Hypotéky zlevňují, potvrzují nová čísla. Mohly by i víc

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 17. 6. 2020 | 5 komentářů
Peníze jsou teď levné, ale ve vzduchu je cítit krize. Banky proto drží vyšší úrokové marže a vytvářejí si tak finanční polštář.
Hypotéky zlevňují, potvrzují nová čísla. Mohly by i víc

Zdroj: Shutterstock

Průměrný úrok hypoték v květnu klesl na 2,3 procenta z dubnových 2,39 procenta. Ukazuje to statistika Fincentrum Hypoindex, která vychází ze skutečných hodnot u nově sjednaných smluv včetně refinancování. Takhle nízko byla průměrná sazba hypoték naposled na začátku roku 2018.

Hypotéky začaly letošní rok zdražováním: Ještě v prosinci dělal průměrný úrok 2,34 %, na konci března už 2,44 %. Pak ale peníze začaly zlevňovat kvůli koronavirové krizi. Česká národní banka snížila postupně svou základní úrokovou sazbu z 2,25 % na nynějších 0,25 %.

I v červnu hypotéky zatím zlevňují. Sazby snížili všichni tři hlavní hráči. Skupina ČSOB s Hypoteční bankou snížila úroky až na 2,19 %. U České spořitelny je možné sjednat hypotéku s fixací na pět a osm let od 2,34 %. Na začátku června přistoupila ke snížení sazeb i Komerční banka, která nabízí nejlevněji tří- a pětileté fixace od 2,29 %.

Jako poslední zatím snížila od 15. června hypoteční sazby Fio banka. Hypotéku s fixací na jeden rok nabízí od 1,58 %, na tři roky od 1,68 % a na pět let od 1,78 %. Minulý týden zlevnila hypotéky Air Bank, a to o 0,2 procentního bodu. Při refinancování úvěru nad 1,5 milionu korun se tak lze dostat na 1,99 %. Tyto nejnižší sazby jsou většinou spojené se sjednáním dalších produktů, například s pojištěním schopnosti splácet.

„Rekordně nízkých úrokových sazeb z konce roku 2016, kdy dosáhla průměrná úroková sazba hypoték 1,77 procenta, se zřejmě letos nedočkáme. Hypotéky sice již zlevnily i největší hráči, úrokové sazby však stále drží nad dvouprocentní hranicí,“ říká Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Úrokové sazby hypoték.

Vývoj průměrné úrokové sazby hypoték od roku 2003. Zdroj: Fincentrum Hypoindex

Banky nyní i přes levné peníze na mezibankovním trhu drží vyšší úrokové marže, vytvářejí si tak finanční polštář pro možné následky koronavirové krize – tedy rezervu pro případ, že by začal růst počet nesplácených úvěrů.

Zástupci některých bank předpokládají, že ceny hypoték už dál výrazně neklesnou a budou stagnovat. „Ačkoliv klesá cena peněz na trhu, hypotéky adekvátně zlevňovat nebudou. Jejich cenu totiž aktuálně ovlivňují jiné faktory než tržní sazby, a proto znatelný pokles sazeb hypoték nelze očekávat,“ říká Milan Voldřich, ředitel hypotečních úvěrů Raiffeisenbank.

Také ČSOB ve své nejnovější zprávě o vývoji trhu uvedla, že s výraznějším dalším pohybem sazeb banky nepočítají, sazby se podle nich spíše stabilizují kolem současných úrovní.

Víc než loni. I přes krizi

Čerstvá data Hypoindexu kromě poklesu úroků ukazují i to, že v květnu na hypoteční trh dolehl koronavirus. Zatímco ještě v dubnu banky sjednaly o víc jak 300 hypoték víc než ve stejném měsíci loňského roku, v květnu přišel výrazný propad. Lidé řešili jiné věci než sjednání hypotéky, banky zároveň výrazně omezily provoz na pobočkách. 

