Události uplynulého měsíce: leden

Události uplynulého měsíce: leden
Uteklo vám v lednu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností vůči státu? Nahlédněte do výběru lednových událostí.

Novinkou letošního roku se stává přehled událostí uplynulého měsíce. Rádi bychom vám nabídli to nejdůležitější pěkně pohromadě v pravidelném čase. Aby vám nic neuteklo, najdete uplynulý měsíc v jednom článku každý první pátek v novém měsíci. Zprávy pro jednodušší orientaci členíme chronologicky a podle oborů, tak jak jste zvyklí z našich sekcí a podsekcí.

Banky

10. 1. České banky v loňském roce prověřily statisíce lidí mezi žadateli o hypotéku nebo například spotřebitelskou půjčku. Rozsah prověrek kvality klientů dosáhl rekordní úrovně. Úvěrový registr poskytl 809 tis. referencí o tom, zda dlužník své půjčky řádně splácí, nebo nikoliv.
10. 1. Banky v letošním roce ušetří přibližně 1,2 mld. Kč na odvodech do Fondu pojištění vkladů. Oznámili to včera zástupci fondu s tím, že byl předčasně splacen úvěr, jenž si fond vzal na výplatu klientů zkrachovalé Union banky. Roční příspěvky bank se tak mohou snížit na polovinu. 
18. 1. GE Capital Bank změnila jméno na GE Money Bank (profil, názory). GE Capital Multiservis je nyní GE Money Multiservis a GE Capital Leasing poskytuje své služby pod názvem GE Money Auto. Změny jsou součástí celosvětové expanze aktivit koncernu GE v oblasti finančních služeb pro drobné klienty a malé a střední podniky. 
27. 1. ČNB (profil, názory) dnes překvapivě snížila své úrokové sazby o 25 bazických bodů. Dvoutýdenní repo sazba tak nyní stojí na 2,25 %. Tedy pouhých 25 bazických bodů nad klíčovou úrokovou sazbou ECB. Koruna na snížení úrokových sazeb reagovala výrazným oslabením, když oslabila z 30,10 CZK/EUR až na 30,27 CZK/EUR.
31. 1. Do konce ledna musejí kampeličky zvýšit kapitál z 0,5 na 35 milónů. Kč. Úřad pro dohled nad družstevními záložnami odhaduje, že toto povinné zvýšení tak zřejmě přežije 15 až 20 ze současných 30 fungujících kampeliček.

Běžné účty a karty
3. 1. Z důvodu vysokého zájmu o Citibank kreditní karty prodlužuje Citibank (profil, názory) do konce března 2005 zvýhodněnou nabídku, při jejímž využití může klient získat kartu na jeden rok zdarma.
3. 1. ČSOB (profil, názory) prodlužuje pojistnou ochranu u Pojištění ztráty / odcizení karty z 24 hodin na 72 hodin před nahlášením ztráty nebo odcizení karty. Zároveň ruší jakoukoliv spoluúčast držitele platební karty při škodní události, a to vše bez změny poplatků.
5. 1. Poštovní spořitelna (profil, názory) nabízí svým klientům zřízení služby Povolené přečerpání účtu bez poplatku. Pokud si klient o tuto službu zažádá do konce měsíce ledna, nebude mu účtován poplatek za její poskytnutí ve výši 200 Kč. 
5. 1. ČSOB začala od ledna nabízet Běžný účet pro pojišťovací agenty a makléře za zvýhodněných podmínek. Pojišťovací makléři a agenti musejí mít samostatný běžný účet pro inkaso pojistného a pro výplaty pojistného plnění.
13. 1. Citibank rozšiřuje služby spojené s kreditními kartami o možnost převodu peněz z úvěrového limitu karty na libovolný klientem zvolený účet. Finanční prostředky mohou přitom být poslány klientovi okamžitě, jsou úročeny zvýhodněnou úrokovou sazbou a klient za získání hotovosti neplatí bance žádné další poplatky.

Úvěry
20. 1. Problémy se splácením úvěru od splátkové společnosti, leasingové firmy či banky má každý dvacátý Čech. Loni registr neplatičů provozovaný sdružením SOLUS vyřídil téměř 840 tis. dotazů na platební morálku jejich klientů. Na začátku roku 2004 bylo v evidenci 135 tis. záznamů, na konci tohoto roku už 175 tis.
26. 1. Rychle rostoucí zadlužování českých občanů již přimělo vládní politiky, aby začali řešit vzrůstající počet případů platebních neschopností. Zatímco dnes čeká většinu předlužených domácností nemilosrdná exekuce, možná už za rok by jim nový úpadkový zákon měl umožnit domluvit se s věřitelem na splátkovém kalendáři.

