Hypotéka pro budoucnost: Ekologické bydlení pro každého

PR článek | rubrika: FINEXPO | 7. 3. 2022
Z průzkumu agentury Behavio vyplynulo, že 75 % Čechů považuje změnu klimatu za aktuální problém. Poznejte Hypotéku pro budoucnost, splňte si sen o ekologickém bydlení a ušetřete díky státním dotacím.
Hypotéka pro budoucnost: Ekologické bydlení pro každého

Zdroj: Shutterstock

Komerční spolupráce

Jak takový ekologický dům vypadá?

Ekologické domy jsou postavené s ohledem na životní prostředí. Zájemce o takové bydlení láká kromě udržitelnosti také snížení nákladů na energie.

Výstavba udržitelného bydlení je však kvůli použitelným technologiím finančně náročnější než stavba běžného rodinného domu. Pokud sníte o bydlení s ohledem na přírodu, buďte připraveni, že si budete muset zažádat o vyšší hypotéku, než se kterou jste pravděpodobně počítali.

Česká spořitelna nově nabízí Hypotéku pro budoucnost, se kterou ušetříte na poplatcích až 15 900 Kč. Specialisti České spořitelny vám také poradí, jaké státní dotace z dotačního programu Nová zelená úsporám můžete využít. A nezapomeňte: Vyšší náklady spojené se stavbou šetrného bydlení se vám časem vrátí v podobě úspor na energiích.

Co je to Hypotéka pro budoucnost?

S Hypotékou pro budoucnost si zhmotníte sen o šetrném bydlení:

  • Můžete ji využít na stavbu nebo koupi nemovitosti, která splňuje nejvyšší energetický standard A nebo B.
  • Pořídíte s ní také byt v domě, který je v energetické třídě A nebo B.
  • Využijete ji i na rekonstrukci nemovitosti, při které snížíte její energetickou náročnost.

U novostavby můžete díky dotačnímu programu Nová zelená úsporám získat státní příspěvek až 500 000 Kč. Tím to ale nekončí, stát poskytuje také dotaci na fotovoltaiku, tepelné čerpadlo, zachytávání a následné využití dešťovky, a ještě řadu dalších dotací. Nevíte si rady, jak na to? Tým specialistů v České spořitelně je připraven vám pomoci s Hypotékou pro budoucnost a také vám může poskytnout potřebné informace k získání státních příspěvků.

Víte, že?

  • Pasivní dům uspoří okolo 80 % energie na vytápění oproti běžné novostavbě. Efektivně využívá tepelnou energii ze slunce, spotřebičů, a dokonce i ze svých obyvatel. Pasivní dům je potřeba vytápět jen zhruba 15 až 20 dní ročně, což značně sníží spotřebu za topení nebo za energii.
  • Nízkoenergetický dům funguje na podobném principu jako pasivní dům. Jen s tím rozdílem, že potřebuje větší zdroj tepla a běžný otopný systém. V nízkoenergetickém domě tak budete topit mnohem častěji, ale stále ušetříte značnou částku na energiích.
  • Nulový dům jde ještě dál. Díky důmyslnému zpracování projektu spotřebuje jen velmi málo energie, kterou čerpá z obnovitelných zdrojů. Díky fotovoltaickým panelům si dům vyrobí dostatečné množství elektřiny na to, aby zajistil chod domácnosti. Počítejte však s tím, že se stavba nulového domu prodraží. Navíc je opravdu důležité najít stavební firmu, která má s tímto typem stavby zkušenosti.

Výše zmíněné typy domů bývají také opatřeny speciálním větracím systémem s rekuperačním výměníkem. Ten zajišťuje odvod vydýchaného vzduchu a zároveň přivádí čerstvý vzduch. Než se čerstvý vzduch dostane do místnosti, musí projít skrz speciální filtry, který zachytávají částice prachu, pylu a smogu. Bydlení v ekologickém domě tak ocení především alergici, které nebudou trápit uslzené oči a plný nos.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

12. 2. 2024 | Olga Skalková | 5 komentářů

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

Loňský rok ovládla Hypoteční banka, když po čtyřech letech předběhla svého největšího konkurenta. Česká spořitelna zůstává jedničkou v celkovém objemu splácených hypoték.

Partners Financial Services