Hypotéky dál prudce zdražují. Nová čísla z bank

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 8. 6. 2022 | 20 komentářů
Hypotéky dál prudce zdražují. Nová čísla z bank

Zdroj: Shutterstock

Banky teď nabízejí hypotéky s průměrným úrokem 5,71 %. Ukazuje to statistika Fincentrum Hypoindex. Ta nově vychází z nabídkových cen, zatímco dříve monitorovala až hodnoty ve skutečně sjednaných smlouvách.

Nad pětiprocentní hranicí byly úroky u hypoték naposledy v roce 2010. Loni v červnu dosahovala průměrná nabídková sazba 2,51 %.

Průměrný nabídkový úrok 5,71 % je počítaný k 7. červnu pro úvěry do 80 % odhadní ceny nemovitosti (jde o ukazatel známý pod zkratkou LTV). Za poslední měsíc stoupla průměrná nabídková sazba hypoték o 0,38 procentního bodu, od konce loňského roku už o 1,9 procentního bodu.

„Vrcholu se ale hypoteční sazby zatím nedotkly, ČNB chystá další zvyšování sazeb,“ říká Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Zdroj: Fincentrum Hypoindex

Vývoj průměrných nabídkových úroků podle Fincentrum Hypoindexu.

Inflace stále roste a přinejmenším na červnovém zasedání bankovní rady (22. června) se čeká i další zvyšování úrokových sazeb ze strany České národní banky, které určují cenu peněz v ekonomice. Základná sazba ČNB je nyní na 5,75 %. I hypotéky se budou v příštích týdnech stále více blížit k šestiprocentní hranici a zřejmě ji brzy i překročí.

Kupujete? Poradíme!

Zdroj: Shutterstock

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to zaplatit? Hypotéka? Úvěr ze stavebního spoření? My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

Měsíční splátka nové hypotéky v průměrné výši 3,5 milionu korun při splatnosti na 25 let dělá 21 926 korun. Za poslední měsíc tak vzrostla o více než 800 korun, od letošního ledna už o 3200 korun a od loňského června o více než 6000 korun. Na vysoké zvýšení splátky hypotéky se musí připravit také lidé, kterým končí fixace úrokových sazeb uzavřené před několika lety.

„Ceny nemovitostí letos dosáhly na historická maxima a nedá se očekávat, že by mělo dojít k jejich propadu. Dá se ovšem očekávat zpomalení tohoto růstu, nebo případná stagnace,“ říká Sýkora.

Nejvyšší úrokové sazby u hypoték poskytovaných do 80 % hodnoty nemovitosti nabízejí v současné době banky u jednoletých fixací, a to v průměru za 5,92 %. Tříleté fixace jsou v průměru za 5,88 %, pětileté za 5,51 % a desetileté za 5,52 %. Více než 6 % už zaplatíte za hypotéku s LTV nad 80 % a s fixací na tři roky, a to v průměru 6,1 %.

Zdroj: Golem Finance

Vztahy mezi sazbami podle společnosti Golem Finance. (Index GOFI 70 ukazuje průměrnou nabídkovou sazbu hypoték do 70 % LTV.)

Fotogalerie: Projděte si nejlevnější byty v Česku

Byty dál prudce zdražují. Přesto se dají najít i za půl milionu korun. Jak vypadají a kde najdete ty nejlevnější? Vybrali jsme pár nabídek z února.

Popisky a autory fotek najdete uvnitř galerie.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 6. 2022 10:19, xls

Vzhledem k více něž 15% inflaci a stále rostoucí ceně nemovitostí mi ten úrok 5,71 % přijde více než přijatelný. Chce to kdyžtak vzít krátkou fixaci a doufat, že se hodnoty během pár let normalizují.

+13
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 6. 2022 9:12

okamzite nastartovat statni vystavbu bytu najemnich vsem lidem dostupne bydleni jinak se nikam nehneme v cesku je velka chudoba a porad narusta

-14
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

12. 2. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

Loňský rok ovládla Hypoteční banka, když po čtyřech letech předběhla svého největšího konkurenta. Česká spořitelna zůstává jedničkou v celkovém objemu splácených hypoték.

Hypotéky výrazně zlevnily, ukazují nová čísla z bank

9. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Hypotéky výrazně zlevnily, ukazují nová čísla z bank

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku klesla na nejnižší hodnotu od června 2022. Ukazuje to statistika Swiss Life Hypoindex.