Investice

5. 1.  Komise pro cenné papíry ve spolupráci s ČT připravila naučný pořad Rádce investora, který má v sedmi dílech zábavnou formou vysvětlit, jak se může drobný investor orientovat ve světě akcií, dalších cenných papírů, ale i podílových fondů. Mezi mediální partnery patří i Peníze.CZ.
12. 1. Skupinu PPF a zejména její nově se formující tým investičního bankovnictví a Private Equity posílil investiční ředitel Jan Chalupa.
19. 1. Ministerstvo financí představilo návrh novely zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Novela by podle úředníků MFČR měla do českého právního řádu především převést nové směrnice Evropského společenství a zároveň reagovat na první zkušenosti s úpravou kapitálového trhu platnou od minulého roku.
26. 1. Bývalí klienti největšího českého zkrachovalého obchodníka s cennými papíry KTP Quantum by se měli na jaře po letech dočkat navrácení části investic. Garanční fond uvolnil 332,1 mil. Kč na zálohy za nevydaný zákaznický majetek.

Akcie a trhy
3. 1. Komise pro cenné papíry uvalila nucenou správu na obchodníka s cennými papíry Sati (profil, názory). Mluvčí KCP Ivana Sedláčková oznámila, že společnost nesplnila ukazatele kapitálové přiměřenosti, špatně evidovala majetek zákazníků a měla nedostatky v kontrolním systému.
4. 1. Akcie na pražské burze v úterý dopoledne výrazně vylepšily historický rekord. Hlavní index PX 50 byl v 11:30 výše o 1,28 procenta na 1064 bodů, uvedla burza.  
27. 1. Pražská burza trhá jeden rekord za druhým. PX 50 poprvé od svého zavedení překonal hranici 1 100 bodů, když dosáhl hodnoty 1103,9 bodu. 
28. 1. Akcie Českých radiokomunikací (profil, názory) se přestanou ode dneška na neurčitou dobu obchodovat na pražské burze. Organizátor obchodů se obává ohrožení investorů kvůli nepřehledné situaci okolo vyřazování akcií z veřejných trhů. Informovala o tom BCPP.

Fondy
10. 1. Penzijní fondy připíšou svým klientům za loňský rok výnosy, které přesáhnou 3 %. Zhodnocení tak bude podobné jako za rok 2003. Tehdy ale byla nižší inflace, takže reálné výnosy penzijního připojištění se sníží. Vyplynulo to z ankety mezi penzijními fondy.
18. 1. Všechny fondy ve správě české kanceláře ING Investment Management (profil, názory) měly v loňském roce kladný výnos. Díky tomu bude vyplacena dividenda všem držitelům dividendových akcií ING Fondů denominovaných v české koruně. Výnos ING Českého akciového fondu činil 50,83 %.
26. 1. ABN AMRO Asset Management (Czech), a.s. (profil, názory) uvedla na trh čtyři nové fondy. Jedná se o konzervativně zaměřené produkty denominované v EUR.
27. 1. Obvodní soud v Praze uložil Česku povinnost zaplatit odhadem přes 2 miliardy Kč bývalým CS fondům jako náhradu škody. Rozsudek zatím není pravomocný. Informace o soudu se objevily na webových stránkách investiční firmy Akro, která fondy spravuje. 

Bydlení

14. 1. SFRB prozatím nevyčerpal letošní kvótu půjček na bydlení pro mladé. Oznámilo to MMR.
20. 1. ČNB varuje před společnostmi, které provozují podobnou činnost jako stavební spořitelny, přestože nejsou bankami ani družstevními záložnami. Podle ČNB peníze předané těmto společnostem na nákup nemovitosti nejsou ze zákona pojištěné v případě neschopnosti splácet závazky.

