Co přinesou finanční trhy

Co přinesou finanční trhy
Je zřejmé, že na světových finančních trzích dochází k významných změnám. Co tedy máme očekávat v letech 2004 - 2005? Které instrumenty budou pro investory zajímavé a které naopak na atraktivitě ztratí?

Blíží se konec roku 2003, který konečně zaznamenal po zhruba 3 letech poměrně zásadní obrat ve vývoji zejména zahraničních akciových trhů. V souvislosti s tím se začíná živě debatovat o dalším vývoji možností investičních zaměření v roce 2004, případně v následujícím období.
Pokud se podíváme na současné předpoklady celkového vývoje americké ekonomiky, je třeba říci, že vývoj zatím odpovídá spíše pozitivnímu či lehce neutrálnímu pokračování ekonomických ukazatelů i v příštím roce.

1) Měnový agregát M2

Měl by se pohybovat nadále tempem kolem +8,2 % - 8,6 % v meziročním vyjádření, v důsledku čehož by FED (americká centrální banka) pokračoval v určité formě expanzivní měnové politiky.

2) Hrubý domácí produkt (HDP)

Roste tempem zhruba kolem 3 % (či spíše lehce nad), rovněž v meziročním vyjádření.

3) Ceny a inflace

Jejich úroveň se pohybuje v přiměřených hodnotách, lze ji charakterizovat jako nepatrnou až mírnou. K lehkému růstu cen dochází v oborech poměrně náročných na kvalifikovanou pracovní sílu (služby, stavebnictví), ale ten je do značné míry vyrovnáván vzrůstem váhy (forma spotřebitelského koše) tradičních tzv. deflačních oborů (spotřební elektronika, počítače). K tomu je třeba připočítat i import levného zboží z Číny.

Po stanovení obecných předpokladů vývoje ekonomiky je vhodné si investiční zaměření rozdělit do základních a tradičních investičních skupin, kterými jsou zlato, ropa, nemovitosti, dluhopisy a akcie (s posledními dvěma kategoriemi jsou spojeny i investiční fondy).

Zlato

Aby tato investice byla efektivní, většinou se musí na trhu vyskytovat určité předpoklady. Například poměrně vysoká inflace, vyšší úrokové sazby a nedostatek podobných příležitostí v ostatních sektorech. Tyto axiomy zatím splněny nejsou, čili smysluplná investice do této komodity není nyní vhodná.

Ropa 

V poslední době prošel tento sektor poměrně zajímavými peripetiemi, bude záležet na stanoviscích OPEC (organizace zemí vyvážejících ropu). Ovšem důležitou položkou bude rekonstrující se Irák, kde nebude příliš ochota brát ohledy na OPEC. V nejbližším období neočekávám přílišnou efektivitu investic do ropy.

Nemovitosti

V USA do určité míry ztratily ze své atraktivity. Například sektor komerčních nemovitostí dosti pokulhává a je problém nalézt zájemce o pronájem v zajímavých teritoriích. Pro mnohé kanceláře v Silicon Valley, které se v roce 2000 pronajímaly za 5 USD na čtvereční stopu, nelze dodnes nalézt klienta, který by byl ochoten platit alespoň 1 USD za čtvereční stopu (existuje zde zhruba 16% neobsazenost). V oblasti obytných nemovitostí došlo k růstu pouze v přibližně 20 nejlepších lokalitách, většinou přímořských. Cenový nárůst dosáhl zhruba 20 %, a tak byl do značné míry již spotřebován očekávaný ziskový potenciál. Pokud by se mělo opakovat zlepšení situace (viz roky 1998-2000), lze čekat spíše umírněný nárůst o cca 6-10 % a to pouze u prvotřídních a nyní již cenově nadprůměrných lokalit.

Dluhopisy

Tyto investice jsou velmi konzervativní a navíc pokud bude přetrvávat současná fáze ekonomického cyklu (s odpovídajícím vývojem kapitálových trhů), nebudou výnosově zajímavé. Úroků již dosáhly dosti nízkých hodnot (např. FED má hlavní úrokovou sazbu overnight banking rate 1 %) a není zde další výrazný prostor pro obdobnou politiku centrální banky či centrálních bank ani v Evropě.

