Hypotéky zdražují. Banky hlásí rekordní rok

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 18. 8. 2021 | 13 komentářů
Průměrný úrok v červenci stoupl nejrychleji téměř za tři roky. A dál poroste, říkají experti. Počet nových smluv i výše poskytnutých hypoték budou letos rekordní.
Hypotéky zdražují. Banky hlásí rekordní rok

Zdroj: Shutterstock

Průměrný úrok hypoték popáté v řadě stoupl – v červenci na 2,23 % z červnových 2,13 %. Ukazuje to statistika Fincentrum Hypoindex, která vychází ze skutečných hodnot u nově sjednaných smluv včetně refinancování. Loni v červenci dosahoval průměrný úrok 2,15 %.

„Nárůst o 10 bazických bodů je nejvyšší od prosince 2018, kdy sazba vzrostla o 13 bazických bodů na 2,91 %,“ říká Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Zdražování hypoték podle něj rozhodně není u konce. „Vzhledem ke zpoždění, které banky v posledních měsících nabraly při zpracování žádostí o hypotéky ještě s nižšími sazbami, je možné, že růst průměrné sazby hypoték ještě zrychlí. Většina bank totiž ve zvyšování nabídkových sazeb hypoték přitvrzuje,“ dodává Sýkora.

Růst sazeb bude zřejmě pokračovat i kvůli zásahům České národní banky proti rostoucí inflaci. Centrální banka letos už dvakrát zvedla klíčovou sazbu. Teď je na 0,75 % a vzhledem k rostoucím cenám v tom bankovní rada bude s největší pravděpodobností pokračovat. „Sazby hypoték i nadále porostou a postupně mohou atakovat hranici 3 %,“ předpovídá Sýkora.

Vyberte si nemovitost

Výběr nemovitosti.
Zdroj: Shutterstock.com

Hledáte dům nebo byt snů a nemůžete nalézt ten pravý? Nebo potřebujete najít pronájem? Vyzkoušejte náš katalog nemovitostí, při jehož tvorbě jsme se spojili s předním českým portálem Bezrealitky.

Reality Peníze.cz

Určitě se dá čekat, že úroky u sjednaných hypoték brzy vyrovnají nabídkové sazby. Například podle hypotečního specialisty Golem Finance vzrostla průměrná nabídková sazba hypoték poskytovaných do 70 % LTV v červenci oproti červnu o 11 bazických bodů na 2,55 %. U hypoték s vyšším LTV, tedy u těch, kde lidé mají na nákup nemovitosti menší část vlastních peněz, je průměrný nabídkový úrok dokonce už lehce nad hranicí tří procent.

„Hypoteční sazby rostou a růst ještě nějaký čas pravděpodobně budou. Ovšem tempo zvyšování sazeb bude v druhé polovině roku s polevující poptávkou zpomalovat. Úroveň realizačních sazeb odhadujeme zhruba na 2,5 až 3 %, což je z dlouhodobého pohledu stále ještě příznivá úroková sazba. Z pohledu domácností je tedy nyní největší překážkou k získání vlastního bydlení spíše rychlý růst cen nemovitostí,“ říká Libor Ostatek, ředitel Golem Finance.

Ke třem procentům naposledy průměrná cena hypoték vystoupala na začátku roku 2019. A třeba před deseti lety, v červenci roku 2011, byla na 4,14 %.

Zdroj: Fincentrum Hypoindex

Vývoj průměrné úrokové sazby hypoték od roku 2003.

„Neustále rostoucí ceny nemovitostí logicky zvedají i průměrnou výši poskytnuté hypotéky, která se v červenci dostala opět na rekordní hranici. Na realitním trhu není jediný důvod, proč by se měl trend zvyšování cen nemovitostí zastavit nebo dokonce obrátit,“ říká Sýkora.

Například podle dat Hypoteční banky byty v Česku ve druhém čtvrtletí letošního roku meziročně zdražily v průměru o 14,8 %. 

Kupujete? Poradíme!

Klíčení
Zdroj: Shutterstock

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to zaplatit? Hypotéka? Úvěr ze stavebního spoření? My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

Průměrná výše hypotéky vzrostla v červenci oproti červnu o více než 54 tisíc korun na 3 215 153 korun. Za poslední rok se průměrná hypotéka zvýšila už o téměř půl milionu korun. Před pěti lety, v červenci roku 2016, dosahovala průměrná výše hypotéky podle Hypoindexu 1 999 405 korun. Za pět let tedy narostla přes 60 %.

Banky reportující do Hypoindexu v červenci sjednaly 10 967 hypoték v celkovém objemu 35,3 miliardy korun. Ve srovnání s rekordním březnem klesl objem poskytnutých hypoték téměř o 9,5 miliardy korun a jejich počet o 3434. Meziročně však vzrostl objem sjednaných hypoték o 13,7 miliardy korun a počet o 3100 hypoték.

„Přestože objemy poskytnutých hypoték již pomalu brzdí, můžeme s jistou říct, že letošní rok bude rekordní. Za prvních sedm měsíců roku sjednaly banky hypotéky za 259 miliard korun. Hypoteční trh tak letos již překonal dosud rekordní loňský rok, kdy se objem poskytnutých hypoték vyšplhal za 12 měsíců na 254 miliard korun,“ shrnuje Sýkora.

A ještě poznámka na konec: Do Hypoindexu nehlásí své výsledky některé banky, které mají na hypotečním trhu menší podíl – například Creditas, Fio, mBank nebo Oberbank.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 8. 2021 16:19, Miro

Pokud ceny vstupu porostou jak ted nebo zustanou tam kde jsou tak se proste prestane stavet a to pak bude mit vliv na zvedani najmu. Bydleni je pouze sluzba a lidi si umi spocitaji co je pro ne lepsi jestli platit 30k bance podobu 30ti let nebo budou platit najem 20k za stejne bydleni.

Zobrazit celé vlákno

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 8. 2021 15:43, deprese

Citace - Miro / 18.08.2021 15:10

Bude zalezet na tom jak pujdou nahoru platy a najmy od toho se odviji primarne cena nemovitosti, pokud muzou lide bydlet ve stejne lokalite v najmu za mensi penize tak tam bydlet budou, viz dnesni situace v Praze a Brne a najem se resi podle toho kolik si lide vydelaji a jsou ochotni zaplatit za najem to tez nejde sponovat do nekonecna, protoze pak lidi pujdou bud do mensiho nebo k rodine kdyz to bude moc drahe.

V Brně a v Praze kupují z 25% byt cizinci a každý rok se jich přistěhuje asi 40 tis. Je to právě naopak, cena nájmu se určuje z ceny bytu. Za pár let se to srovnají i nájmy.:D

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

12. 2. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

Loňský rok ovládla Hypoteční banka, když po čtyřech letech předběhla svého největšího konkurenta. Česká spořitelna zůstává jedničkou v celkovém objemu splácených hypoték.

Hypotéky výrazně zlevnily, ukazují nová čísla z bank

9. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Hypotéky výrazně zlevnily, ukazují nová čísla z bank

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku klesla na nejnižší hodnotu od června 2022. Ukazuje to statistika Swiss Life Hypoindex.