Události uplynulého měsíce: červenec

redakce Peníze.CZ | 5. 8. 2005
Události uplynulého měsíce: červenec
Uteklo vám v červenci něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností vůči státu? Nahlédněte do výběru červencových událostí.

Již pravidelná rubrika, která každý první pátek v měsíci (s výjimkou prvního dne měsíce, aby se to nepletlo) přináší přehled našeho zpravodajství. Řazení je podle rubrik a data.

Banky

7. 7. Poplatek za zrušení účtu ruší od 1. srpna 2005 GE Money bank. Banka dále zlevní poplatek za výběr z účtu na 5 Kč ze současných 9 Kč. Naopak zdražení čeká podání platebního příkazu na pobočce na 20 Kč ze 16 Kč.
13. 7. Až do poloviny září 2005 mohou klienti Komerční banky nakoupit zahraniční měny bez poplatku. Tato výhodná letní nabídka platí pro všechny, kteří si pořídí některý z produktů KB.
14. 7. Ministerstvo financí zveřejnilo výsledky veřejné diskuze věnované zlepšení postavení klientů bank v ČR. S největší kritikou se setkaly výstupní poplatky, poplatky za nevyžádané služby (například výpis z účtu), nejednotná terminologie ceníků a špatné informování veřejnosti o změnách ceníků.
14. 7. Autorizační SMS, změna limitů a grafická klávesnice jsou hlavní bezpečnostní prvky, které zavádí Česká spořitelna. Od 18. července banka nabízí při překročení limitu zaslání SMS zprávy s detaily transakce a autorizačním kódem pro potrvzení operace. Od září se chystá snížení denního limitu na 10 tisíc Kč a používání grafické klávesnice pro přihlašování do aplikace.
14. 7. České spořitelně není zřejmé, z čeho vychází dnešní tvrzení náměstka ministra financí Tomáše Prouzy o snižování poptávky klientů po moderních službách a o pošramocené pověsti bank. Dokládá to na následujících faktech.
15. 7. Komerční banka zásadně odmítá prohlášení Ministerstva financí ČR, které uvádí, že finanční sektor stojí právě na bankách a negativních zkušenostech klientů, které snižují poptávku po moderních produktech, což omezuje růst celého sektoru.
15. 7. Drtivá většina klientů ČSOB a Poštovní spořitelny je se svou bankou spokojena. Vyplývá to z průzkumů spokojenosti klientů, které pro ČSOB i Poštovní spořitelnu pořádá pravidelně dvakrát ročně nezávislá agentura TNS AISA.
18. 7. Volksbank prodloužila termíny pro fyzické podávání tuzemských platebních příkazů. Aby platba odešla ještě týž den, kdy byl platební příkaz na pobočce předložen, stačí, když klient přijde do 15 hodin a ne do 12.30 hodin, jak tomu bylo dříve. U elektronicky zadávaných příkazů pomocí Internetbankingu, Homebankingu nebo Multicashe je nejzazší termín 17. hodina, oproti dřívějšímu termínu 15.30 hodin. V obou případech termíny platí pro pracovní dny.
19. 7. Raiffeisenbank od 1. července zvýšila poplatky za transakce na přepážkách a za ty, které lidé uskutečňují po internetu či telefonu.
20. 7. Dnes se poprvé na půdě Ministerstva financí sešla Expertní skupina pro otázky bankovního sektoru. Šlo o první z řady připravených setkání, na kterých budou zástupci spotřebitelů, bankovního sektoru, Poslanecké sněmovny, České národní banky a Ministerstva financí diskutovat návrhy změn fungování bankovního sektoru a srovnání podmínek v jednotlivých sektorech finančního trhu.
20. 7. GE Money Bank jako první banka v České republice implementovala čipovou technologii na všech svých bankomatech. V celé bankomatové síti tak lze používat čipové karty MasterCard i VISA.
20. 7. ČSOB od 1. srpna pro své klienty zlevňuje výběry hotovosti z jejích bankomatů na Slovensku na stejnou úroveň jako u výběrů z bankomatů ČSOB v ČR.
21. 7. Raiffeisenbank se rozhodla zrušit 300Kč poplatek za zrušení klientského účtu. Změna bude platit od 1. srpna. Zrušení poplatku se týká všech běžných účtů vedených v korunách i cizích měnách, stejně tak všech balíčků služeb, jejichž součástí je běžný či spořící účet.
27. 7. Evropská komise předložila návrh nového nařízení, které posiluje kontrolu nad převody peněz v EU prostřednictvím povinné identifikace zadavatele platebního příkazu. Opatření si klade za cíl ztížit teroristům přísun finančních prostředků a rovněž znesnadnit zločincům praní špinavých peněz. K zavedení je potřeba souhlasu členských států Unie a Evropského parlamentu.
27. 7. Bývalý člen bankovní rady ČNB Pavel Racocha od 1. září nastoupí na pozici výkonného ředitele pro interní audit a kontrolu Komerční banky a zároveň usedne v jejím výboru ředitelů.
28. 7. Na dnešním jednání rozhodla bankovní rada ČNB ponechat úrokové sazby na stávající úrovni 1,75 %.