Trh nyní brzdí i zvýšená opatrnost bank. Například lidé zaměstnaní v pohostinství nebo cestovním ruchu mohou mít ještě několik měsíců ztíženou situaci – než se ekonomika znovu naplno rozjede.

Kupujete? Poradíme!

Klíč. Zdroj: Shutterstock.com
Klíč. Zdroj: Shutterstock.com

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to vlastní zaplatit? Hypotéka? Nebo úvěr ze stavebního spoření? Poradíme. My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

Oproti letošnímu dubnu klesl počet poskytnutých hypoték o 541, meziročně dokonce o 774. „Po úspěšném dubnu se projevil dopad koronavirové krize. Podle prodaných hypoték je letošní květen s počtem 6203 kusů nejslabším květnem za posledních 10 let,“ říká Sýkora.

„Jen díky rekordní průměrné výši poskytnutých úvěrů (2 657 855 Kč) na tom není stejně i v objemu poskytnutých úvěrů,“ dodává Sýkora. Objem poskytnutých hypoték klesl ve srovnání s dubnem o téměř 1,34 miliardy korun na 16,487 miliardy korun. Z pohledu objemů šlo o druhý nejslabší květen za posledních pět let.

„Ochlazení poptávky se projevuje se zpožděním, v nejbližších měsících tak lze očekávat nižší zájem o hypotéky. Na podzim by ale opět mělo dojít k oživení a za celý rok by hypoteční trh mohl atakovat hranici 200 miliard korun. Měl by tak být zhruba o 10 % výše než loni,“ odhaduje Jiří Feix, generální ředitel Hypoteční banky. Očekávané oživení samozřejmě předpokládá, že se do konce roku v další vlně nevrátí epidemie, která by z velké části opět ochromila ekonomiku.

Hypoteční trh získal výrazný náskok oproti minulému roku na začátku letošního roku, kdy v prvních čtyřech měsících stoupl zhruba o 40 procent. Objem sjednaných hypoték v lednu až dubnu vzrostl na víc než 72 miliard korun.

„Hlavními důvody jsou především růst průměrné výše hypotéky a nejistota kolem zrušení daně z nabytí a s tím souvisejícím zrušení odpočtu úroků od daní. Dále je to potom špatný začátek minulého roku, větší počet refinancovaných hypoték nebo uklidnění trhu po regulačních letech,” vysvětluje Voldřich.

Byty plošně nezlevní

Na ceny nemovitostí zatím koronavirová krize nemá výraznější vliv. „Pokud by poklesly, bude se to týkat především luxusních nemovitostí, kde se mohou ceny snížit o 5 až 15 procent. Na trhu se také objevila řada delší dobu neprodejných domů a bytů s cenou neodpovídající realitě, i zde může dojít k částečnému poklesu. S plošným poklesem cen ale nepočítáme,“ upřesňuje Feix.

Podobně to vidí třeba Miroslav Zvolský, manažer úvěrů na bydlení České spořitelny. „Bude záležet, jak velké nás čekají ekonomické problémy. Česká národní banka odhaduje, že jsou dnes ceny nemovitostí nadhodnocené o zhruba patnáct procent. I kdyby to byla pravda, tak si nemyslím, že přijde výraznější plošný pokles, který by se týkal všech lokalit,“ řekl nedávno v rozhovoru pro Peníze.cz.


Čtěte víc:

Rychlík
Zdroj: Shutterstock.com

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality, praktické tipy ani zajímavé rozhovory! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

12. 2. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

Loňský rok ovládla Hypoteční banka, když po čtyřech letech předběhla svého největšího konkurenta. Česká spořitelna zůstává jedničkou v celkovém objemu splácených hypoték.

Hypotéky výrazně zlevnily, ukazují nová čísla z bank

9. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Hypotéky výrazně zlevnily, ukazují nová čísla z bank

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku klesla na nejnižší hodnotu od června 2022. Ukazuje to statistika Swiss Life Hypoindex.

Partners Financial Services