Události uplynulého měsíce: duben

Události uplynulého měsíce: duben
Uteklo vám v dubnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností vůči státu? Nahlédněte do výběru dubnových událostí.

Novinkou letošního roku se stává přehled událostí uplynulého měsíce. Rádi bychom vám nabídli to nejdůležitější pěkně pohromadě v pravidelném čase. Aby vám nic neuteklo, najdete uplynulý měsíc v jednom článku každý první pátek v novém měsíci (výjimka potvrzuje pravidlo, březnové události vám přinášíme až dnes, na Apríla se jim místa nedostalo). Zprávy pro jednodušší orientaci členíme chronologicky a podle oborů, tak jak jste zvyklí z našich sekcí a podsekcí.

Banky

4. 4. Hospodářský výsledek ČNB za rok 2004 skončil ztrátou ve výši 53 717 mil. Kč. Výnosy ČNB byly 33 811 mil. Kč a náklady 87 528 mil. Kč. Rozhodující objem na straně aktiv tvořila devizová aktiva, jež koncem roku dosáhla cca 90 % podílu na celkové sumě aktiv banky.
8. 4. V Londýně začala mimo zraky veřejnosti arbitráž mezi ČR a japonskou investiční bankou Nomura. Ta od Česka žádá 40 miliard USD za údajné porušení smlouvy o ochraně investic.
12. 4. Citibank snížila finanční zůstatek, vedení osobního účtu CitiOne spolu s dalšími souvisejícími službami je bezplatné. Doposud mohli bezplatného vedení účtu využít ti klienti, kteří měli u Citibank celkově v jakékoliv formě a měně uloženo více než 200 000 Kč. Nyní je to 100 000 Kč.
12. 4. Raiffeisenbank nově umožňuje podepisování platebních příkazů a žádostí v internetovém bankovnictví pomocí jednorázového SMS kódu. SMS kódy jsou jednorázová hesla zasílaná při potvrzování transakcí SMS zprávou na mobilní telefon uživatele. Zákazník kód přepíše do formuláře a tím příkaz podepíše.
13. 4. Živnostenská banka rozšířila služby internetového bankovnictví NetBanka a telefonního bankovnictví TeleBanka o funkci dobíjení Twist karet společnosti T-Mobile. Klienti tak v současné době mohou dobíjet předplacené karty všech tří operátorů prostřednictvím všech kanálů přímého bankovnictví (NetBanka, Telebanka, MiniBanka).
13. 4. Podle aktuálních informací společnosti MasterCard nebyla v ČR pozměněna od doby zrušení pravidla žádná smlouva mezi obchodníkem a členskou bankou platebního systému MasterCard tak, aby mohl obchodník účtovat držiteli platební karty jakýkoli poplatek či přirážku k ceně. S podobným krokem se ani nepočítá.
13. 4. Více než 6 tisíc uskutečněných transakcí v průběhu března dokazuje velký zájem o vyzkoušení bezpečného způsobu zaplacení nákupu v internetového obchodů prostřednictvím platební karty. Celkově bylo v testovacím prostředí nakoupeno zboží za 44 miliónů Kč při průměrné hodnotě transakce ve výši 6 207 Kč.
14. 4. ČSOB má podle verdiktu rozhodčího soudu vrátit České konsolidační agentuře 1,66 miliardy Kč, napsala MF Dnes. Ve sporu šlo o pohledávku bývalé IPB za společností J. Ring. Mluvčí ČSOB Milan Tománek sdělil, že banka peníze vrátí a dodal, že systém záruk bance umožňuje, aby náhradu za ztrátový obchod po IPB požadovala od ministerstva financí.
15. 4. Od dnešního dne až do konce května platí nabídka Poštovní spořitelny vztahující se na spotřebitelské úvěry a kreditní karty. Klienti, kteří se rozhodnou ji využít, nebudou muset zaplatit poplatek za poskytnutí úvěru resp. vedení kreditní karty za první rok.
18. 4. Za první tři měsíce roku 2005 vykázala eBanka kladný hospodářský výsledek ve výši 18,8 miliónů Kč. Jde o první ziskové čtvrtletí, které ukončilo období transformace eBanky, kdy byla kvůli investicím ve ztrátě.
18. 4. Stále ještě můžete ovlivnit čtenářské pořadí v anketě Internetová banka roku. Hlasování najdete zde.
21. 4. Z průzkumu společnosti KPMG mezi nejvýznamnějšími bankami v devíti zemích vyplývá, že po silné vlně přesunu k přímému bankovnictví kladou banky opět důraz na pobočky. V ČR je ale prozatím vývoj opačný. Tuzemské banky dávají přednost přímému bankovnictví a služby na pobočkách postupně znevýhodňují.
25. 4. Viktor Kotlán byl jmenován novým hlavním ekonomem České spořitelny. Ve funkci tak vystřídá člena představenstva Pavla Kysilku, kterému ovšem zůstane podřízen. Viktor Kotlán řídí odbor strategických a ekonomických analýz a odpovídá za makroekonomický a akciový výzkum.
25. 4. Na český trh chce vstoupit belgicko-nizozemská banka Fortis, která by měla na svých pobočkách nabízet služby pro malé a střední podniky a pro podnikatele. V loňském roce dosáhl její zisk 3,3 mld. eur. a její výnosy kolem 41 mld. eur.
26. 4. Na anonymních vkladních knížkách zůstává téměř 6 miliard Kč a zhruba 114 miliard lidé již vybrali. Česká spořitelna musí podle zákona knížky zrušit kvůli větší ochraně proti praní špinavých peněz do konce roku 2012.
27. 4. Raiffeisenbank nabízí podnikatelům možnost si nezávazně dopředu zjistit, jak velký úvěr mohou získat. Přestože podle průzkumu podobnou službu považují firmy za samozřejmou, banky ji dosud nenabízely. Nabídka je určena především pro menší firmy s ročními tržbami do 30 miliónů Kč a pro úvěr nepřesahující 1,5 miliónu Kč.
28. 4. Akcionáři Komerční banky na dnešní řádné valné hromadě rozhodli o vyplacení dividend za rok 2004 ve výši 100 ,- Kč na jednu akcii. Celková částka navržené dividendy dosahuje výše 3,8 mld. Kč a poměr vyplácených dividend k nekonsolidovanému čistému zisku činí 41 %.
28. 4. Česká národní banka dnes překvapivě snížila úrokové sazby na nejnižší úroveň v historii. Hlavní repo sazba klesne o čtvrt procentního bodu na 1,75 %. Sazby tak jsou nižší než v eurozóně.