Běžné účty a platební karty

15. 7. Visa zneužívá dominantní postavení na trhu, tvrdí američtí obchodníci. Skupina obchodních řetězců už proto zažalovala společnosti Visa International a dceřinou Visa USA kvůli omezování soutěže.
19. 7. ČSOB jako první banka zahájila pilotní projekt vydávání elektronické neembosované platební karty MasterCard. Karta se řídí všemi pravidly karty MasterCard a navíc vždy vyžaduje on-line autorizaci platby, čím se zvyšuje bezpečnost transakcí. Na rozdíl od běžných elektronických karet umožňuje platby na internetu. Od 1. září bude vydávána i pro širokou veřejnost.

Spotřebitelské úvěry a leasing

8. 7. Leasingovou společnost ČP Leasing prodala finanční skupina PPF Petra Kellnera firmě Sofinco. Ta je dceřinou firmou jedné z největších finančních skupin světa Credit Agricole. Podle spekulací může PPF za ČP Leasing dostat stamiliony korun.
21. 7. Česká spořitelna má nově na webových stránkách www.csas.cz kalkulátor pro výpočet splátek spotřebitelských úvěrů. Po zadání základních údajů do kalkulátoru klient ihned zjistí, jakou výši úvěru má zvolit, aby s ohledem na celkové příjmy a závazky příliš nezatížil svůj rozpočet.
26. 7. Problémy se splácením úvěrů řeší Češi dalším zadlužením. O další půjčku požádalo běhěm prvního pololetí tohoto roku 32 202 neplatičů a čtvrtina z nich žádala opakovaně. Uvedlo to dnes SOLUS, sdružení na ochranu leasingu a úvěrů spotřebitelům.

Investice

13. 7. Česká republika nabídla investorům v aukci pětileté státní dluhopisy v objemu 9 mld. Kč. Ministerstvo financí nabídlo dluhopisy na doručitele v nominální hodnotě 10 tis. Kč s ročním kuponem 2,55 %.
20. 7. Na jaře roku 2006 by měl vzniknout jednotný dozor nad celým finančním trhem. Česká národní banka by měla být zastřešující institucí. Tím by se zrychlil celý proces integrace dohledu, která měla být podle původního plánu završena kolem roku 2010.

