Zdražování bytů přibrzdí, čeká bankéř po rekordním roce

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 14. 1. 2021 | 17 komentářů
Zdražování bytů přibrzdí, čeká bankéř po rekordním roce

Zdroj: Shutterstock

Banky a stavební spořitelny loni půjčily na bydlení rekordních 315 miliard korun, z toho hypotéky dělaly 250 miliard. Odhaduje to skupina ČSOB, lídr na trhu financování bydlení, jejíž součástí jsou Hypoteční banka a Českomoravská stavební spořitelna.

Experti ČSOB očekávají, že silný zájem o hypotéky i úvěry ze stavebního spoření letos přetrvá, přestože když úrokové sazby mírně porostou. Ceny nemovitostí by se podle nich mohly stabilizovat.

Objem poskytnutých hypoték a úvěrů ze stavebního spoření loni meziročně vzrostl skoro o 40 procent, mimo jiné i kvůli pokračujícímu zdražování nemovitostí. „Za rekordním nárůstem je především trvající zájem Čechů o řešení vlastního bydlení a velmi nízké úrokové sazby, které od dubna loňského roku prakticky stále klesaly,“ říká Jan Sadil, člen představenstva ČSOB.

Průměrná úroková sazba u nově sjednaných hypoték klesla v listopadu na 1,98 %, ukazuje zatím nejnovější statistika Fincentrum Hypoindex. Bylo to poprvé od března roku 2017, kdy se dostala pod hranici dvou procent.

Kupujete? Poradíme!

Klíčení
Zdroj: Shutterstock

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to vlastní zaplatit? Hypotéka? Nebo úvěr ze stavebního spoření? Poradíme. My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

„Současná pandemická situace trh, možná překvapivě, nezasáhla. Lidé berou bydlení jako bezpečný přístav a ochranu svých úspor, proto zájem o úvěry na bydlení prudce vzrostl,“ dodává Jiří Feix, generální ředitel Hypoteční banky, který je nově zároveň předsedou představenstva Českomoravské stavební spořitelny. Ta se v březnu přejmenuje na ČSOB Stavební spořitelnu, čímž dojde k završení její integrace do skupiny. ČSOB se stala stoprocentním vlastníkem ČMSS v roce 2019, když nabyla 45% podíl od Bausparkasse Schwäbisch Hall.

Dosavadní rekord v objemu prodaných hypoték držely podle dat ČSOB roky 2016 a 2017, kdy banky poskytly úvěry za 226 miliard korun. Loňský rok je v celkovém poskytnutém objemu překonal, přestože banky sjednaly méně hypoték. V roce 2016 banky sjednaly 111 tisíc hypoték, loni podle odhadu ČSOB 90 tisíc. S rostoucími cenami bydlení totiž roste průměrná výše hypotéky. Na konci roku 2017 dosáhla podle dat Fincentrum Hypoindexu 2 153 542 korun, loni v listopadu už bylo 2 887 178 korun.

Rodinné domy a byty loni podle dat ČSOB zdražily o více než 10 procent. „Myslíme si, že ceny by už neměly plošně růst. Dle našeho názoru dojde v letošním roce ke stabilizaci cen. Samozřejmě se to nebude týkat plošně všech nemovitostí, ale trend rostoucích cen by se měl v letošním roce přibrzdit,“ říká Feix.

U úrokových sazeb očekává mírný růst. „První signály se objevily už koncem minulého roku. Nebude se ale jednat o žádný překotný nárůst, a úrokové sazby úvěrů na bydlení zůstanou velmi atraktivní,“ říká Feix.

Vývoj počtu prodaných hypoték

  • 2016 – 111 tisíc
  • 2017 – 105 tisíc
  • 2018 – 96 tisíc
  • 2019 – 75 tisíc
  • 2020 – 90 tisíc (odhad)

Zdroj: ČSOB; čísla jsou za celý trh

ČSOB odhaduje, že v letošním roce banky poskytnou hypotéky za 225 miliard korun, což by bylo o 10 % méně než loni.

Skupina ČSOB loni poskytla úvěry na bydlení v objemu přes 86 miliard korun - 61 miliard v Hypoteční bance a 25 miliard v ČMSS. Podle vlastních dat měla skupina ČSOB na trhu financování bydlení 30% podíl, přičemž Hypoteční banka má na hypotečním trhu podíl 24,5 % a ČMSS na trhu úvěrů ze stavebního spoření podíl 38,4 %.

Zdroj: ČSOB

Podíly bankovních skupin na trhu úvěrů s bydlením (hypotéky + úvěry ze stavebního spoření)

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 1. 2021 23:26, TVK

Tak pokud lidé ovládají gramatiku a interpunkci tak, jak přispěvatelé do diskuze níže, tak se skutečně nedivím, že mají problém se uživit nebo mít vlastní bydlení.

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 1. 2021 17:08

zdrazovat prece neni mozne do nekonecna to je krach bida a chudoba nasich obcanu duchodcu invalidu kteri trou bidu cely rok

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nechcete platit za nové stavebko? Stačí si počkat, ukazuje analýza

5. 1. 2021 | Jiří Hovorka

Nechcete platit za nové stavebko? Stačí si počkat, ukazuje analýza

Když uzavíráte smlouvu o stavebním spoření, máte skoro poloviční šanci, že nebudete muset platit vstupní poplatek. Přesněji řečeno: pokud jste loni smlouvu náhodně uzavřeli u jakékoli... celý článek

Na byty jsou pořád fronty. Nečekám, že zlevní

23. 12. 2020 | Jiří Hovorka | 11 komentářů

Na byty jsou pořád fronty. Nečekám, že zlevní

Realitní trh roste i v době krize. „V databázi máme tisíce zájemců, kterým kdybych nabídl volný malometrážní byt v jakémkoli městě, okamžitě ho koupí. Ale byty prostě nejsou,“ říká... celý článek

Úroky hypoték klesly pod 2 %, zájem roste

16. 12. 2020 | Jiří Hovorka | 2 komentáře

Úroky hypoték klesly pod 2 %, zájem roste

Průměrný úrok hypoték v listopadu poosmé v řadě klesl a poprvé od března roku 2017 se dostal pod hranici dvou procent. Konkrétně klesl na 1,98 % z říjnových 2,02 %. Ukazuje to statistika... celý článek

Ceny bytů očima expertů. Kam zamíří v roce 2021

11. 12. 2020 | Ondřej Tůma | 42 komentářů

Ceny bytů očima expertů. Kam zamíří v roce 2021

Další růst cen, zhoršování dostupnosti bydlení a rekordně levné hypotéky, nebo snad obrat o 180 stupňů? Zeptali jsme se, co čeká tuzemský nemovitostní trh v příštím roce.

Ceny bytů jsou nadhodnocené až o čtvrtinu, říká ČNB

26. 11. 2020 | Jiří Hovorka | 7 komentářů

Ceny bytů jsou nadhodnocené až o čtvrtinu, říká ČNB

Rychle rostoucí ceny nemovitostí jsou významným zdrojem systémových rizik v domácí ekonomice. Uvedla to dnes Česká národní banka. Zpřísňování podmínek u hypoték ale teď nechystá.