Hypotéky nejlépe nabízí Moneta, ukázal test bank

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 5. 9. 2022
Hypotéky nejlépe nabízí Moneta, ukázal test bank

Zdroj: Shutterstock

Zájemce o hypoteční úvěr dokáže nejkvalitněji obsloužit Moneta Money Bank. Vyplynulo to z průzkumu agentury Market Vision, který se letos v květnu a červnu zaměřil na devět nejvýznamnějších poskytovatelů hypoték na tuzemském trhu.

Moneta obhájila vítězství z předchozích tří ročníků, celkově letos získala 74 %. O druhé místo se dělí Komerční banka a Raiffeisenbank se shodným ziskem 72 %. Na opačném konci skončila mBank.

„Za zmínku stojí zlepšování u Komerční banky, která byla v roce 2019 na předposledním, v roce 2021 na pátém a nyní již na druhém místě celkového žebříčku,“ říká Michal Skalický, senior consultant agentury Market Vision.

Průzkum se zaměřil kvalitu služeb spojených s nabídkou hypotečních úvěrů. Nehodnotil konkrétní produktové podmínky jako výši úrokové sazby nebo související poplatky.

Agentura vychází z takzvaného mystery shoppingu. Vyškolení spolupracovníci vystupují podle připraveného scénáře jako potenciální klienti. Nejdříve si projdou web banky, poté kontaktují její infolinku. Nejvyšší váhu v celkovém hodnocení má třetí krok: osobní schůzka s poradcem. Každá z bank byla otestována desetkrát.

Celkové výsledky. Zdroj: Market Vision.

Na začátku osobního jednání „průzkumník“ říká poradci, že v brzké době plánuje čerpání hypotečního úvěru a chtěl by se zeptat na podmínky. Modelový klient nemá běžný účet ve stejné bance. V průběhu rozhovoru se chová přirozeně a vystupuje jako „příjemně pasivní klient“ – aktivitu nechává na straně poradce, jeho návrhy neodmítá, diskutuje o nich a pokládá doplňující otázky. Na závěr schůzky poradci řekne, že si vše ještě doma rozmyslí.

Osobní jednání s poradcem – zahrnující hodnocení oblastí od vzhledu poradce přes analýzu potřeb, návrh řešení, nabídku dalších produktů až po uzavření rozhovoru – dopadlo nejlépe pro Raiffeisenbank a Monetu (68 %), nejhůře pro mBank (42 %).

Menší váhu v celkovém výsledku mělo například hodnocení internetových stránek pro zájemce o hypotéku: nejlepší mají podle průzkumu Komerční banka, Moneta a Raiffeisenbank (shodně 98 %), nejslabší Fio banka (68 %). Infolinka dostala nejvyšší hodnocení u Komerční banky (94 %) a České spořitelny (91 %), nejnižší u Fio (26 %).

Průzkum se zaměřil třeba i na interiér poboček (dobře dostupná, čistá, klient snadno nalezl místo jednání s poradcem a cítil při jednání dostatek soukromí). V tomto bodě nejvíce zaujaly Česká spořitelna a Komerční banka (shodně 100 %), nejméně Fio (67 %).


Velké retro. Jak vypadal internetbanking před dvaceti lety

Jak vypadalo internetové bankovnictví před dvaceti lety? Zveme vás do roku 2002, kdy Peníze.cz vyhlásily soutěž o nejlepší internetbanking. Projděte si velkou galerii a výběr z tehdejších hodnocení.

Popisky a autory fotek najdete uvnitř galerie.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

12. 2. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

Loňský rok ovládla Hypoteční banka, když po čtyřech letech předběhla svého největšího konkurenta. Česká spořitelna zůstává jedničkou v celkovém objemu splácených hypoték.

Hypotéky výrazně zlevnily, ukazují nová čísla z bank

9. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Hypotéky výrazně zlevnily, ukazují nová čísla z bank

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku klesla na nejnižší hodnotu od června 2022. Ukazuje to statistika Swiss Life Hypoindex.

Partners Financial Services