Akcie a trhy

1. 7. Španělská společnost Telefónica, vlastník Českého Telecomu, nabídla Komisi pro cenné papíry návrh povinné nabídky odkupu 48,9 % akcií Telecomu. Za akcii Telecomu nabízí společnost 456 Kč. Na pražské burze včera akcie Telecomu uzavřely obchodování s cenou 465,65 Kč
4. 7. Na větší právní ochranu by měli mít brzy nárok drobní akcionáři. Nový zákon by jim měl zaručit, že dostanou peníze, před vyvlastněním je však neochrání. Na výkup bude dohlížet Komise pro cenné papíry.
11. 7. Ze čtvrtečního šoku, způsobeného útoky v Londýně, se rychle vzpamatovaly domácí akcie a většina titulů posílila. Dařilo se především cenným papírům společnosti ČEZ, která v pátek posílila na 486,90 Kč, tedy o 1,73 %.
11. 7. Akcie elektrárenské společnosti ČEZ dosáhly svého historického maxima, když uzavřely obchodování na pražské burze na hodnotě 493,20 Kč za akcii. Oproti pátku posílily skoro o 1,3 %. Hlavní akciový index pražské burzy PX 50 zpevnil o 0,29 %.
19. 7. Pražská burza se dostala na nejvyšší hodnotu v historii. Posilovaly všechny tituly. Druhý nejdůležitější burzovní index PX-D se zlepšil 0,68 % na 3055 bodů.
26. 7. Letošní léto se stalo obdobím mimořádných valných hromad. Je to kvůli zákonu, jenž už skoro měsíc umožňuje většinovým vlastníkům společností zbavit se drobných podílníků. Jen v pondělí se uskutečnilo deset mimořádných valných hromad firem velkých jmen, jako jsou Kellnerova Česká pojišťovna, Bakalovy OKD nebo Babišova Precheza a Deza.
27. 7. Dnešní obchodní den uzavřel index pražské burzy PX-D na závěrečné hodnotě 3 100,8 bodů, a dosáhl tak svého historického maxima.
28. 7. Malí akcionáři budou mít brzy lepší možnost prodat své akcie, jež vlastníci společností v minulosti stáhli z veřejného obchodování. RM-Systém totiž od 1. srpna otevřel volný trh, na němž se budou moci na jiných trzích neprodejné akcie obchodovat.
29. 7. Akcie vlastníka Novy, společnosti Central European Media Enterprises, měly oživit slabou nabídku pražské burzy. Po prvním měsíci účinkování na burze se však pouze krčí na chvostu tabulky nejobchodovanějších emisí. Podle analytiků jsou totiž akcie CME drahé a investory nezaujaly.

Fondy

13. 7. Česká spořitelna uvedla na trh další zajištěný fond. Prodej ESPA-ČS zajištěného fondu 7 potrvá do 28. srpna 2005, pokud nebude vyprodán dříve. Nový zajištěný fond se svojí konstrukcí podobá ESPA-ČS zajištěnému fondu 3, který byl v nabídce ČSAS na počátku tohoto roku. Výnos fondu závisí na vývoji kurzu akcií 25 velkých světových firem. Každoroční zhodnocení investice může být až 8 %.

Bydlení

4. 7. Od příštího roku by lidé do 36 let mohli díky novému typu půjčky na bydlení pro mladé získat kromě půjčky na pořízení bytu i půjčku na rekonstrukci bytové jednotky. Jak sdělil ministr pro místní rozvoj Radko Martínek, výše těchto půjček by se měla pohybovat mezi 100 až 150 tis. Kč se splatností do 10 let.
13. 7. ČSOB prodloužila trvání projektu "Náš dům – naše pýcha" do 31. prosince 2005.
13. 7. Vláda schválila návrh zákona o nájemném z bytů ve znění stanoviska Legislativní rady vlády, předkládaný ministrem pro místní rozvoj. Nájemné v tzv. regulovaných bytech se v průměru zvýší o 9,3 % ročně. Do roku 2012 by měl nájemné dosáhnout 5 % tzv. cílové ceny bytu vycházející ze statistiky cen. S prvním zvýšením ministerstvo počítá od října 2006.

Hypoteční bankovnictví

1. 7. Živnostenská banka snižuje úrokové sazby u hypotečních úvěrů. Snížení sazeb se týká všech fixací s výjimkou fixace na 1 rok, kde banka i nadále garantuje pevnou sazbu 2,60 % p.a.
12. 7. Česká spořitelna snížila úrokové sazby hypoték průměrně o 0,3 až 0,5 procentního bodu. Nejčastější, pětiletá garantovaná sazba se snížila na 3,89 %
21. 7. Komerční banka umístila 3. emisi hypotečních zástavních listů Komerční banky vydávaných v rámci dluhopisového programu KB při emisním kurzu 100,00 % k datu vydání 2. 8. 2005. Celkový umístěný objem je 5,2 mld. Kč. Hypoteční zástavní listy (ISIN CZ0002000565) jsou splatné v roce 2015 a jsou úročeny pohyblivou úrokovou sazbou. Úrok je vyplácen čtyřikrát ročně, vždy zpětně za příslušné výnosové období.
22. 7. Hypoteční banka snížila sazby u všech typů hypoték s výjimkou pětileté fixace u standardní hypotéky. Její minimální úrok, který banka garantuje pro všechny nové klienty, kteří splní podmínky pro poskytnutí úvěru, snížila již 1. července na 3,89 %.
25. 7. Rozhodnutí o pořízení vlastního bytu či domu vzal v červnu do vlastních rukou formou hypotéky rekordní počet Čechů. Za jediný měsíc získaly banky více než tři a půl tisíce nových klientů, kteří využili historicky nejnižších úrokových sazeb a zvyšující se nabídky bytů.

