ČNB může kupovat víc dluhopisů a být přísnější u hypoték

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 24. 3. 2021 12:30 aktualizováno 25. 5. 2021 17:30 | 12 komentářů
ČNB může kupovat víc dluhopisů a být přísnější u hypoték

Zdroj: Shutterstock

Poslanci definitivně schválili novelu zákona o České národní bance. Ta rozšiřuje možnosti měnověpolitických obchodů prováděných centrální bankou a dává jí pravomoc stanovit právně závaznou formou obezřetnostní limity v oblasti hypotečních úvěrů, kde dnes může vydávat pouze doporučení.

„Možnost určit limity hypotečních úvěrů a vyžadovat jejich plnění umožní ČNB udržet rovné podmínky na hypotečním trhu pro tuzemské i přeshraniční poskytovatele hypoték,“ říká Markéta Fišerová, mluvčí ČNB. Centrální banka po dnes schválených pravidlech volá od roku 2016, vydávaná doporučení podle ní banky někdy nerespektují. U hypoték dnes centrální banka přes doporučení hlídá jen dodržování pravidel u ukazatele LTV (poměr výše hypotéky a hodnoty nemovitosti). Loni na jaře ČNB zrušila doporučení hlídat limity DSTI a DTI.

„Co se týče dostupnosti hypoték, je Česká bankovní asociace toho názoru, že na ni tato novela nebude mít žádný vliv. Dnes přijatá změna zákona totiž nebude mít bezprostřední dopad na posuzování úvěruschopnosti žadatelů o hypoteční úvěr, neboť je ve vlastním zájmu bank, a také to pro ně vyplývá ze zákona o spotřebitelském úvěru, aby posuzování úvěruschopnosti i nadále prováděly s maximální obezřetností a pečlivostí,“ říká Vladimír Staňura, hlavní poradce České bankovní asociace.

Schválená novela také rozšiřuje operační rámec ČNB pro provádění obchodů na volném trhu, které jsou podle centrální banky nezbytné pro efektivní výkon měnové politiky.

ČNB už dříve mohla od bank nakupovat a bankám prodávat státní dluhopisy. Nově bude moct tyto obchody provádět i s dalšími protistranami, tedy například s pojišťovnami, penzijními společnostmi a dalšími institucionálními investory. U obchodování s dalšími cennými papíry, například s dluhopisy bank, zákon dříve omezoval ČNB na obchody na peněžním trhu, tedy na obchody s nástroji se splatností do jednoho roku. Novela toto omezení ruší.

„Novela zákona o ČNB uvádí nástroje naší centrální banky do souladu s úpravou ve vyspělých zemích včetně eurozóny,“ říká guvernér Jiří Rusnok.

„Mohu veřejnost ujistit, že nově získaných pravomocí jak v oblasti operací na volném trhu, tak v oblasti regulace hypoték ČNB využije vždy pouze v zájmu plnění svého zákonného mandátu, tj. v zájmu zajištění cenové a finanční stability České republiky,“ dodává Rusnok. Reaguje tak na obavy některých poslanců z příliš silné centrální banky nebo z velkého „tisknutí“ nových peněz.

I po novele bude platit zákaz takzvaného měnového financování, ČNB tak dál nesmí úvěrovat vládu, což vyplývá také z podmínek členství České republiky v EU.

Pravidla pro měnověpolitické obchody už zákonodárci změnili loni v březnu, tehdy schválená novela má ale omezenou účinnost do konce roku 2021 a byla schválena s tím, že bude přijata „velká“ novela o ČNB, což teď poslanci splnili.

Sněmovna podpořila novelu už letos v březnu, senátoři ji však vrátili s pozměňovacími návrhy – mimo jiné chtěli mírnější pravidla pro hypotéky. Poslanci ale potvrdili původně schválenou verzi.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+44
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 3. 2021 8:47, Ajaj

Vítejte v době monetarizace dluhu a znárodňování ekonomiky zkupováním akcií velkých firem alá Japonsko... ať žije bitcoin. Lidi proberme se! Toto je socialismus v kapitalismu, kdy ta jejich měnová politika není nic jiného, než socialistické řízení ekonommiky, kde se bohatství přerozděluje nerovnoměrně od obyčejných lidí ke vládám a bankám! Vydají si nové peníze, tím naředí stávající a než se ty nové peníze dostanou k normálním lidem, tak už je vše dávno dražší a vlastní to Ti, kteří se k penězům dostali jako první - viz ceny nemovitostí...

+7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

ČNB, dluhopisy, hypotéky

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

12. 2. 2024 | Olga Skalková | 5 komentářů

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

Loňský rok ovládla Hypoteční banka, když po čtyřech letech předběhla svého největšího konkurenta. Česká spořitelna zůstává jedničkou v celkovém objemu splácených hypoték.

Partners Financial Services