Zrušení daňového odpočtu úroků zničí jeden druh hypoték

Jan Stuchlík | rubrika: Co se děje | 2. 8. 2010 | 8 komentářů
Zrušení daňového odpočtu úroků zničí jeden druh hypoték
Bez daňového odpočtu úroků z hypoték, který chce zrušit ministr financí Miroslav Kalousek, ztratí smysl kombinované hypotéky. Tedy úvěry, u nichž se splácí jen úroky a na pozdější jednorázovou splátku jistiny se šetří v investičním či kapitálovém životním pojištění.

Už jednou se museli majitelé kombinovaných hypotékoklepat z finanční rány. To když vláda ODS zrušila progresivní zdanění a zavedla jednotnou sazbu daně z příjmů. Teď stojí před popravčí četou, která jejich způsob financování bydlení definitivně odstřelí. Tou četou je plán ministra financí Miroslava Kalouska na zrušení daňového odpočtu úroků zaplacených z hypotéky.

Pro majitele kombinované hypotéky byly daňové odpočty zlatý důl. Na začátku se dohodli s bankou, že celou dobu nebudou splácet ani korunu půjčené jistiny, ale zaplatí v pravidelných měsíčních splátkách jen úroky z půjčených peněz. Vedle hypotéky si uzavřeli investiční nebo kapitálové životní pojištění, ti chytřejší si zřídili pravidelné investice do podílových fondů, kam posílají peníze, které na konci splatnosti hypotéky vyberou, a bance vrátí půjčnou sumu.

Celá tato konstrukce měla jednu výhodu. Z daňového základu si tito lidé mohli odečíst nejen úroky z hypotéky, ale také zaplacené pojistné na životní pojištění. „Bylo to velmi výhodné pro vysokopříjmové klienty. Dokud byla progresivní daň v nejvyšším pásmu zdanění 32 procent. Po zavedení jednotné patnáctiprocentní sazby daně se odpočty dramaticky snížily. Řádově dvakrát,“ vysvětluje Zdeněk Simaichl, finanční poradce ze společnosti Partners.

Úroky z hypotéky se v kombinované hypotéce počítají celou dobu z celé částky úvěru, takže v průběhu úvěru neklesají tak, jako u klasického anuitního splácení. „Daňová úspora je tak celou dobu stejná. Rozdíl je patrný hlavně ve druhé polovině splácení, kdy úroková část ve splátce je u anuity výrazně nižší,“ doplňuje Jan Lener z poradenské společnosti Broker Consulting. Pokud se ovšem nezmění daňové zákony.

Kolik se ušetří na daních díky odpočtu úroků z hypotéky

DobaDaňová úspora u anuitního spláceníDaňová úspora u kombinované hypotéky
1. - 5. rok 56 935,35 Kč 61 751,25 Kč
6. - 10. rok 45 347,78 Kč 61 751,25 Kč
11. - 15. rok 30 484,18 Kč 61 751,25 Kč
16. - 20. rok 11 418,33 Kč 61 751,25 Kč
Celkem 144 185,65 Kč 247 005,00 Kč
Pozn. Výpočet platí pro hypotéku na 1 650 000,- Kč na 20 let s úrokovou sazbou 4,99 %.

Pokud Kalousek opravdu zrušení daňového odpočtu úroků z hypoték prosadí, mohou majitelé kombinovaných hypoték přejít na klasické anuitní splácení. To je ovšem bude stát dost peněz. Navíc budou muset vyřešit otázku, co s životním pojištěním uzavřeným na vysokou částku, a tedy i s vysokým pojistným.

Na anuitní splácení lze přejít bez problémů. „Všechny bankyto umožňují i mimo výročí fixace za poplatek za vytvoření dodatku k úvěrové smlouvě. Nejčastěji to stojí dva tisíce korun, nejvýše čtyři až pět tisíc korun,“ říká Lener. Jenže v takovém okamžiku v podstatě začínají úvěr splácet úplně od začátku, jakoby si ho pořídili nyní. „Celou sumu úroků, které dosud bance zaplatili, tak mohou odepsat jako ztrátu. Proto třeba po deseti letech bych přechod na anuitní splácení nedoporučil. Ta ztráta by byla příliš velká ,“ dodává Simaichl.

Majitelé kombinovaných hypoték sice mají po několika letech naspořeno na životním pojištění část peněz na splacení jistiny, ale k umoření dluhu je téměř použít nemohou. V případě kombinace s kapitálovým životním pojištěnímby to znamenalo zrušit dosavadní smlouvu o životním pojištění, což je finančně velmi nevýhodné. Pokud si klienti odpočítávali z daní zaplacené pojistné, museli by zpětně takto ušetřenou částku státu vrátit.