Pojištění

4. 7. Součástí skupiny Kooperativa se prvního července stala Česká podnikatelská pojišťovna. Kooperativa je tak jejím 100% akcionářem a kontroluje čtvrtinu pojištění v ČR.
8. 7. V souvislosti s úpadkem cestovní kanceláře Connexion Voyages je Česká pojišťovna připravena dostát svým závazkům a vyplatit klientům této CK buď zálohu nebo celkovou cenu neuskutečněného zájezdu, případně rozdíl mezi zaplacenou cenou zájezdu a cenou částečně poskytnutého zájezdu, pokud se uskutečnil pouze z části. Klientům, kteří jsou již v zahraničí, ČP zabezpečila návrat domů.
13. 7. AEGON Pojišťovna, získala od Ministerstva financí ČR licenci umožňující další rozšíření aktivit zprostředkovatelské a poradenské činnosti v oblasti služeb investičních společností a investičních fondů a dále v oblasti sjednávání bankovních účtů a kreditních karet.
22. 7. Novou ředitelkou Úřadu státního dozoru v pojišťovnictví a penzijním připojištění při Ministerstvu financí se od 21. července stala Milada Staňková. Ta nahradila v této funkci Václav Křivohlávka, který ji zastával od vzniku dozorového Úřadu.
29. 7. Komerční banka (KB) oznámila uzavření smlouvy se společností SOGECAP o prodeji 51% podílu na základním kapitálu Komerční pojišťovny, která je v současné době 100% dceřinou společnosti KB. Cílem této transakce je využít již zavedený obchodní model skupiny Société Générale, spočívající v rozdělení činností spojených s vývojem produktů a jejich prodejem.

Daně a život

1. 7. Sněmovna rozhodla o ponechání ubytovacích služeb ve snížené sazbě DPH i po lednu 2006. Zároveň osvobodila od DPH jazykové školy nebo univerzity třetího věku.
3. 7. Státní rozpočet za první pololetí skončil přebytkem 3,7 miliardy Kč, a to díky rychle rostoucím příjmům státu a nižším výdajům. Přitom ještě v květnu byl v deficitu 27 miliard Kč, jak v pátek uvedlo ministerstvo financí.
7. 7. S přebytkem 6 miliard Kč skončil v květnu zahraniční obchod, což je o 4,9 miliard Kč více než loni v květnu. Zveřejnil to dnes Český statistický úřad. Za hlavní důvod se považuje přesun výroby nadnárodních společností ze západu na východ.
8. 7. V návrhu zákona počítá ministr financí Bohuslav Sobotka se schodkem 76,4 miliardy Kč a výdaji 923 miliard Kč. Česko by přitom podle slibu danému Bruselu nemělo utratit víc než 915 miliard Kč. Podle tiskového mluvčí Radka Němečka se jedná o zanedbatelné překročení.
11. 7. Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach dostal od vlády dalších 200 miliónů Kč na podporu zaměstnanosti. Disponuje tak v letošním roce 4 miliardami a 65 milióny Kč. Původně ale po vládě požadoval skoro 1,8 miliard Kč, pak po dohodě s premiérem Jiřím Paroubkem snížil žádost na 700 miliónů Kč.

Podnikání

7. 7. V prvním pololetí zprostředkovala agentura CzechInvest 70 nových investičních projektů v hodnotě bezmála 25 miliard Kč. Díky těmto projektům by mohlo najít práci v ČR téměř 8 tisíc lidí.
8. 7. Dva nové ředitele má farmaceutická firma Zentiva. Jan Šotola byl jmenován ředitelem výzkumu a vývoje, vystřídá tak Kerstin Thaelovou. Miroslav Janoušek se stal ředitelem firemního managementu, jedná se o nově vytvořenou pozici.
18. 7. Ministr Sobotka navrhl zvýšení výdajových paušálů pro živnostníky. Nejvíce (80 %) by si mohli z příjmů odpočítat farmáři. Polepší si i další skupiny.

