Jak krize zasáhla některé hypotéky

Věra Tůmová | rubrika: Analýza | 9. 10. 2008 | 14 komentářů
Jak krize zasáhla některé hypotéky
Na hypotéky s fixovanou sazbou si už Češi zvykli a zdá se, že se jich už nebojí. Úvěry s variabilní sazbou je prý ale moc nelákají, tvrdí často banky. Nicméně ani nynější finanční krize její majitele v Česku vážně neohrožuje.

Úrokové rizikoa velká konzervativnost Čechů je podle tuzemských hypotečních expertů důvodem, proč hypotéky s variabilní úrokovou sazbou v tuzemsku moc netáhnou. Zvláště nyní, kdy světové finanční trhysužuje úvěrová krizea krátkodobé úrokové sazby stoupají, se může na první pohled variabilní hypotéka jevit jako příliš drahá volba.

Variabilní hypotékymají úrokovou sazbu vázanou na proměnlivou sazbu PRIBOR (Prague Internbank Offered Rate - aktuální mezibankovní úrokovou sazbu), která vyjadřuje průměrnou cenu, za kterou si banky půjčují mezi sebou peníze.

PRIBOR v čase

PRIBOR v čase

Klient s hypotékou s variabilní sazbou dopředu neví, jaké budou jeho měsíční splátky, protože jejich výše se odvozuje podle aktuální ceny peněz. Když se tato cena sníží, zlevní se měsíční splátky hypotékya naopak. Jeden měsíc tak může klient platit i o několik set či několik tisíc korun splátky nižší než jsou u srovnatelných hypoték s fixní sazbou, jiný měsíc to může být naopak.

V Česku zatím teze o nevýhodnosti variabilní hypotékytak úplně neplatí. Sazba PRIBOR kvůli finanční krizi se sice zvýšila, ale do závratných výšek neposkočila. Nyní si banky mezi sebou půjčují na tři měsíce za zhruba čtyři procenta. Od této sazby odvozuje hypoteční úrokovou sazbu například mBank. Ta nyní nabízí variabilní hypotéku do 80 procent hodnoty zastavované nemovitosti za 5,48 procenta. Komu stačí úvěr do poloviny hodnoty nemovitosti, může dostat úrok od 4,98 procenta. U hypoték s úrokem zafixovaným na pět let je v prvním případě sazba 5,45 a ve druhém 4,98 procenta.

Finanční krize a PRIBOR

Současná krize se projevuje rozdílně u úrokových sazeb do 1 roku a nad 1 rok. Krátkodobé, variabilní sazby PRIBOR mají nyní rostoucí tendenci, za níž vděčí nedostatečné likviditě na mezibankovním trhu. Banky si nejsou ochotny půjčovat, a proto krátkodobá likvidita do 3-6 měsíců zdražuje, což se právě projevuje v růstu sazeb PRIBOR. Dlouhodobé sazby nad jeden rok naopak klesají, protože s očekávaným nižším ekonomickým růstem trh předpokládá, že centrální banky budou nuceny v budoucnu snižovat svoje základní sazby, aby podpořily ekonomiku. Pro klienty, kteří mají hypoteční úvěry s variabilní úrokovou sazbou, to tedy znamená, že se jim zvyšuje úroková sazba a tudíž i splátka.

Zdroj: LBBW

Dá se přitom předpokládat, že jak finanční krize opadne, půjdou i mezibankovní sazby dolů. Počítá s tím i prognóza Michala Brožka z Raiffeisenbank, která očekává že ČNBdo konce roku sníží klíčovou sazbu z 3,5 procent na 3,25. Také tříměsíční sazba PRIBOR bude podle něj na úrovních poblíž 3,6 procent, pokud averze k riziku na globálních trzích přetrvá do konce roku na současných úrovních, pak by se ale snadno mohl nacházet o 10 až 20 bodů výše, tedy až na 3,8 procent.

