Největší banky výrazně zvedají úroky u hypoték

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 4. 10. 2021 | 8 komentářů
Největší banky výrazně zvedají úroky u hypoték

Zdroj: Shutterstock

Úroky u nových hypoték se dostávají nad tři procenta procentům rychleji, než si experti ještě nedávno mysleli. Česká spořitelna a ČSOB, dvě největší banky v Česku, dnes oznámily výrazné zdražení.

Česká spořitelna od 7. října zvyšuje úrokové sazby hypoték a Hypoúvěru od Buřinky v průměru o 0,4 procentního bodu. Ve spořitelně si lidé nejčastěji vybírají fixaci na 8 let, u které nově úroky budou začínat na 3,14 % ročně. Pětiletá fixace bude nově od 3,24 % a třeba tříletá za 3,34 %.

Skupina ČSOB, pod kterou patří i Hypoteční banka, zvyšuje úroky u hypoték pro tří, pěti a sedmiletou fixaci o 0,3 %. K navýšení dojde od pondělí 11. října. V ČSOB je nejvyužívanější pětiletá fixace, která bude nově začínat na 2,99 %. Se stejným úrokem bude i sedmiletá fixace, tříletá vyjde na 2,89 %.

Kupujete? Poradíme!

Klíčení
Zdroj: Shutterstock

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to zaplatit? Hypotéka? Úvěr ze stavebního spoření? My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

Nejnižší úroky jsou ve spořitelně pro hypotéky s hodnotou ukazatele LTV (poměr výše hypotéky a hodnoty zastavované nemovitosti) do 80 %, v ČSOB jde o hypotéky se 70% LTV.

Banky zdražování hypoték zdůvodňují růstem ceny zdrojů. „Dva roky rekordně nízkých sazeb hypoték jsou za námi a nyní je potřeba jejich výši přizpůsobit vývoji na trhu. V reakci na zasedání ČNB jsme se proto rozhodli přistoupit k vyšším sazbám. I přes postupný růst sazeb zůstávají hypotéky pro klienty atraktivním produktem. Neočekáváme proto, že by poptávka po úvěrech na pořizování bydlení měla skokově poklesnout,“ vysvětluje Jan Sadil, člen představenstva ČSOB.

Dá se čekat, že se k největším hráčům na trhu brzy přidají i další banky, pokud to už neudělaly dříve. Zdražování hypoték by mohlo zchladit trh s nemovitostmi. Banky mají letos hypoteční žně, už nyní za letošek prodaly hypotéky v objemu, jaký tu ještě nikdy v jednom kalendářním roce nebyl a míří i za rekordem v počtu prodaných hypoték.

Zatímco úroky u hypoték velké banky zvedají prakticky okamžitě po rozhodnutí Bankovní rady ČNB o rychlém růstu základní repo sazby z minulého čtvrtka, úroky u spoření zatím nezvýhodnily. To zatím udělaly jen některé (většinou) menší banky.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 10. 2021 19:03, DRSG

molochy ČS a ČSOB, úroky zvedneme, ale jen na hypo, na spoření zapomeňte. Krásný přístup, jsem rád, že s těmito společnostmi nemám nic společného.

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 10. 2021 10:20, Michal

hypotéku si vezme jen zoufalec a líný blb,co si neumí vydělat ani na použitou žvejkačku !!

-14
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

12. 2. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

Loňský rok ovládla Hypoteční banka, když po čtyřech letech předběhla svého největšího konkurenta. Česká spořitelna zůstává jedničkou v celkovém objemu splácených hypoték.

Hypotéky výrazně zlevnily, ukazují nová čísla z bank

9. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Hypotéky výrazně zlevnily, ukazují nová čísla z bank

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku klesla na nejnižší hodnotu od června 2022. Ukazuje to statistika Swiss Life Hypoindex.

Partners Financial Services