Běžné účty a platební karty
5. 4. Až do 30. dubna platí nabídka poplatkových prázdnin Poštovní spořitelny. Všichni klienti, kteří si v daném termínu založí Postžirový účet, mohou ušetřit poplatky za celých šest měsíců.
20. 4. Již jeden milión specializovaných karet na nákup pohonných hmot a dalších výrobků a služeb spojených s provozem firemních vozidel vydala od zahájení své činnosti v roce 1992 CCS Česká společnost pro platební karty.

Spotřebitelské úvěry
20. 4. S platností již od 1. dubna ruší Citibank poplatek za předčasné splacení úvěru. Citibank nabízí spotřebitelský úvěr od 20 tisíc do 600 tisíc korun se splatností od 6 do 60 měsíců a s úrokovou sazbou od 8,9 % p.a.

Investice

12. 4. Kalkulačka pravidelného investování umožňuje spočítat, jak by se vyvíjela investice, pokud by se pravidelně investovalo do zvoleného fondu (indexu). Umožňuje spočítat, jakého by se dosáhlo zisku (ztráty) a jaký tomu odpovídá efektivní úrok (vnitřní míra zhodnocení).
19. 4. Přidali jsme graf celkového vývoje portfolia. Graf (příklad) se zobrazí těm uživatelům, kteří navštíví své potrfolio alespoň jednou během 3 dnů.

Akcie a trhy
5. 4. Raiffeisen International – Holding AG, mateřská společnost Raiffeisenbank v ČR, zahajuje úpis vlastních akcií prostřednictvím IPO. Na trhu se objeví téměř 30 milionů akcií v ceně mezi 27 a 33 eury za akcii.
6. 4. Společnost Central European Media Enterprises (CME), majitel televize Nova, zvažuje vstup na pražskou burzu. S odkazem na informace z prospektu pro emisi nových akcií CME v USA to oznámil analytik Komerční banky Lukáš Dufek.
28. 4. Podle odborníků by si ČR zasloužila větší trh s cennými papíry. KCP a lidé z pražské burzy se snaží přilákat firmy, aby na český trh umístily své stávající či nové akcie. V systému SPAD se nyní obchoduje 8 firem, ale podle Pavla Kohouta z PPF by jich mohlo být i několik desítek.