Díky způsobu výpočtu variabilní sazby, kdy bankysečtou sazbu PRIBOR a svou marži, si může marži banky každý klient snadno spočítat. Hypotéky s fixací jsou v tomto ohledu podle Alexandra Kosíka z Fineo Group pro klienty velmi neprůhledné, protože není zřejmé, kolik tvoří marže.

„Systémy bank, které úrok vázaný na PRIBOR nenabízejí, by jej samozřejmě uměly, ale je to proti standardu a dle mého názoru jsou navíc banky dost pohodlné měnit zaběhnuté produkty,“ říká Alexandr Kosík. Zástupci bank s ním ale nesouhlasí a brání se nezájmem klientů a úrokovým rizikem. „Hlavním nevýhodou jsou především rizika spojená s nepředvídatelným vývojem úrokových sazeb na mezibankovním trhu. Výše výsledné úrokové sazby, a tedy i výše měsíční splátky, se může velmi často měnit. Klient tak podstupuje značné riziko (ne každý si může dovolit případné zvýšení splátky),“ vysvětluje důvody, proč hypotékus variabilní úrokovou sazbou nenabízí UniCreditBank, její mluvčí Tomáš Pavlík. Podle Kosíka by ale lidé zájem o tyto hypotéky měli, kdyby je banky nabízely.

Co by mohlo zvýšit sazbu PRIBOR a zdražit variabilní hypotéky

Měnová krize a odliv peněz do zahraničí 

  • vzhledem k fundamentálnímu vývoji české ekonomiky s Evropskou unií za zády málo pravděpodobné)

Výrazný růst inflace a zvýšení sazeb ČNB

  • Aktuálně počítáme s poklesem inflace a snižováním sazeb ČNB, takže i PRIBOR by se mohl trochu snížit.
  • nějaké vzedmutí inflační vlny v budoucnu nelze vyloučit, ale neočekáváme ho.

    Zdroj: Michal Brožka, Raiffeisenbank

Shodně s ostatními bankami to vidí ale i některé banky, které tyto úvěry nabízejí. „Hypotéku s variabilní úrokovou sazbou dle roční sazby PRIBOR nabízíme v Česku snad osm či deset let, reálně se ale téměř neposkytuje kvůli malému zájmu klientů,“ říká členka Výkonného výboru Evropské hypoteční federace a ředitelka řízení produktů Hypoteční bankyRadomíra Papoušková. Podle ní se jedná o méně než jedno procento klientů.

Roli v tom hrají i národní zvyklosti ve financování bydlení. Zatímco například ve Velké Británii jsou klienti ochotní nést úrokové riziko s tím, že na tom třeba vydělají, ale mohou i ztratit, v Česku chtějí mít lidé jistotu a nechtějí sledovat výkyvy trhu. Její slova potvrzuje také Petr Sklenář, hlavní ekonom Atlantik FT: „ Češijsou v tomto ohledu velmi konzervativní a je to pro ně i o další řád složitější produkt než běžná hypotéka, takže mu příliš nerozumějí“. Stejně jako Angličané, variabilním hypotékám více důvěřují i Švédi, Portugalci či naši severští sousedé v Polsku.

Nízký počet klientů s variabilní úrokovou sazbou hlásí i druhá ze tří bank, které tento typ hypotéky v Česku poskytují, Raiffeisenbank. Podle jejího mluvčího Tomáše Kofroně se jedná o velmi specifický typ hypotečního produktu a okruh klientů, kteří jej čerpají, se dá počítat na desítky. Raiffeisenbank se řídí denním PRIBOREM.

Anketa

Byli byste ochotní vzít si hypotéku či jiný úvěr s variabilní úrokovou sazbou?

Třetí banka, která tento typ hypotékyna českém trhu poskytuje je mBanka sazby stanovuje podle tříměsíční sazby PRIBOR. Podle mluvčí mBank Pavly Renčínové je zájem o hypotéky s variabilní sazbou naopak velký a čerpá je nadpoloviční většina žadatelů.

