ještě "starý" důchodový zákon), a o 4 % u důchodů přiznaných od 1. 1. 1996.
Starobní důchody se tedy průměrně zvýší o 380 Kč, průměrný starobní důchod bude činit 8 128 Kč.

Na zvýšení důchodů bude třeba ze státního rozpočtu vyčlenit více než 12 miliard Kč, vláda uvádí, že se tyto zvýšené náklady pokryjí z pojistného na důchodové pojištění, které jako občané odvádíme v rámci pojistného na sociální zabezpečení.

Co nás čeká v roce 2006?
Letos je před námi mnoho důležitých změn. Týkají se oblasti daní, také budeme moci začít využívat společné zdanění manželů, vzrostou sociálních dávky, zároveň ovšem i ceny energií atd. Připravili jsme pro vás sérii článků, ve kterých vám všechny významné změny přiblížíme a pomůžeme vám je co nejlépe využít. Neboli - Peníze 2006: s čím počítat a jak to spočítat.

Od nového roku se rovněž valorizuje důchod pro bezmocnost. Toto navýšení důchodu je určeno těm zdravotně postiženým poživatelům důchodu, kteří potřebují ošetření a obsluhu jinou osobou.

Žádost o tuto dávku se podává na okresních správách sociálního zabezpečení, rozhodující pro její přiznání je zdravotní stav žadatele, který posuzují lékaři posudkové služby Ministerstva práce a sociálních věcí, kteří na okresních správách pracují. Ti provedou posouzení zdravotního stavu žadatele. Právě podle zdravotního stavu a rozsahu, v jakém důchodce potřebuje péči jiné osoby, se pak tato dávka poskytuje ve 3 stupních:

  1. částečná bezmocnost: zvyšuje se o 8 Kč, z částky 472 Kč na 480 Kč,
  2. převážná bezmocnost: zvyšuje se o 16 Kč, z částky 944 Kč na 960 Kč,
  3. úplná bezmocnost: zvyšuje se o 30 Kč, z částky 1770 Kč na 1 800 Kč.

Tato dávka je vyplácena měsíčně spolu s důchodem, poskytuje ji Česká správa sociálního zabezpečení.

Od ledna 2006 se rovněž zvyšují o 4,9 % také příplatky k důchodům, které jsou na základě zákona poskytovány bývalým politickým vězňům z let 1949 – 1989, nebo jejich pozůstalým, a také účastníkům národního boje za vznik a osvobození Československa či pozůstalým po nich. Tyto příplatky jsou poskytovány rovněž spolu s výplatou důchodu.

Od ledna 2006 se stát snaží skutečně přilepšit různým skupinám obyvatel. Je však si třeba uvědomit, že za minimální mzdu pracuje pouze 2 -3 % pracujících a že k pravidelné valorizaci důchodů nutí stát zákon o důchodovém pojištění.

Co si o státem naordinovaném zvýšení minimální mzdy myslíte vy? Je současná výše minimální mzdy a důchodů dostatečná?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 1. 2006 1:43, HonzaH

Jestli vůbec má naše ekonomika pracovat s pojmy minimální mzda a životní minimum, tak nechť nejsou ty částky směšné. Minimální mzda vždy směšná byla a její zvýšení je rozumné. Naopak aby mateřský příspěvek byl vyšší, než vám z minimální mzdy zbude čistého, je volovina. Už vidím rodinu spoluobčana Nefachčenka, jak si nechává vyplácet životní minimum za celou rodinu a navíc skoro 8.000 na chlast za to, že manželka vychovává děti k obrazu svému a své rodiny. Kromě toho mu samozřejmě náleží přídavky na děti a na bydlení v maximální výši. Tříčlenná domácnost, kde nikdo nepracuje, si přijde asi na 20K čistého, nebo víc? Kdyby kdokoli z nich pracoval, tak mít víc nebudou.

+45
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 1. 2006 11:13, Jirka

A přemýšlel jste někdy nad tím, jaký je Váš život ve srovnání s životem pražáka? Já Vysočinu moc neznám, ale dá se říci, že je tam rozhodně zdravější životní prostředí, než v Praze. Nakolik si ceníte místa, kde žijete? Nebude to málo, když se Vám nechce stěhovat. Mnozí pražáci si kupují chalupy i dost daleko od Prahy, aby si užili trochu klidu a zdravého vzduchu. Ani ty chalupy, ani to cestování není zadarmo. Tak jako Vy jste nucen dojíždět za lepší prací, pražák dojíždí za odpočinkem. Kdyby byly všude fabriky, bylo by dost práce, ale nebylo by kde čerpat nové síly. V Praze jsou sice výdělky vyšší, ale také je tam mnohem dražší bydlení. Já bych tam nešel ani za nic. Naše město má asi 20 tisíc obyvatel a i tak mi připadá dost rušné. Raději budu žít skromněji, než ve velkoměstě. I Vy jste si asi vybral podobně. Buďme rádi, že máme na výběr. Nemůžeme chtít ze všeho jen smetanu. To bychom chtěli ráj na zemi. A do toho má skutečný život dost daleko. Pokud dokážeme být skromní a pozorně se kolem sebe dívat, můžeme si (alespoň občas) připadat jako v ráji a bohatí.

Bohatý je ten, kdo má schopnost hodnoty vidět. Vlastnit je vůbec nemusí. Kdo je vlastní, ale nevidí, nepřipadá si bohatý ani šťastný.

Zobrazit celé vlákno

-20
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Mnohé sociální dávky se letos zvyšují

4. 1. 2006 | Ludmila Řezníčková | 1 komentář

Mnohé sociální dávky se letos zvyšují

S Novým rokem přišlo zvýšení částek životního minima, což ovlivnilo i výši dalších dávek. Jak je to letos s dorovnáním do životního minima, příspěvkem na péči, přídavkem na dítě, sociálním... celý článek

Na nemocenské dostaneme přidáno

3. 1. 2006 | Ludmila Řezníčková | 1 komentář

Na nemocenské dostaneme přidáno

Oblastí, ve které si letos finančně polepšíme, je nemocenská. Chcete vědět, o kolik stoupne právě vám? Víte, kolik nově dosahuje nejvyšší možná částka?

Změny daně z příjmu za rok 2006: co nás čeká?

3. 1. 2006 | Kateřina Havlíčková

Změny daně z příjmu za rok 2006: co nás čeká?

Zásadnější změny, které nás v tomto roce čekají, byly provedeny u daně z příjmu. Upravena byla daňová pásma, odčitatelné položky, pravidla pro odepisování úroků z úvěrů atd. Na co všechno... celý článek

Průměrná mzda převýší příští rok 20 tisíc korun

1. 12. 2005 | Vladimír Pikora | 1 komentář

Průměrná mzda převýší příští rok 20 tisíc korun

Průměrná mzda letos nejspíš přesáhne 19 000 Kč. Koncem příštího roku by již měla převýšit 22 000 Kč. Platy ve veřejné sféře zaostávají za těmi v oblasti soukromé v průměru již jen o... celý článek

Zvýšení minimální mzdy nepřinese nic dobrého

8. 11. 2005 | Matěj Šuster | 1 komentář

Zvýšení minimální mzdy nepřinese nic dobrého

Lidem se prý po chystaném zvýšení minimální mzdy vyplatí pracovat. Ale vyplatí se také zaměstnavatelům tyto lidi zaměstnat? Proč se je tedy nesnaží nalákat vyšší mzdou už teď? Důvodem... celý článek

Partners Financial Services