Fondy
13. 4. Do našeho přehledu jsme pro vás spočítali scoring otevřených podílových fondů za březen.

Bydlení

1. 4. Ceny bytů se podle realitních makléřů vyšplhaly za poslední čtvrt rok neúměrně vysoko. Na trhu se totiž v uplynulých měsících objevilo podstatně méně bytů a za ceny, které neodpovídají prodejní realitě. Prodávající vyčkávají na jarní měsíce a domnívají se, že jejich byt bude mít větší šanci, že se prodá za výrazně vyšší cenu.
4. 4. Česká republika se stala pro zahraniční společnosti nejatraktivnější z hlediska investic na realitním trhu v regionu střední a východní Evropy. Celkově do něj přiteklo 3,1 mld. eur, v přepočtu zhruba 90 mld. Kč, z toho jen do ČR celých 40 %. To je přibližně 38 mld. Kč, které investoři utratili za nákup budov v Česku.
26. 4. Podle Bohuslava Sobotky májí lidé v ČR naději, že by mohli při koupi bydlení platit nižší sazbu DPH do roku 2015. ČR má výjimku jen do roku 2007, avšak Evropská unie zvažuje její prodloužení.
27. 4. Re/Max, jedna z největších světových realitních společností, vstoupí na český trh. Firma chce svou první kancelář zpřístupnit nejpozději v červnu. Společnost by mohla být podle analytiků úspěšná hlavně při prodeji a pronájmu bytů a domů.

Hypoteční bankovnictví
7. 4. Raiffeisenbank nyní poskytuje hypoteční úvěr na celou výši zastavované nemovitosti (tzv. 100% hypotéka). Mezi další novinky patří mj. snížení počtu požadovaných dokumentů či prodloužení možného věku klienta.
8. 4. Komerční banka snížila úročení všech svých hypotečních úvěrů. Hypotéka Klasik s fixací na 5 let začíná na 3,99 % proti původním 4,36 % p.a. U hypotéky Plus s fixací na pět let došlo ke snížení ze 4,55 % na 4,20 %.

Stavební spoření
1. 4. Od 1. dubna rozšiřuje ČMSS svoji nabídku o překlenovací úvěr Tophypo. Nová nabídka v sobě slučuje tradiční výhody stavebního spoření a hypotéky a je určena zejména mladým lidem. Tophypo se poskytuje od nulového naspoření s pevnou úrokovou sazbou 4,8 % ročně, při naspoření 35 % cílové částky a více je úrok zvýhodněn na 4,3 % p.a.
14. 4. Bydlet lépe a zároveň mít finanční prostředky k dispozici pro aktuální použití. Tuto možnost skýtá tzv. zpětné financování od Raiffeisen stavební spořitelny. Čtěte "více".
21. 4. S platností od 11. dubna snížila stavební spořitelna Wüstenrot úrokovou sazbu úvěru REVIT o 1 procentní bod na 5,9 % p.a. Další úrokové zvýhodnění připravila pro klienty, kteří žádají o překlenovací úvěr, mají smlouvu alespoň jeden rok a naspořili minimální úsporu. U Superúvěru pro ně snížila úrokovou sazbu na 4,5 % ročně.
22. 4. Stát stavebním spořitelnám loňský rok vyplatil rekordní podporu stavebního spoření ve výši 15,4 mld. Kč. Za rok 2003 stát klientům všech šesti stavebních spořitelen přispěl částkou v hodnotě 13,2 mld. Kč. Za letošní rok plánuje vyplacení podpory ve výši 14,8 mld. Kč.
29. 4. ČMSS snižuje, s platností od 25. dubna, úrokovou sazbu u překlenovacích úvěrů Topkredit a Tophypo. Tyto překlenovací úvěry ČMSS tak nabízí při nulovém naspoření se sazbou 4,6 % ročně.