Hypoteční bankovnictví
14. 1. Pro všechny žadatele, kteří zahájí čerpání hypotečního úvěru po 31. lednu 2005, bude státní podpora nulová. Snížení podpory na nulovou hodnotu bude rovněž provedeno u stávajících příjemců podpory, u kterých po 31. lednu 2005 podle smlouvy o hypotečním úvěru dojde ke změně běžné úrokové sazby banky.
18. 1. Raiffeisenbank (profil, názory) snižuje úročení hypotéky s 10letou fixací. Sazba klesla o 0,45 % na 4,95 %. Ve stejném rozsahu se mění úročení všech typů hypoték fixovaných na 10 let, klesá tedy např. i úročení tzv. americké hypotéky. 
24. 1. Hypoteční banka (profil, názory) vydává 19. emisi hypotečních zástavních listů (HZL) v objemu 2 mld. Kč. Tato emise má pětiletou splatnost a fixní kupon ve výši 4,2 %. Nominální hodnota jednoho kusu HZL je 10 000 Kč.
24. 1. Vzít si hypotéku bylo na konci roku opět levnější a podobně tomu bude pravděpodobně i v lednu. Banky v prosinci poskytovaly úvěry na byt nebo dům s průměrným úrokem 4,74 %, což je méně než v listopadu. Naposledy byly hypotéky levnější v loňském březnu.
31. 1. Levnější hypotéky: Od 1. února snižuje Česká spořitelna (profil, názory) úročení všech typů hypotečních úvěrů. Také Hypoteční banka avizovala zlevnění hypoték a další peněžní ústavy to v důsledku poklesu sazeb centrální banky zvažují.

Stavební spoření
11. 1. Pokud v roce 2005 dojde k novele zákona, zaručuje Wüstenrot (profil, názory) klientům, kteří letos uzavřou novou smlouvu o stavebním spoření, že jim přizná podmínky týkající se výše poplatku za vedení spořícího účtu, které budou pro klienta výhodnější. Oznámila i další změny v poplatcích.
14. 1. ČMSS vyhlašuje, že klienti, kteří uzavřou smlouvu v letošním roce a před platností očekávané novely zákona, budou zařazeni do výhodnější skupiny podmínek.
20. 1. Českomoravská stavební spořitelna (profil, názory) rozšiřuje svou produktovou nabídku o dva penzijní fondy (ČSOB), dva zajištěné fondy (správcem je KBC AM) a peněžní a smíšený fond (KBC + Union Investment).  
21. 1. Stavební spořitelna Modrá pyramida (dříve VSS KB) (profil, názory)vrátila na přelomu roku klientům 120 mil. Kč za neoprávněně účtované poplatky. Šéf spořitelny Guido Lohman zároveň prohlásil, že firma nezvýší poplatky za vedení spořícího ani úvěrového účtu do roku 2010. 

Daně a život

11. 1. MFČR na základě § 40 odst. 6 zákona o správě daní a poplatků rozhodlo o posunutí termínu pro podání daňového přiznání daně z nemovitostí u zemědělských pozemků z 31. ledna na 30. dubna 2005.
12. 1. Podle Nejvyššího kontrolního úřadu se finančním úřadům daří vymoci jenom malou část daňových nedoplatků. Podle NKÚ jsou hlavními důvody nedostatečná činnost úředníků a malá účinnost vymáhání nedoplatků u subjektů, na které byl prohlášen konkurz.
17. 1. Ministr financí uvedl, že daňové změny, které připravuje jeho resort, se dotknou hlavně lidí s nižšími a středními příjmy. Chce tak lidi motivovat, aby nežili jen ze sociálních dávek a vyplatilo se jim pracovat.
25. 1. Svaz průmyslu a dopravy přišel s vlastním návrhem radikální daňové reformy. Navrhuje výrazně snížit daně lidem i společnostem, zrušit majetkové daně a zvýšit základní sazbu daně z přidané hodnoty na 9 %. A požaduje, aby drobní podnikatelé mohli vést místo účetnictví jen daňovou evidenci
26. 1. Skoro polovina Čechů, tedy 47 %, by souhlasila se zvýšením daní, pokud by se stát výměnou za to více staral o zdravotnictví nebo důchody. Vyplynulo to z šetření Centra pro výzkum veřejného mínění z přelomu listopadu a prosince.
27. 1. Ministerstvo financí připravilo pokyn D-272, Rozhodnutí o prominutí příslušenství daně z přidané hodnoty, kterým promíjí osobám, kterým vznikla povinnost podat daňové přiznání k DPH, příslušenství daně z přidané hodnoty za jednotlivá zdaňovací období od 1. 5. 2004 do 31. 12. 2004.
31. 1. Do pondělí 31. ledna bylo třeba podat přiznání k dani z nemovitostí. Konkrétní informace se dozvíte na tomto místě.