Hypotéky s variabilní úrokovou sazbou nabízí v Česku momentálně jen tři bankya nic nenasvědčuje tomu, že by se k nim měla nějaká další v dohledné době přidat. Banky shodně tvrdí, že je nenabízejí, protože o tyto hypotékynení mezi klienty zájem, klienti ale zase nemohou požadovat produkt, který u nich neexistuje. Je to trochu jako začarovaná cesta v kruhu. Podle Petra Sklenáře z Atlantik FT bude i v nejbližší budoucnosti hypotéka s variabilní úrokovou sazbou spíše jen okrajovou záležitostí.

Jaké výhody a nevýhody variabilních sazeb vidíte vy? Důvěřujete tomuto typu hypotéky? Přispějte svým názorem do diskuse.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 10. 2008 9:38, Alex

Myslím, že banky, které tvrdí, že o hypoteku vázanou na Pribor není zájem by měli zveřejnit ve stejném objemu reklamy jako vyhlašované úrokové sazby, protože propagace bank je pouze na vyhlašované úrokové sazby. Vyjímku na našem hypotečním trhu je jen mBanka, které propaguje obě varianty společně a proto také její zkušenosti jsou jiné. další věcí je skutečnost, že mBanka vám dá marži k Priboru po celou dobu úvěrového vztahu, to např. Hypoteční banka jen na 5 let - to je také podstatná věc. Mohu se zeptat proč asi ??? Poznámky že češi jsou konzervativní je fakt úsměvné,vzpomenme si jak reagovali na platebním karty a a jak se vše naučili je to jenom o chuti bank to nabízet. Za důležité považuji informaci, že skoro ve 99% případů úrokových sazeb banky ve výročí fixace úrokové sazby zvýší úrok proti ukončené fixaci, a to někde zatraceně hodně - znám případy že rozdíl byl 2,4% p.a.(ročně). problém je v tom, že v prvním období se jedná o dumping
a pak klienta mají a hlavně o zvýšení se klient dozví až pozdě a už s tím jen obtížně může něco dělat - odjít do jiné banky, která má akci na úrokové sazby - toto dobře znají hypoteční makléři, proto je stále více klientů využívá.

+2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zavádějící lákadlo 80procentního výnosu

22. 9. 2008 | Petr Čermák | 3 komentáře

Zavádějící lákadlo 80procentního výnosu

ČP Invest před dvěma týdny spustil reklamu na stránky, kde nabízí podílové fondy. Jenže na ně láká impozantním výnosem fondu, kterého mohl investor dosáhnout jen s velkou dávkou štěstí.... celý článek

Drahé „výhodné“ úvěry ze stavebního spoření

30. 7. 2008 | Věra Tůmová | 22 komentářů

Drahé „výhodné“ úvěry ze stavebního spoření

Stavební spořitelny se stále více ucházejí o klienty hypotečních bank. Nabízejí jim třeba refinancování jejich úvěrů, a to za údajně lepších podmínek a s nižší úrokovou sazbou. Z našeho... celý článek

10 kroků refinancování hypotéky u stavební spořitelny

25. 7. 2008 | Věra Tůmová | 10 komentářů

10 kroků refinancování hypotéky u stavební spořitelny

Současné úrokové sazby hypoték motivují stále více lidí, kteří už hypotéku mají, k jejímu refinancování. Ke konci fixace se ptají u konkurence a čím dál častěji i ve stavebních spořitelnách.... celý článek

Dražší hypotéky zostřují boj o klienty

27. 6. 2008 | Věra Tůmová | 1 komentář

Dražší hypotéky zostřují boj o klienty

Hypotéky se zdražují a banky žadatele posuzují přísněji. Ve srovnání s minulým rokem klesá objem poskytnutých úvěrů. Přesto experti odhadují pro letošní rok růst prodeje hypotečních... celý článek

Koho nejvíc ničí vysoká inflace

19. 6. 2008 | Jan Pekař | 10 komentářů

Koho nejvíc ničí vysoká inflace

Rodiny s dětmi, učitelé či úředníci. To jsou oběti letošní vysoké inflace. Ta se drží kolem sedmi procent a podle některých odhadů se této hranice hned tak nepustí.

Partners Financial Services