Hypotéky jsou rekordně drahé, úroky stouply nad 6 %

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 12. 7. 2022 | 13 komentářů
Hypotéky jsou rekordně drahé, úroky stouply nad 6 %

Zdroj: Shutterstock

Banky teď nabízejí hypotéky s průměrným úrokem 6,24 %. Ukazuje to statistika Fincentrum Hypoindex, která vychází z nabídkových cen (dříve – do letošního března – sledovala hodnoty až ve skutečně sjednaných smlouvách).

Loni v červenci dosahovala průměrná nabídková sazba 2,61 %. Hypoindex sleduje vývoj na trhu od roku 2003 – nejvýše byl průměrný úrok v letech 2007 až 2010, a to zhruba na úrovni 5,5 až 5,8 %. To šlo ještě o úroky u sjednaných hypoték, takže nabídkové sazby byly o něco vyšší, přibližně kolem 6 %.

Průměrný nabídkový úrok 6,24 % je počítaný k 11. červenci pro úvěry do 80 % odhadní ceny nemovitosti (jde o ukazatel známý pod zkratkou LTV). Za poslední měsíc stoupla průměrná nabídková sazba hypoték o 0,53 procentního bodu, od konce loňského roku už o 2,43 procentního bodu.

„Po červnovém skokovém zvýšení základních úrokových sazeb ze strany ČNB navyšovala sazby u hypoték už většina bank. I když toto zvýšení nebylo ve stejné výši jako to ze strany ČNB, tak se úrokové sazby vyšplhaly na rekordní hodnoty,“ říká Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select. O dalším vývoji cen hypoték bude rozhodovat právě ČNB dalším nastavením úrokových sazeb, dodává.

Zdroj: Fincentrum Hypoindex

Vývoj průměrných nabídkových úroků podle Fincentrum Hypoindexu.

Měsíční splátka nové hypotéky v průměrné výši tři a půl milionu korun při splatnosti na 25 let teď dělá 23 074 korun. Za poslední měsíc vzrostla o 1148 korun, od letošního ledna už o 3200 korun a za poslední rok o více než 7000 korun. Na vysoké zvýšení splátky hypotéky se musí připravit také lidé, kterým končí fixace úrokových sazeb sjednaná před několika lety.

Nejvyšší úrokové sazby u hypoték poskytovaných do 80 % hodnoty nemovitosti nabízejí v současné době banky u jednoletých fixací: v průměru za 6,53 %. Tříleté fixace jsou v průměru za 6,41 %, pětileté za 6 % a desetileté za 6,04 %. Nejdražší jsou hypotéky s LTV nad 80 % a s fixací na tři roky, které jsou v průměru 6,79 %.

Vysoké úroky se propisují i do zájmu o hypotéky. Podle dat České bankovní asociace banky letos do května meziročně sjednaly hypotéky v objemu o 45 % nižším. Na druhou stranu: loňský rok byl rekordní, když banky sjednaly hypotéky za 427 miliard korun a překonaly tak předchozí rok o téměř 70 %.

Fotogalerie: Projděte si nejlevnější byty v Česku

Byty dál prudce zdražují. Přesto se dají najít i za půl milionu korun. Jak vypadají a kde najdete ty nejlevnější? Vybrali jsme pár nabídek z února.

Popisky a autory fotek najdete uvnitř galerie.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 7. 2022 11:31

Citace - Martin / 12.07.2022 09:24

Já před 12 lety 5.36% a přišlo mi to ok. Ale sluší se přiznat, že tehdy byl trochu lepší poměr cena domu / (průměrná) výplata. Podobně energie v poměru k výplatě byly levnější, takže člověku zůstalo z té výplaty víc.

ano, pred 12 lety jsme byli 4 roky po 8 letech destrukce levicovych vlad, ted jsme 3/4 roku po 8 letech destrukce levicove-populistickych vlad. za 3 roke na tom budeme zase dobre. jen aby lidi zas nezvolili levicove populisty, kteri by nas opet dovedli do hnoje

Zobrazit celé vlákno

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 7. 2022 11:06, Roman

No to sme to dopadli v cele slavne Unii a teprve uvidite co se na nas vali , pristi rok to bude mnohem horsi ...vyhlidky nejsou vubec dobre

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

12. 2. 2024 | Olga Skalková | 5 komentářů

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

Loňský rok ovládla Hypoteční banka, když po čtyřech letech předběhla svého největšího konkurenta. Česká spořitelna zůstává jedničkou v celkovém objemu splácených hypoték.