Pojištění

6. 4. Česká pojišťovna zlikvidovala za první čtvrtletí 2005 téměř 110 tisíc pojistných událostí jen z neživotního pojištění.
14. 4. AEGON Pojišťovna podle tržní kapitalizace a spravovaného majetku součást jedné z deseti největších světových pojišťovacích skupin, oficiálně vstoupila na český trh.
22. 4. Zdravotní pojišťovny ve své koncepci reformy zdravotnictví navrhují zavést poplatky za vydání léků na recept ve výši přibližně 20 Kč i za každou návštěvu u lékaře. S materiálem seznámili odbornou veřejnost při panelové diskusi v Brně.

Daně a život

20. 4. Ústřední finanční a daňové ředitelství ve spolupráci s odborem daní a cel MFČR provedlo propočty nákladovosti daňové správy. Při vyloučení částky nadměrných odpočtů a vrácení daně u DPH a daně spotřební z celkové částky daňového inkasa tak činí nákladovost daňové správy za rok
- 2002 1,37 Kč,
- 2003 1,39 Kč,
- 2004 1,19 Kč na 100 Kč příjmů.

Důchodová problematika
14. 4. V loňském roce si začalo spořit na penzi téměř 300 tis. nových klientů. Už skoro 3 mil. lidí si tak spoří na stáří. Podle odborníků by si lidé měli na penzi spořit 5 až 8 % ze mzdy. Nyní si spoří pouhá 2 %.
15. 4. V roce 2007 by mohla začít v ČR penzijní reforma. Politické strany představily pět návrhů, ovšem ty se moc nezamlouvají ekonomům. Občané by si proto měli sami dlouho dopředu spořit na penzi, aby se jim dobře žilo.
19. 4. Čeští důchodci, kteří pobírají penzi ze Slovenska, dostanou mimořádný příspěvek ve výši 1 000 slovenských korun. Rozhodlo o tom slovenské ministerstvo práce. Mimořádný doplatek dostali všichni důchodci žijící na Slovensku již loni; penzistům v zahraničí příspěvek ale tehdy zaslán nebyl.

Penzijní fondy
28. 4. ČSOB Penzijní fond Stabilita dosáhl v roce 2004 zhodnocení 4,3 %, Penzijní fond Progres dokonce 5,3 %. Z dostupných údajů Asociace penzijních fondů ČR vyplývá, že podle výše zhodnocení by měly být ČSOB Penzijní fondy vůbec nejúspěšnější mezi všemi jedenácti penzijními fondy.

Život
8. 4. Lidé, kteří chtějí získat nové pracovní místo, se mohou na aktuální nabídku volných zaměstnání registrovaných na úřadech práce po celé republice podívat, kdykoliv chtějí. Stačí zadat internetovou adresu: portal.mpsv.cz nebo www.mpsv.cz
11. 4. Máme pro vás novou kalkulačku pravděpodobnosti dožití. Ta na základě úmrtnostních tabulek počítá pravděpodobnost, že určitá osoba zemře v zadaném věkovém intervalu. Kalkulačka pravděpodobnosti přežití naopak vypočte pravděpodobnost, že danou druhou osobu přežijete.
22. 4. Vláda má v nejbližší době rozhodovat o změně ve výpočtech nemocenské. Pokud projde, znamená to pro lidi s vyšším příjmem vyšší dávky. Občané s průměrným nebo nízkým platem dostanou nižší nemocenskou. Pokud onemocní na déle než čtrnáct dní, má jejich dávka klesnout o stovky až několik tisíc korun oproti současnosti