Akcie

Investiční zaměření na akcie se jeví pro nadcházející období jako více zajímavé než v ostatních kategoriích a atraktivita, resp. sentiment investorů se rovněž zlepšil. Akciím nahrává již zmíněná příznivá fáze ekonomického cyklu a po nekonečných cca 3 letech korekcí po tzv. dot.com bublině a dalších souvislostech jsou na trhu poměrně jasné známky celkového ekonomického oživení.
Růst ovšem nebude nijak snadný a bude procházet poměrně složitými peripetiemi. Všichni obchodníci na trhu budou muset pečlivě poměřovat a vážit rizika, správně časovat a následně přeskupovat po oborech při zachování adekvátnosti efektivnosti investic. Případná obměna portfolia formou jeho aktivní správy s opakovaným opatrným časováním transferů z právě přeceněných (či doceněných) sektorů do - v určitý časový úsek - podceněných (či nedoceněných) sektorů může znamenat efektivní výnosy i nad úrovní průměru indexů a běžných investičních fondů s příliš pasivní správou portfolia. V neposlední řadě je třeba také kalkulovat i s rozdílnými vstupními náklady mezi akciovou a fondovou investicí.

Očekávaná situace v jednotlivých oborech akciových titulů bude samozřejmě rozdílná podle stupně stávajícího vývoje a předpokladů dalších možností růstu a rozvoje v těchto oborech. Jedná se o obory technologické, informatika (IT), biotechnologie a farmacie, stavebnictví, automobilový průmysl, zábava, cestování, pojištění apod.

1) Informační technologie (IT)

Nejsilnější růst se všeobecně očekává v nových technologiích interakce počítače, mobilu a dalších komponentech, tzn. Wi-Fi či Bluetooth. Patří sem rovněž nově se vytvářející standardy pro domácí spotřebiče, zavádění kvalitnějších sítí a handsetů s vyšší kapacitou a výkonností. Pro osobní počítače byly ohlášeny o zhruba 15 % v meziročním vyjádření vyšší objednávky na 4. čtvrtletí 2003. Opakovaně je hlášena poměrně výrazná převaha poptávky nad nabídkou u většiny druhů pasivních IT součástek. Designéři a výrobci budou v průběhu roku 2004 hromadně přecházet na kvalitnější technologie, wafery.
Velmi důležitý bude nástup RFID (radio frequency identification). Vzroste produktivita práce a rozsáhlé využívání v retailu (supermarkety). Zboží vybavené RFID jen projede po pásu kolem pokladny a z toho budou profitovat kapitálově silní retailoví obchodníci. V průběhu 2 let postupně dojde k poklesu cen komponentů RFID na řád centů.

2) Biotechnologie, farmacie

Řadí se mezi prudce se rozvíjející obory a z nově připravovaných medikamentů na léčbu rakoviny, AIDS, SARS, vakcíny apod. budou těžit opět kapitálově silné firmy. Ideální obor na střednědobou či dlouhodobou investici.

3) Stavebnictví

Přes útlum v komerčních nemovitostech je plánována výstavba zhruba 1,7 milionu nových vilek a domů za rok. V příštích 2 letech to bude nadprůměrný sektor, který navíc podporuje nízká úroveň úrokových sazeb a snadnější přístup k hypotékám.

4) Automobilový průmysl

Potýká se s určitými problémy, příkladem mohou být penzijní fondy u General Motors či Fordu a také nedosažení dohody s Unií automobilových dělníků (UAW). Nicméně existují dobré výhledy u subdodavatelů dílů a montážních skupin 4WD a rovněž u neamerických producentů s provozovnami v USA z hlediska snižování závislosti na kolísání měnových kursů.

5) Zábava, cestování

Velmi nadějný sektor. Již nyní je patrný nezadržitelný nástup nízkonákladových (diskontních) leteckých provozovatelů a pokračující růst přepravy v oblasti asijských linek. K tomu bude postupně do provozu uvedeno nové letadlo Boeing 777 s vynikající ekonomickou efektivností a náklady. Dále, v souvislosti s prodlužováním věku člověka bude růst skupina spotřebitelů důchodového věku, která vyhledává např. zábavní okružní plavby (cruise lines). Tato forma zábavy zaznamenává již více než 10 let průměrnou míru růstu 8,30 % a překonává tak průměry celého sektoru.

