Největší poskytovatel hypoték opět zdražuje

pk | rubrika: Aktuality | 13. 1. 2020

Hypoteční banka ode dneška zvyšuje úrokové sazby hypotečních úvěrů plošně o 0,2 procentního bodu. Důvodem je „růst ceny peněz na finančních trzích,“ oznámila.

Zatímco od loňského února do října úrokové sazby klesaly, v listopadu se prakticky zastavily. V prosinci pak dvě největší banky v oboru – Hypoteční banka a Česká spořitelna – zvýšily sazby o 0,2 procentního bodu, další zvýšení oznámila Hypoteční banka dnes. 

„I přes toto navýšení se naše úrokové sazby drží níže, než byla průměrná hodnota úrokových sazeb na začátku roku 2019, kdy dosahovala ke třem procentům. Například Jasnou hypotéku Hypoteční banky s fixací na pět let si i po zdražení bude možno pořídit s úrokovou sazbou 2,89 %,“ říká její mluvčí Andrea Vokálová.

Na krok největšího konkurenta bude zřejmě reagovat i spořitelna. Trojka na trhu – Komerční banka – zatím zdůrazňuje akční slevu. „Sledujeme růst hypotečních úrokových sazeb i sazeb na mezibankovním trhu, než však přistoupíme k případnému zdražení, přicházíme naopak od 20. ledna s garantovanou akční úrokovou sazbou ve výši 2,39 % pro hypoteční úvěry poskytované do 80% hodnoty zajištění (LTV) a s délkou fixace na sedm až deset let. Tato sazba bude platná až do konce ledna,“ říká mluvčí KB Michal Teubner.

Vývoj průměrné úrokové sazby (klikněte pro zvětšení). Fincentrum Hypoindex ukazuje skutečnou sazbu nově sjednaných hypoték včetně refinancování, index GOFI 70 ukazuje nabídkovou sazbu úvěrů pokrývajících 70 % hodnoty nemovitosti (LTV). Zdroj: Golem Finance

Kupujete? Poradíme!

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to vlastní zaplatit? My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

Průměrný úrok u hypotečních úvěrů na tuzemském trhu v listopadu klesl na 2,36 procenta z říjnových 2,35 procenta. Ukazuje to statistika Fincentrum Hypoindex, která vychází ze skutečných hodnot u nově sjednaných smluv včetně refinancování. Prosincová čísla budou k dispozici až v příštím týdnu, mírné zdražení už ale potvrzují indexy GOFI od společnosti Golem Finance.

Experti oslovení webem Peníze.cz v prosinci uvedli, že snižování úroků sice skončilo, výraznější zvýšení ale pro letošní rok nečekají – spíše stagnaci nebo jenom mírnější růst sazeb.

Na dosud nejnižší úroveň (1,77 procenta) se sazby podle Hypoindexu dostaly v listopadu a prosinci 2016, od té doby rostly až na rovná tři procenta na začátku loňského roku. Pak zamířily zase dolů.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

12. 2. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

Loňský rok ovládla Hypoteční banka, když po čtyřech letech předběhla svého největšího konkurenta. Česká spořitelna zůstává jedničkou v celkovém objemu splácených hypoték.

Hypotéky výrazně zlevnily, ukazují nová čísla z bank

9. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Hypotéky výrazně zlevnily, ukazují nová čísla z bank

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku klesla na nejnižší hodnotu od června 2022. Ukazuje to statistika Swiss Life Hypoindex.

Partners Financial Services