Jak vám zdraží hypotéka? Spočítejte si splátky po zvýšení úroků

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 23. 11. 2021 | 5 komentářů
Chystáte se do banky pro novou hypotéku, končí vám fixace nebo uvažujete o refinancování? Ukážeme vám, o kolik si teď připlatíte.
Jak vám zdraží hypotéka? Spočítejte si splátky po zvýšení úroků

Zdroj: Shutterstock

Růst úrokových sazeb rychle zdražuje hypotéky. Nejenom pro lidi, kteří si teď chtějí pořídit vlastní bydlení, ale i pro ty, kterým bude končit fixace dosavadní hypotéky a ještě si nesjednali její pokračování za nových podmínek.

Když si teď chcete koupit byt a půjdete do banky třeba pro pětimilionovou hypotéku se splatností na 25 let, dostanete ji s úrokem přibližně od 3,5 do 4,2 % ročně. Když vezmeme středovou hodnotu 3,85 %, vychází splátka na skoro 26 tisíc korun měsíčně. Na začátku letošního roku, kdy byly úroky kolem dvou procent, vyšla stejná hypotéka zhruba o pět tisíc korun měsíčně levněji.

Kdo refinancuje hypotéku sjednanou třeba před pěti lety, je na tom o trochu líp díky tomu, že koupil bydlení výrazně levněji. Ceny nemovitostí v posledních pěti až šesti letech stouply o desítky procent.

Vyberte si nemovitost

Výběr nemovitosti.
Zdroj: Shutterstock.com

Hledáte dům nebo byt snů a nemůžete nalézt ten pravý? Nebo potřebujete najít pronájem? Vyzkoušejte náš katalog nemovitostí, při jehož tvorbě jsme se spojili s předním českým portálem Bezrealitky.

Reality Peníze.cz

Před pěti lety stačila na stejný byt v Praze hypotéka okolo tří milionů korun. Na konci roku 2016 byly úroky nízko – kolem 1,8 %. Splátka třímilionové hypotéky, kterou jste si tehdy vzali na 25 let s úrokem 1,8 %, vás vyšla zhruba na 12 400 korun měsíčně. Po pěti letech splácení zbývá splatit zhruba 2,5 milionu korun během 20 let. Protože jde o refinancování, dostane tento klient trochu výhodnější úrok než ten z prvního případu – 3,69 %. Měsíční splátka mu tak vyroste při refinancování o přibližně 2300 korun.

A když si někdo před pěti lety pořídil na hypotéku byt v okresním městě, na jehož pořízení si půjčil milion korun, splácel dosud při splatnosti na 20 let a s úrokem 1,8 % necelých pět tisíc korun měsíčně. Nyní, na konci prvního pětiletého fixačního období, mu zbývá doplatit kolem 780 tisíc, a to při zbývající splatnosti na 15 let a s aktuálním úrokem ve výši 3,69 %. Jeho měsíční splátka tak vzroste zhruba o 700 korun.

Dopady rychlého růstu úroků na splácení hypoték tedy jsou různé. Jak to bude vypadat u vás, si můžete spočítat na následující kalkulačce. Stačí zadat výši hypotéky, dobu splatnosti a úrok, který vám banka nabízí. U refinancování zadejte nikoli původní výši hypotéky, ale částku, která ke splacení zbývá v momentě, kdy k refinancování dojde. Pokud nevíte, jaká tato částka bude, můžete si ji vypočítat na naší další kalkulačce.

Experti se shodují, že lidé, kterým v příštích měsících končí fixace, zareagovali většinou včas a došli si do bank (ať už do své, nebo ke konkurenci) sjednat nové fixace s předstihem. Banky totiž umožňují podmínky pro další období sjednat dopředu, nemusíte čekat až na čas bezprostředně před koncem staré fixace.

„Zvýšenou poptávku po refinancování jsme zaznamenali už počátkem tohoto roku. Největší zájem byl v průběhu druhého a třetího čtvrtletí, kdy se sazby hypotečních úvěrů začaly zvyšovat. V posledních týdnech zájem o refinancování spíše klesá, protože stávající úrokové sazby již nejsou pro většinu klientů atraktivní,“ říká Jan Brejl, obchodní ředitel poradenské společnosti Partners.

Kupujete? Poradíme!

Klíčení
Zdroj: Shutterstock

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to zaplatit? Hypotéka? Úvěr ze stavebního spoření? My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

Enormní zájem už máme za sebou i podle Libora Ostatka, ředitele makléřské společnosti Golem Finance. „Při současných sazbách už dopředné refixování či refinancování není zdaleka tak populární,“ potvrzuje Ostatek.

Úroky v nejbližších týdnech a měsících dál porostou. Kvůli vysoké inflaci, která stoupá, se to teď na trhu bere jako jistota. Brejl odhaduje, že na konci letošního roku vzrostou sazby hypoték na úroveň kolem 4,5 % a v dalších měsících se pak dostaneme i přes pět procent. Tak drahé hypotéky v Česku byly naposledy na začátku roku 2010.

„V následujících měsících hypoteční sazby nejspíš ještě porostou, ale v delším horizontu (třeba ročním) růst sazeb není zatím tak úplně jistý. A dokonce může dojít i k určité korekci. Proto při doporučení je potřeba být skutečně opatrný a vždy záleží na konkrétní situaci každého člověka,“ říká Ostatek. Vzhledem k nejistému dlouhodobějšímu výhledu není jednoduché teď obecně radit lidem, kterým fixace končí za rok a déle, dodává.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

12. 2. 2024 | Olga Skalková | 5 komentářů

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

Loňský rok ovládla Hypoteční banka, když po čtyřech letech předběhla svého největšího konkurenta. Česká spořitelna zůstává jedničkou v celkovém objemu splácených hypoték.