Čínský drak chrlí pozoruhodný domácí produkt

Čínský drak chrlí pozoruhodný domácí produkt
Čínská ekonomika zaznamenala loni největší nárůst HDP za posledních 8 let. Dobré minulé výsledky a slibné předpovědi do budoucna ji tak staví do pozice ekonomiky, která má ambice stát se konkurenceschopnou i těm v současné době nejvyspělejším ekonomikám. Jak na jejím růstu vydělat?

Podle reportu čínského národního statistického úřadu vydaného v Pekingu dosáhl růst hrubého domácího produktu Číny za rok 2004 ve srovnání se stejným obdobím minulého roku velmi pozoruhodného čísla +9,5 %. Jedná se o nejvyšší nárůst za posledních 8 let na celkovou hodnotu 1,6 triliónů USD (v roce 2003 činil nárůst HDP +9,3 %). S tímto dobrým výsledkem ovšem nekoresponduje výkonnost hlavního čínského akciového indexu Shanghai Composite (profil, názory), ten totiž zaznamenal cifru -0,7 %.

V odpovědi na tento mohutný vývoj čínské ekonomiky zareagovala čínská národní banka zpřísněním měnové politiky, korekcí množství peněz v oběhu a úbytkem úvěrových příležitostí pro čínské subjekty. Některým bankám tak zdvihla tzv. povinné minimální rezervy (předepsané množství peněz, které jsou banky povinny uložit u centrální banky) a v citlivých oblastech ekonomiky (auta, ocel, cement, hliník a nemovitosti) restriktivně omezila úvěry.

Růst se zpomalí, přesto ale konkurenceschopnost poroste

Rostou také úroky

V říjnu 2004 poprvé od roku 1995 došlo rovněž ke zvýšení benchmarkové úrokové sazby (one year lending rate) o 0,27 % na úroveň 5,58 % p.a. V odpovídající výši byl rovněž navýšen úrok z ročních depozit u bank na úroveň 2,25 %.

Na rok 2005 různé průzkumy a analýzy předpovídají zpomalení růstu čínského HDP na zhruba 8 %, i když i to je stále velmi pěkný výsledek výkonnosti ekonomiky. Výsledky a předpovědi tak staví Čínu do pozice ekonomiky, která má ambice stát se konkurenceschopnou i těm v současné době nejvyspělejším ekonomikám. Jak to?
V roce 2004 investice do čínských fixně zúročených instrumentů, které tvoří zhruba polovinu objemu hrubého domácího produktu země, vzrostly o 26 % na hodnotu 7 triliónů yuanů. V roce 2003 tato položka zaznamenala nárůst 28 %. Průmyslová produkce v loňském roce rostla tempem 12 % na objem 6,3 triliónů yuanů. Inflace se průměrně pohybovala kolem 3,9 %, což je o 1,2 % více než v roce 2003.

V současné době se na amerických akciových trzích obchoduje 43 veřejně obchodovatelných čínských firem ve formě indexu Halter USX China Index vytvořenému Halter Financial Group. Index je kalkulován a distribuován burzou Amex. Do tohoto na amerických burzách prestižního indexu mohou být zařazeny čínské firmy zejména po splnění těchto kritérií:

  • převážnou většinu svých obchodních aktivit musí realizovat v Číně,
  • udržovat průběžnou tržní kapitalizaci firmy přes 50 miliónů dolarů v průběhu posledních 40 obchodních dnů,
  • obchodování na burzách NYSE, Nasdaq a Amex musí být schváleno USX Sel. Committee.

V roce 2004 měl předmětný čínský akciový index v USA velmi dobré výsledky, ve 4. kvartálu zaznamenal zhodnocení 12,64 %, nicméně za celý rok 2004 byla jeho výkonnost v podstatě neutrální (-0,75 %).
Pokud zvažujete investici do tohoto indexu, zvažte také případný nákup nákup tzv. ETF (Exchange Traded Fund) s názvem the PowerShares Golden Dragon Halter USX China Portfolio (PGJ) se současným kursem 12,95 USD na burze Amex.

Autor je analytikem zahraničních akciových trhů u obchodníka s CP Afin Brokers.

Překvapuje vás úspěch čínské ekonomiky? Investovali byste do Halter USX China Index? Dožene Čína nejvýkonnější světové ekonomiky?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-70
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Výhry a prohry středoevropských akciových trhů

19. 1. 2005 | Stanislav Volek

Výhry a prohry středoevropských akciových trhů

Zatímco americké a západoevropské akciové trhy loni horko těžko potvrdily růstový trend, zcela jinak tomu bylo ve středoevropském regionu. Ten se totiž dočkal razantního růstu a dosáhl... celý článek

Výhry a prohry tradičních evropských akciových trhů

18. 1. 2005 | Stanislav Volek

Výhry a prohry tradičních evropských akciových trhů

Dopadla loni akciová Západní Evropě lépe než Amerika? Zostudil ji region středovýchodní? Podívejme se, co stálo za jejím skromným úspěchem a s jakými výnosy lze počítat letos. Zjistíte,... celý článek

Výhry a prohry globálních akciových trhů

14. 1. 2005 | Stanislav Volek

Výhry a prohry globálních akciových trhů

Rok 2004 je za námi, zhodnoťme jej z hlediska úspěšnosti akciových trhů. Jak si vedly globální trhy, tedy americké, evropské a východoasijské akcie? A jak ovlivnily české investory?... celý článek

Návrat akciového býka III.

19. 2. 2004 | Stanislav Volek

Návrat akciového býka III.

Region střední a východní Evropy si v loňském roce vedl skvěle. Pojďme se podívat na detailní výsledky několika fondů.

Fondy: nad akciovými svítá

9. 2. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: nad akciovými svítá

I když lidé stále své peníze ukládají převážně na jen mírně modernizované vklady (peněžní trh), zdá se, že části z nich býčí korida přece jen nedá spát.

Partners Financial Services