Zdražování hypoték se zastavilo. Zájem o ně prudce klesá

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 7. 9. 2022
Zdražování hypoték se zastavilo. Zájem o ně prudce klesá

Zdroj: Shutterstock

Průměrný úrok u nových hypoték, které teď nabízejí tuzemské banky, po mnoha měsících růstu mírně klesl. Ukazuje to statistika Fincentrum Hypoindex, která vychází z nabídkových cen.

K letošnímu 5. září dosahoval průměrný nabídkový úrok 6,23 %, což je o 0,05 procentního bodu méně než v srpnu. Týká se úvěrů do 80 % odhadní ceny nemovitosti (jde o ukazatel známý pod zkratkou LTV). Loni v září byla průměrná nabídková sazba výrazně níž: 2,84 %.

„I přesto, že u mezibankovních úrokových sazeb nedošlo k žádným změnám, poklesl zářijový Fincentrum Hypoindex o pět bazických bodů. Toto velmi mírné snížení je způsobeno především akčními nabídkami některých bank. Zatím se tedy trh vyvíjí podle našich odhadů z předchozích měsíců – úrokové sazby hypoték víceméně stagnují,“ říká Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Měsíční splátka nové hypotéky v průměrné výši tři a půl milionu korun při splatnosti na 25 let a fixaci na tři roky teď dělá 23 035 korun. Přestože oproti předchozímu měsíci mírně klesla (o 115 korun), od letošního ledna je o víc než 3000 korun vyšší a za poslední rok stoupla o přibližně 7000 korun. Na vysoké zvýšení splátky hypotéky se musí připravit také lidé, kterým končí fixace úrokových sazeb sjednaná před několika lety.

Zdroj: Fincentrum Hypoindex

Vývoj průměrných nabídkových úroků podle Fincentrum Hypoindexu.

Nejvyšší úrokové sazby u hypoték poskytovaných do 80 % hodnoty nemovitosti teď nabízejí banky u jednoletých fixací: v průměru za 6,52 %. Tříleté fixace jsou v průměru za 6,41 %, pětileté za 5,94 % a desetileté za 6,03 %. Dražší jsou hypotéky s LTV nad 80 %: při fixaci na tři roky v průměru za úrok 6,74 %, na pět let za 6,28 % a na deset let za 6,36 %.

Zájem o hypotéky za současných podmínek prudce klesl. Vedle rostoucích úroků za to mohou i rostoucí ceny nemovitostí. Objem zcela nově sjednaných hypoték (bez refinancování) v červenci podle dat České  bankovní asociace a ČNB klesl v porovnání s loňským rekordním rokem o přibližně 70 %, v porovnání s rokem 2020 o víc než polovinu.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

12. 2. 2024 | Olga Skalková | 5 komentářů

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

Loňský rok ovládla Hypoteční banka, když po čtyřech letech předběhla svého největšího konkurenta. Česká spořitelna zůstává jedničkou v celkovém objemu splácených hypoték.