Fronta na hypotéky. Banky nestíhají, úroky rostou se zpožděním

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 19. 5. 2021 | 3 komentáře
Fronta na hypotéky. Banky nestíhají, úroky rostou se zpožděním

Zdroj: Shutterstock

Průměrný úrok hypoték podruhé v řadě stoupl – v dubnu na 1,98 % z březnových 1,94 %. Ukazuje to statistika Fincentrum Hypoindex, která vychází ze skutečných hodnot u nově sjednaných smluv včetně refinancování.

Loni v dubnu dosahoval průměrný úrok 2,39 % a pak dál klesal. Teď se trend obrací. Kdo si půjde pro novou nabídku, dostane se už výrazně nad dvě procenta. Banky v posledních týdnech nabídkové sazby zdražují. Například nejčastější hypotéku s 80% LTV (podíl výše úvěru k hodnotě nemovitosti) a pětiletou fixací teď dvě největší hypoteční banky prodávají od 2,34 % (Česká spořitelna) a od 2,49 % (ČSOB, Hypoteční banka).

Proč tedy průměrná sazba podle Hypoindexu v dubnu zůstala pod hranicí dvou procent? „Důvodem je především zpoždění, které banky nabírají kvůli obrovskému zájmu o hypotéky. Banky jsou zahlcené a nestíhají uzavírat smlouvy, které byly předjednané ještě s nižšími sazbami. To by se ale již během května mělo změnit a průměrná sazba zamíří nad dvě procenta,“ říká Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

„Vývoj úrokových sazeb v posledních měsících jasně potvrdil, že sazbám pod 2 % definitivně odzvonilo. Dnes už se diskuze nevede o tom, kdy se sazby začnou zvyšovat, ale o tom, kdy se jejich zvyšování zastaví,“ komentuje aktuální vývoj Martin Novák, hlavní analytik Broker Consulting.

Zdroj: Fincentrum Hypoindex

Vývoj průměrné úrokové sazby hypoték od roku 2003.

Banky, které hlásí čísla do Hypoindexu, sjednaly v dubnu 12 416 hypoték za 39,18 miliardy korun. Jde o zhruba dvojnásobný objem běžného hypotečního měsíce, loni v dubnu to bylo necelých 18 miliard. Větší objem hypoték banky prodaly jen letos v březnu, kdy se dostaly na 44,72 miliardy korun.

Vyberte si nemovitost

Výběr nemovitosti.
Zdroj: Shutterstock.com

Hledáte dům nebo byt snů a nemůžete nalézt ten pravý? Nebo potřebujete najít pronájem? Vyzkoušejte náš katalog nemovitostí, při jehož tvorbě jsme se spojili s předním českým portálem Bezrealitky.

Reality Peníze.cz

Za současnou hypoteční mánií je podle analytiků zájem lidí stihnout ještě úroky pod dvěma procenty, když se už nějakou dobu mluví o tom, že úroky budou růst. Dál je také velký zájem o refinancování, které se v posledních měsících podílí asi na čtvrtině nových hypoték. A nepolevuje ani zájem o investiční hypotéky.

Vysoká poptávky tak zůstává i po nemovitostech, jejichž ceny dál rostou. S tím se také dále zvyšuje průměrná výše hypotéky. V dubnu dosáhla 3 155 581 korun, tedy asi o 50 tisíc víc než v březnu. Před rokem byla na 2 645 985 korunách. Jen za poslední rok se zvedla o pětinu, za posledních pět let pak o dvě třetiny (z 1 886 765 korun v dubnu roku 2016).

Do Hypoindexu nehlásí své výsledky některé banky, které mají na hypotečním trhu menší podíl – například Creditas, Fio, mBank nebo Oberbank.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

12. 2. 2024 | Olga Skalková | 5 komentářů

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

Loňský rok ovládla Hypoteční banka, když po čtyřech letech předběhla svého největšího konkurenta. Česká spořitelna zůstává jedničkou v celkovém objemu splácených hypoték.