6) Pojištovnictví

Zvláště jeho majetková forma by měla vykazovat nadprůměrný růst tržeb i zisku, neboť se staví a prodává velké množství nových domů, dalších nadstandardních věcí (jachty apod.), dále rostou prodeje automobilů. Jsou to velmi příznivé předpoklady pro tento sektor a vytvoření dostatečné pojistné báze.

Je pochopitelně nutné mít na paměti, že nastíněný investiční výhled bude jistě ovlivňován dalšími důležitými faktory, které budou objektivně působit na všechny zmíněné položky (jde například o politickou a bezpečnostní situaci v hlavních centrech ekonomického dění, dále skutečný ekonomický vývoj v jednotlivých zemích, politiky centrálních bank v oblasti devizových kursů apod.).

Autor je analytikem Afin Brokers.

Co si o vývoji ve zmíněných sektorech myslíte vy? Které investiční nástroje hodláte využívat? A jaký vývoj vůbec podle vás čeká světovou ekonomiku? Připojte svůj názor!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-31
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 10. 2003 12:05, Boucek Antonin

Koukam, ze autor clanku patri k lidem, kteri maji na vec zcela jasny nazor. Bylo by mozne se k jeho predpovedim vratit za rok? Jsem celkem zvedavy, jak budou uspesne. Mne osobne nejvice zaujala ta, ze porostou akcie aerolinek, protoze bude do provozu uveden novy typ letounu. Ne, ze by nemohly (muzou rust z milionu jinych duvodu, napriklad z tech, ze cast aerolinek je v konkursnim rizeni a niz uz jejich akcie snad ani klesnout nemohou), ale jaka je korelace mezi uvadenim novych typu letounu a rustem akcii spolecnosti, ktere tyto letouny kupuji?

+24
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 10. 2003 2:10, vaclav

V tom to je, pane Boucku: musite predpovidat hodne a casto.
Casem vam jedna z prognoz vyjde a vy si ji, figurativne receno,
nechate zaramovat. Cas od casu si nektere predpovedi zaznamenam.
Kdyz byl Nasdaq nad peti tisici nebylo experta ktery by ocekaval
pad. Podobne nyni. Nikomu nevadi, ze akciove trhy nejsou levne.
Contrarian philosophy se v investicich zpravidla vyplaci.

-15
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vsadili jste na správného koně, nebo 'prošustrovali majlant'?

9. 10. 2003 | Josef Stoulil

Vsadili jste na správného koně, nebo 'prošustrovali majlant'?

Za poslední tři roky zahraniční akciové trhy příliš úsměvů na tváře svých investorů nevykouzlily. Naštěstí ale nic netrvá věčně a od letošního března se situace lepší. Jak si tedy stojí... celý článek

Máte už svého makléře?

1. 10. 2003 | Petr Vykoukal

Máte už svého makléře?

Přímé investice do akcií jsou dnes většinou mimo zorné pole drobných investorů. Ač v paměti mnohých zůstává splasknutí internetové bubliny a následný hrozivý propad akciových trhů,... celý článek

Jak investují Evropané

24. 9. 2003 | Petr Fejtek

Jak investují Evropané

Jak se za poslední tři pro akciové trhy neúspěšné roky změnila struktura evropských fondů? Na první pohled poměrně hodně, ovšem už na ten druhý je zřejmé, že to tak horké nebude.

Výhled pro akciový trh: nejistá sezona

23. 9. 2003 | Tomáš Ondřej

Výhled pro akciový trh: nejistá sezona

S jistou dávkou opatrností je možné říct, že poprvé po třech letech letos akcioví investoři nespláčou nad výdělkem. Je ovšem třeba dát si pozor na určitá rizika, která mohou tento optimismus... celý článek

Poradci pod dozorem nedozorem

22. 9. 2003 | Petr Vykoukal

Poradci pod dozorem nedozorem

Dealer podílových fondů, zaregistrovaný u Komise pro cenné papíry jako investiční zprostředkovatel, může v klientech vzbuzovat pocit, že se od něj dočkají kvalifikovaných rad a pomoci.... celý článek

Partners Financial Services