IQ Hypotéka Multi od LBBW – pokus doběhnout konkurenci

Věra Tůmová | rubrika: Recenze | 20. 11. 2008 | 8 komentářů
IQ Hypotéka Multi od LBBW – pokus doběhnout konkurenci
LBBW nyní přichází na český trh se „zbrusu novou“ hypotékou. Otázka je, nakolik to je zcela nový produkt a nakolik jen„dobíhání“ konkurence s vyplazeným jazykem. Nicméně svou konstrukcí to není špatná hypotéka. Proto jsme jí udělili tři hvězdičky.

Hodnocení Peníze.cz

Zobrazit podrobnější hodnocení

Jeden z nejmenších a nejmladších bankovních ústavů v tuzemsku Landesbank Baden-Wűrttemberg (LBBW)letos v několika vlnách rozšířil nabídku hypotečních úvěrů, aby prý byl schopen pokrýt 95 procent potřeb klientů. Ještě před koncem roku proto rychle přichází s hypotečním úvěrem IQ Hypotéka Multi, který umožňuje konsolidaci různých typů hypoték i spotřebitelských úvěrů. To ale v Česku novinka není. Refinancování úvěrů nabízejí snad všechny tuzemské banky. LBBW nicméně tuto hypotéku o něco vylepšila.

LBBW novinku nabízí ve třech variantách podle účelu ( na bydlení, na jiný účel než na bydlení, bez účelu). Podle tvrzení zástupců banky, ji díky tomu lze využít snad pro všechny životní situace. To je ovšem poněkud mystifikující tvrzení. Klient, který má zájem o refinancování hypotéky a úvěrůu LBBW musí splnit několik základních podmínek, aby mu banka úvěr vůbec poskytla. Především banka neumožňuje konsolidovat všechny typy úvěrů.

Konsolidace pod hlavičkou IQ Hypotéka Multi je kvůli daňovým důvodům a povinnému výkaznictví (které nařizuje ČNB) možná jen pro hypotéky a úvěry se stejným typem účelu. Takto refinancovat je tedy možné například pouze hypotéky na bydlení(třeba na dům a pozemek) či hypotéku a úvěr ze stavebního spoření, hypotéku na pronajímaný byt a na chatu popřípadě různé neúčelové (Americké) hypotéky a spotřebitelské úvěry. Podle Dany Maršálkové, ředitelky pro Product Development ale už není například možné zahrnout do konsolidace úvěry z kreditních karet či leasing. Sloučením více úvěrových závazkůdo jednoho nicméně klient podle ní získá nižší měsíční náklady a zoptimalizuje si měsíční úvěrové zatížení rodiny. Při konsolidaci neúčelových úvěrů do takzvané americké hypotéky banka klientovi nabídne i nižší úrokovou sazbu oproti spotřebitelským úvěrům. Musí ovšem mít nemovitost, kterou za úvěr zastaví.

Některé podmínky IQ Hypotéky Multi

  • Minimální věk žadatele 18 let
  • Být ve stávajícím zaměstnání min. 3 měsíce (OSVČ a podnikatelská činnost – nejméně 1rok)
  • Ověřitelný kontakt na telefon na zaměstnavatele
  • Kontaktní telefon na žadatele

V rámci IQ Hypotéky Multi je případně možné navýšit úvěr až na 100 procent hodnoty zastavené nemovitosti. Záleží ovšem na tom, nakolik banka odhadne cenu nemovitosti a možnosti klienta splácet úvěr. Jiné podmínky tak nejspíš čekají klienty s trvalým příjmem a bydlištěm v krajském městě, jiné pak lidi z malých obcí s jedním zaměstnavatelem v regionu.

Jednou z výhod, na které se snaží LBBW nalákatnové klienty je určitá benevolence ohledně dokládání příjmu. Týká se to ale jen klientů s dobrou platební morálkou. Stačí, aby klient předchozí úvěr splácel anuitně minimálně šest, respektive osm měsíců a nebude již muset přinést potvrzení o příjmu. Banka si z úvěrových registrů ověří, že se jedná o „spolehlivého“ dlužníka, který je schopen pravidelně hradit závazky. To je například výhodné pro klienty, kteří si v předchozí bance vzali rovněž úvěr bez doložení příjmu, ale kvůli tomu byl pro ně dražší. Pokud spláceli hypotékuvčas, mají u LBBW šanci si úroky snížit. U které banky klient získal předchozí úvěr, není podle člena představenstva LBBW Martina Kryla příliš důležité, protože banka prý nemá jednotlivé peněžní ústavy odstupňované podle rizikovosti. Musí se ale vždy jednat o úvěr od banky, která má licenci ČNB.

IQ Hypotéka Multi umožňuje nejen osobní konsolidaci úvěrů, ale i mezi manžely či registrovanými partnery. Pokud by ovšem chtěli slučovat úvěry nesezdaní partneři či třeba rodiče a děti (matka a dcera například), možné to podle mluvčí banky Martiny Lambert není.

Novou hypotékuod LBBW bude možné získat v některé z 28 poboček LBBW banky, u některých externích prodejců nebo je možné vyplnit online formulář na webových stránkách banky a klienta bude kontaktovat specialista banky.

Jaké zkušenosti s refinancováním máte vy? Podělte se o ně a přispějte do diskuse.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 4. 2009 13:56, tmas

Jestli chcete zistit sve iq tak navstivte iq test EU odkaz zde:http://cz.iq-test.eu/#5421 3

+5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nenaleťte balónům! Úspory u LBBW nerostou nejrychleji

23. 10. 2008 | Věra Tůmová | 14 komentářů

Nenaleťte balónům! Úspory u LBBW nerostou nejrychleji

LBBW se v reklamní kampani holedbá, že na nabízeném spořícím účtu zhodnotí úspory klientů nejrychleji ze všech bank. Na trhu jsou ale i výnosnější účty. Rozhodli jsme se proto, že... celý článek

Jak krize zasáhla některé hypotéky

9. 10. 2008 | Věra Tůmová | 14 komentářů

Jak krize zasáhla některé hypotéky

Na hypotéky s fixovanou sazbou si už Češi zvykli a zdá se, že se jich už nebojí. Úvěry s variabilní sazbou je prý ale moc nelákají, tvrdí často banky. Nicméně ani nynější finanční krize... celý článek

Kam se posunuly české hypotéky

8. 4. 2008 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Kam se posunuly české hypotéky

Získat hypotéku před deseti lety nebylo tak snadné jako dnes. Na výběr jich bylo málo a banky byly v jejich poskytování opatrné. Dnes masivně shánějí nové klienty, snaží se je zavázat... celý článek

Hypotéka z pojišťovny na Apríla není fór

20. 3. 2008 | Věra Tůmová

Hypotéka z pojišťovny na Apríla není fór

Česká pojišťovna se rozhodla zacílit na nové klienty. Chce nyní přivábit ty, co si berou dlouhodobé úvěry. Spolu s pojistkami jim bude nabízet i hypotéky. Lákadlem mají být slevy na... celý článek

Pro a proti investiční životní pojistky pro děti AXA Medvídek

12. 3. 2008 | Věra Tůmová | 9 komentářů

Pro a proti investiční životní pojistky pro děti AXA Medvídek

Každý rodič se asi zamýšlí nad tím, jak nejlépe zabezpečit své děti. Nyní přišla na trh s novinkou pojišťovna AXA, která nabízí investiční životní pojistku pro děti. V naší recenzi... celý článek

Partners Financial Services