Život
12. 1. Vláda schválila zvýšení náhrady za ztrátu na výdělku a náhrady nákladů na výživu pozůstalých příslušející podle pracovněprávních předpisů a náhrady za ztrátu na výdělku příslušející podle občanskoprávních předpisů o 5,4 %.  
18. 1. ČSÚ: Pražané si za prvních 9 měsíců loňského roku vydělali v průměru měsíčně 21 653 Kč hrubého. To je o více než 4 000 Kč nad celostátní úrovní. Na Karlovarsku si naopak lidé vydělali nejméně. Mzda tu činila jen 14 824 Kč. 
26. 1. Průměrná mzda v národním hospodářství za 1. - 3. čtvrtletí 2004, kterou vyhlašuje Ministerstvo práce a sociálních věcí pro účely zákona o zaměstnanosti činí 17 418 Kč.PF (2)

Pojištění

1. 1. Dozorčí rada pojišťovny Kooperativa (profil, názory) potvrdila pro roky 2005, 2006 a 2007 mandát předsedy představenstva a generálního ředitele Vladimíra Mráze. Akcionáři zároveň rozhodli o dvou nových členech nejužšího vedení firmy, jimiž jsou od ledna 2005 Konštantín Alexejenko a Martin Diviš. 
6. 1. Česká podnikatelská pojišťovna (profil, názory) navýšila základní kapitál o 50 milionů na 610 milionů Kč.
18.1. Od nového roku je možné na všech pobočkách České spořitelny uzavřít kapitálové životní pojištění Kapitál v nové podobě. Smlouvy lze oproti původní minimální době trvání 5 let sjednávat i na 3 a 4 roky. 
28. 1. Česká pojišťovna (profil, názory) spustila nové internetové stránky, které jsou přístupné na tradiční adrese www.cpoj.cz. Prezentace ustoupila od původní béžovo-modré kombinace ve prospěch moderních a lehkých světle modrých barev.
31. 1. Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) dceřinou společnost Komerční úvěrová pojišťovna EGAP (profil, názory). Uvažuje se, že akciový podíl v této nové společnosti bude nabídnut strategickému partnerovi.

Nezařazené

4. 1. Více než 100 významných firem v ČR zvýší svým zaměstnancům mzdu, a to v průměru o více než 4 %. Průměrná mzda by se měla zvýšit zhruba o tisícovku k 19 tis. hrubého měsíčně.
12. 1. Ústavu Evropské unie schválil Evropský parlament. Parlament zároveň zahájil kampaň, která má v členských zemích podpořit přijetí ústavy. 
18. 1. ČSÚ zveřejnil údaje o růstu maloobchodních tržeb, vyplývá z nich, že předvánoční nákupy vypukly už v listopadu. Obchodníci v tomto měsíci utržili o 8 % více než loni, což je nejlepší výsledek za posledních 14 měsíců a jeden z nejvyšších od roku 1997.

Nechte nám prosím vzkaz nebo zahlasujte v anketě o tom, zda chcete měsíční přehledy i nadále. Pomůžete tím vytvářet svoje Peníze.CZ. Děkujeme.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-153
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

22. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

Ceny bytů i rodinných domů v loňském roce klesly. Vyplývá to ze statistiky ČSOB Index bydlení (dříve HB Index) za čtvrté čtvrtletí 2023. Základem jsou odhady tržních cen nemovitostí... celý článek

Inflace je nižší, než se čekalo. Úroky dál klesnou, koruna oslabí

15. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Inflace je nižší, než se čekalo. Úroky dál klesnou, koruna oslabí

Spotřebitelské ceny v Česku stouply v lednu o 1,5 % v porovnání s loňským prosincem. Oproti loňskému lednu jsou pak vyšší o 2,3 % – meziroční inflace tedy klesla o výrazných 4,6 procentního... celý článek

Tečka za vysokou inflací? Zdražování slábne, hlásí statistici

11. 1. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Tečka za vysokou inflací? Zdražování slábne, hlásí statistici

Průměrná míra inflace v roce 2023 byla 10,7 %. Oznámil to dnes Český statistický úřad. V roce 2022 dosáhla inflace v průměru 15,1 %.

Kdy může pronajímatel zvýšit nájemné? Pozor na inflační doložku

28. 11. 2023 | Pavel Strnad

Kdy může pronajímatel zvýšit nájemné? Pozor na inflační doložku

Význam inflačních doložek roste. Často jsou však neplatné, protože nejsou správně formulované. Advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad radí, na co se zaměřit.

Partners Financial Services