Reality: Mladým vstříc?

Jan Hájek | rubrika: Komentář | 2. 7. 2019 | 9 komentářů
Jaký vliv by mohlo mít na realitní trh zmírnění podmínek pro poskytování hypoték mladým klientům a zrušení daně z nabytí nemovitosti?
Reality: Mladým vstříc?

Česká národní banka doporučuje poskytovat úvěry do 80 procent hodnoty zastavené nemovitosti. Nově by se tato hranice mohla pro žadatele mladší 36 let zvýšit na 90 procent. Upravené podmínky by byly také shovívavější, co se týče poměru výše splátky k čistému měsíčního příjmu. Ten by mohl dosáhnout až na 50 procent a poměr čistého ročního příjmu a celkové výše úvěru by směl z aktuálního devítinásobku vzrůst na desetinásobek. Pro zmírnění podmínek hovoří zejména to, že mladí lidé stojí na začátku kariéry, a ačkoliv zpravidla nedisponují potřebnými úsporami, lze očekávat, že se časem budou jejich příjmy zvyšovat.

Žádný otřes

Případné zmírnění podmínek pro poskytování hypotečních úvěrů mladým může ovlivnit poptávku zejména po nemovitostech dvou typů: větších panelových bytů a startovních bytů. Panelákové jednotky 3+1 či 3+kk jsou oblíbenou variantou pro mladé páry zakládající rodinu. Rozměrově a dispozičně podobné byty v novostavbách jsou pro ně kvůli vysoké ceně často nedostupné. O startovní byty mají zájem především lidé kolem třicet let a mladší, kteří dokončili školu nebo odcházejí od rodičů. Zvýšená poptávka by v praxi znamenala jen mírný růst cen. Už dnes jsou totiž tyto nemovitosti velmi drahé a splátky dosahují výšek, které můžou zájemce odradit.

Mírnější podmínky by také mohly motivovat mladé k nákupu větších bytů, než na jaké dosáhnou dnes. Rozdíly v cenách bytů 3+kk, 3+1 a 2+kk, 2+1 nejsou příliš velké. Na pražském sídlišti se cena bytu 3+kk pohybuje zhruba o 15 procent výš než u 2+kk v podobném stavu.

Jan Hájek

Jan Hájek

Jednatel Quantum reality - Realitní kancelář Praha. Narodil se v roce 1976 v Rokycanech. Po vysoké škole začal obchodovat s nemovitostmi. V realitní kanceláři Quantum reality působí od jejího vzniku.

Jak správně určit nájem

Pár dobrých rad, jak vybrat realitku

Dát, či nedat realitce exkluzivitu?

Co čeká realitní trh

Větší dostupnost hypoték úvěrů by zároveň mohla způsobit mírné snížení zájmu o nájemní bydlení. Za současné situace nicméně nelze předpokládat, že by se případný pokles poptávky mohl znatelně promítnout i do ceny nájmů.

Daň nedaň

V květnu skupina senátorů přišla (a ten nápad není na stole poprvé) s návrhem zrušit čtyřprocentní daň z nabytí nemovité věci, kterou platí kupující. Co to by udělalo s realitním trhem?

V případě prvního prodeje novostaveb se ani v současnosti daň z nabytí neplatí, v těchto situacích by tedy k žádným změnám dojít nemělo. Teoreticky bychom mohli zvažovat, jestli nemůže dojít ke zvýšení cen zhruba o výši daně, tedy o čtyři procenta. V praxi nicméně většina zájemců s daní nekalkuluje, jelikož se nezahrnuje do kupní ceny nemovitosti, a je tedy při rozhodování o koupi bytu či domu méně viditelná. U seriózní realitní kanceláře je nicméně samozřejmostí, že na existenci daně kupujícího upozorní a poradí i kdy a jak zaplatit, případně celou související administrativu sama vyřídí.

Odhad-zdarma.cz

Online kalkulačka Odhad-zdarma.cz je vytvořená na základě mnohaletých zkušeností na pražském realitním trhu. Odhad tržní ceny je stanoven na základě údajů z několika různých zdrojů, jako jsou například informace z katastru nemovitostí o realizovaných prodejích, cenové mapy, inzerce atd. Dále je výpočet upraven speciálně vyvinutým algoritmem. Existují samozřejmě i atypické nemovitosti, u kterých může být odhad tržní ceny nepřesný, takže je možné zdarma požádat o upřesnění tržní ceny. Celá služba funguje on-line bez lidského faktoru, zdarma a zároveň bez požadavku kontaktních údajů.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+26
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 7. 2019 18:17, Pravda

Pochopme, že ak je 100 bytov a 200 záujemcov, tak akékoľvek podpory, lacné hypotéky, dotácie, úľavy majú ten efekt, že tých 100 kupujúcich medzi sebou vyhypuje ceny bytov na 300% a problém sa nevyrieši. Preto jediné riešenie je výstavba. Ale proti tomu sú oligarchovia a developéri, ktorí skorumpovali politikov, stavebné úrady, primátorov a NBS, aby im vysokánske ceny vyniesli najvyšší zisk. NBS pekne straší ľudi, čim zdvojnásobuje dopyt a tlačí cenu bytov hore. Preto si radšej počkajte na 50% pokles aby z vás žobrákov sa nestali bezdomovci. Sydney už padlo o 11.1%. Ďakujem

Zobrazit celé vlákno

+23
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 7. 2019 18:14, Test

Test

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

12. 2. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

Loňský rok ovládla Hypoteční banka, když po čtyřech letech předběhla svého největšího konkurenta. Česká spořitelna zůstává jedničkou v celkovém objemu splácených hypoték.

Hypotéky výrazně zlevnily, ukazují nová čísla z bank

9. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Hypotéky výrazně zlevnily, ukazují nová čísla z bank

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku klesla na nejnižší hodnotu od června 2022. Ukazuje to statistika Swiss Life Hypoindex.

Partners Financial Services