Statistiky

14. 7. Počet OSVČ, tedy podnikatelů, soukromých doktorů, umělců nebo zemědělců, se snížil v prvním pololetí roku o 24 tis. na 921 600 lidí. Pokles se však týkal jen začátku roku, ve druhém čtvrtletí počet podnikatelů naopak o přibližně tisícovku vzrostl.
25. 7. Lidé v České republice v posledních letech utrácejí méně peněz v obchodech a naopak stále větší část svých rostoucích spotřebních výdajů směřují například do bydlení, telekomunikačních služeb či zdravotnictví. Vyplývá to z údajů, jež na svých internetových stránkách zveřejnil Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR).
29. 7. České domácnosti by se měly připravit na to, že ceny se budou zvyšovat dvakrát rychleji, než se původně čekalo. Česká národní banka totiž zvýšila odhad růstu inflace v horizontu jednoho roku na 2,1 až 3,5 %. V předchozí, dubnové prognóze přitom počítala se zvýšením cen o 1,3 až 2,7 %.

Další aktuality

7. 7. Finanční trhy zasáhly ranní výbuchy v Londýne - podepsaly se na poklesu cen akcií, propadu cen ropy i oslabení dolaru. Prvotní výprodej však netrval dlouho a ceny se celkem rychle začaly vracet. Dolaru se nakonec podařilo vymazat své ztráty. Koruna výrazně nereagovala.
8. 7. Evropská komise kritizuje Česko za to, že u nás dosud není možná přenositelnost telefonních čísel. Pokud Praha zhruba do dvou měsíců neodpoví, obdrží od evropských úředníků druhé a poslední varování, ČR by se tak mohla ocitnout před evropským soudem.
12. 7. Podle dnes zveřejněné statistiky spotřebitelské ceny v červnu meziměsíčně vzrostly o 0,6 % a ve srovnání s předešlým rokem jsou vyšší o pouhých 1,8 %. Meziroční inflace tak dosáhla letošního vrcholu.
15. 7. Stát vrátil nadaci Partnerství, která pořádala sbírku na Tatry postižené vichřicí, DPH z dárcovských esemesek. Takzvaných darovacích SMS (ve tvaru DMS TATRY) poslali Češi na přelomu roku celkem 303 876. Na kontě se tak jen z mobilních telefonů sešlo 8 253 340 Kč.
18. 7. Komunisté v pátek definitivně spustili vlastní internetové rádio, které mohou soudruzi poslouchat na svých webových stránkách. Přesně v 10.40 hodin přišel na řadu dvacetiminutový pořad Z repertoáru Karla Kryla, jehož soudruh Grebeníček označuje jako svého oblíbeného písničkaře. Pak přišly na řadu zprávy, které rádio vysílá pod názvem Tři minuty pravdy...
(uvádí server technet.idnes.cz)
18. 7. Sociální demokraté, kteří prosadili zákon nařizující obchodníkům, aby povinně vydávali stvrzenky ke všem nákupům nad 50 korun, mění názor. Premiér Paroubek společně s ministrem financí Sobotkou nyní navrhují jejich zrušení.
20. 7. Vláda schválila výrazné změny sociálních dávek. Mění se systém výpočtu podpor, v konečném důsledku by měla od července 2006 většina lidí pobírat více.
20. 7. Vláda schválila návrh zákona novelizující zákon o podnikání na kapitálovém trhu a dalších třináct zákonů včetně občanského zákoníku. Hlavním důvodem vypracování novely je transpozice několika směrnic Evropské unie v oblasti služeb na finančním trhu - především směrnice o prospektu cenného papíru, směrnice proti zneužívání kapitálového trhu a směrnice o nabízení finančních služeb na dálku.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-101
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Události uplynulého měsíce: červen

8. 7. 2005 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: červen

Uteklo vám v červnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z... celý článek

Události uplynulého měsíce: duben

6. 5. 2005 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: duben

Uteklo vám v dubnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z... celý článek

Sazby, kurzy, inflace: co nás čeká?

28. 4. 2005 | Jiří Šedivý

Sazby, kurzy, inflace: co nás čeká?

Co očekává trh v nejbližších měsících? Podle prognózy analytiků České spořitelny se můžeme těšit například na vyšší mzdy, úvěrové produkty by prozatím zdražovat neměly. Nabízíme pohled... celý článek

Události uplynulého měsíce: březen

8. 4. 2005 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: březen

Uteklo vám v březnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z... celý článek

Události uplynulého měsíce: únor

4. 3. 2005 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: únor

Uteklo vám v únoru něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z... celý článek

Partners Financial Services