Statistiky

6. 4. Vláda prodá Český Telecom španělské Telefónice. Ta za 51procentní podíl nabídla 82,6 miliardy koruny, tedy 502 korun na akcii.
7. 4. Výdaje za léčiva v ČR v loňském roce stouply meziročně skoro o 7 % na rekordních 55,85 mld. Kč. Počet balení dodaných do lékáren a dalších zdravotnických zařízení se naopak snížil o více než 5 % na 327,4 mil. kusů.
8. 4. Počet uchazečů o práci na jedno volné místo v březnu klesl na nejnižší hodnotu od roku 2002. Na 1 volné pracovní místo připadalo 10,1 uchazeče.
8. 4. Meziroční růst cen zboží a služeb v březnu zpomalil na 1,5 % z únorových 1,7 %. Proti únoru ceny klesly o 0,1 % a inflace v ČR je tak nejnižší od prosince roku 2003. Levnější byly především zimní zájezdy a také potraviny, oznámil ČSÚ.
27. 4. Nezaměstnaní se v ČR mají poměrně dobře, když chudobou jich trpí jen 30 %. což je sedmý nejnižší podíl z 25 států EU. Vyplývá to z údajů Eurostatu.
28. 4. ČR zaujímá v Evropě předposlední příčku z horšího konce v tom, jak se liší platy mužů a žen. České ženy do 30 let jsou na tom nejlépe. Daří se jim totiž dostat na 80 % mužského výdělku. Ostatní ženy spadají pod 70 % mužských výdělků.

Další aktuality

7. 4. Počet exekucí letos v ČR stoupne asi o třetinu. Zatímco loni exekutoři zasahovali přibližně v 155 000 případech, letos by počet exekucí mohl překročit 200 000, řekl na konferenci Frankofonie prezident Exekutorské komory Juraj Podkonický.
7. 4. Stanislav Gross je ochoten vzdát se funkce premiéra. Vyzývá k vytvoření nové vlády koalice 101. Měla by prosadit rozpočet a přijetí euroústavy.
12. 4. Ministerstvo financí informuje držitele "5% státních dluhopisů České a Slovenské Federativní Republiky, vydaných podle nařízení vlády č.532/1990 Sb., o vydání státních dluhopisů k úhradám pohledávek z přiznaných odškodnění podle zákona č.119/1990 Sb., o soudních rehabilitacích“, ISIN CS0001000011, datum emise: 15.prosince 1992, o termínu splatnosti kupónů č. 9-10, který proběhne do 30.10.2005. Po tomto rozhodném dnu, nebudou předkládané kupóny propláceny.
15. 4. ČR, SR, Polsko a Maďarsko by mohly díky tomu, že EU v březnu uvolnila přísná pravidla pro používání společné měny, přijmout euro už v roce 2009. Česko přitom počítalo s rokem 2010 a ekonomové si mysleli, že kvůli rozpočtovým deficitům a vládní nestabilitě to bude ještě později.
18. 4. Česká republika byla na jarním zasedání Světové banky ve Washingtonu oficiálně přeřazena z kategorie rozvojových do kategorie vyspělých ekonomik. Tím pádem už nebude mít nárok získat od Světové banky finanční pomoc.
18. 4. Novým zástupcem Česka u Světové banky ve Washingtonu bude Pavel Frelich z ministerstva financí. Povinnosti od dosavadní české zástupkyně Jany Matesové převezme od 1. května.
20. 4. Inflace v Česku bude v letošním roce pravděpodobně viditelně pod inflačním cílem, oznámil viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer. Důvodem je podle něho zpevnění kurzu koruny. Jak dále uvedl, vyplývá z toho, že i poměrně nízko dojednané absolutní růsty mezd znamenají výrazný reálný růst.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 5. 2005 15:30, SedivyJ

Vy také trošku zapomíáte, že už dávno nemáme zimu.

Zobrazit celé vlákno

+35
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 5. 2005 10:36, SedivyJ

Informace berem z realitních kanceláří, které jsou ochotny komunikovat.
A že se výstavba - dokončování nových bytů v zimně výrazně zpomalila proti minulým obdobím je podle jejich čísel fakt.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Sazby, kurzy, inflace: co nás čeká?

28. 4. 2005 | Jiří Šedivý

Sazby, kurzy, inflace: co nás čeká?

Co očekává trh v nejbližších měsících? Podle prognózy analytiků České spořitelny se můžeme těšit například na vyšší mzdy, úvěrové produkty by prozatím zdražovat neměly. Nabízíme pohled... celý článek

Události uplynulého měsíce: březen

8. 4. 2005 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: březen

Uteklo vám v březnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z... celý článek

Události uplynulého měsíce: únor

4. 3. 2005 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: únor

Uteklo vám v únoru něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z... celý článek

Události uplynulého měsíce: leden

4. 2. 2005 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: leden

Uteklo vám v lednu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností vůči... celý článek

Partners Financial Services