V případě investičního životního pojištěnílze část naspořených peněz předčasně vybrat bez sankce. Jenže v prvních letech kvůli výši poplatků na smlouvě stejně příliš peněz mít nebudou. „U smluv, které trvají déle, zase mohl část naspořených peněz dočasně ukrojit nedávný propad na finančních trzích,“ tvrdí Simaichl.

V obou případech by klienti museli počkat na dobu, až skončí doba fixace úrokové sazbyu hypotéky. Jen tehdy mohou ve většině případů předčasně umořit část dluhu bance bez dodatečných poplatků.

I kdyby klienti nechtěli naspořené peníze v životním pojištění použít na mimořádnou splátku úvěru, budou muset s nastavením pojištění něco udělat. Jinak by platili plnou splátku hypotéky a k tomu ještě vysoké pojistné. „Kromě zrušení pojistky se dá u investičního a kapitálového životního pojištění snížit platba. V takovém případě je ale třeba zvážit, jestli bude klient dostatečně pojištěný proti případným rizikům. Pokud pojištění zruší, měl by uvažovat o dopojištění jiným produktem, například rizikovým životním pojištěním,“ doporučuje Lener.

Kalouskovo počínání budou bedlivě sledovat i  finanční poradci, kteří svým klientům kombinované hypotéky uzavírali. Pohádkově na nich vydělávali. Dostávali provize jak za hypotéku, tak i za životní pojištění. S tím by byl konec.

Co si myslíte o plánu na zrušení daňového odpočtu úroků z hypoték? Napište svůj názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 8. 2010 20:43, Host

Váš názor je dojemný, vy byste prostě rušil a rušil, jenom parazitům byste to nechal :-)
Nemělo by se začít u těch, kteří prostě neplatí žádné daně? Proč ne?

Zobrazit celé vlákno

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 8. 2010 16:21, valesek

No konecne to vypada na narovnavani nekterejch vztahu lidi k tomuto statu. Doufam ze neskonci jen u tech slov ale pujdou k cinum. Vsem pujckam kde plati nejake odpocty z dani bych ty odpocty zrusil. Dale bych zrusil vsechny davky ktere stat dava k ruznym sporenim ( stavebni sporeni, duchodove pripojisteni apod.). Protoze to plati vzdy nejaka jina skupina obyvatel republiky, nez ta ktera techto vymozenosti vyuziva a tak vyhrocuje vztahy mezi lidma. Kdyz se nad tim lide zamysli, tak nebyt techto vyhod , tak bychom se dostali tam kde jsme az za treba 10let. Ale je zase pravda toto :"Carl Gustav Jung kdysi napsal, že se bez krizí nezmění nic - a nejméně ze všeho pak lidská přirozenost. "

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Letní akce českých bank a stavebních spořitelen

14. 7. 2010 | Věra Tůmová

Letní akce českých bank a stavebních spořitelen

I na takto horké léto si některé tuzemské banky a stavební spořitelny připravily pár novinek. Nejvíce jich mají pro zájemce o úvěry, zvláště na bydlení. Zcela jiná zvýhodněná nabídka... celý článek

Ještě než zdědíte hypotéku, musíte ji za zemřelého splácet

12. 7. 2010 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Ještě než zdědíte hypotéku, musíte ji za zemřelého splácet

Při jednání o dědictví domu s hypotékou, by dědicové neměli čekat až na výrok soudu, kdo a co zdědil. Dávno před tím, než se vše u notáře rozhodne, je třeba bance oznámit úmrtí a začít... celý článek

Co dělat, aby vás variabilní hypotéka nezruinovala

22. 6. 2010 | Jan Stuchlík | 8 komentářů

Co dělat, aby vás variabilní hypotéka nezruinovala

Hypotéky s proměnlivou úrokovou sazbou lze dnes pořídit velmi levně. Jenže za pár let se z nich může stát noční můra, která zruinuje rodinný rozpočet. Bránit se lze jen dostatečnou... celý článek

Vybrat si hypotéku či podílový fond by mohlo být brzy jednodušší

1. 6. 2010 | Jan Stuchlík | 1 komentář

Vybrat si hypotéku či podílový fond by mohlo být brzy jednodušší

Porovnat si nabídky hypotéky od různých bank by mělo být v budoucnu jednoduché. Klientům pomůže jednotný formulář, do kterého banky všechny podstatné informace napíší. Už na něm pracuje... celý článek

Partners Financial Services