Nová pravidla hypoték tvrdě zasáhla trh. Prodávající zamáčkne slzu, kupující jde do výhody

Daniel Kotula | rubrika: Co se děje | 26. 3. 2019 | 9 komentářů
Chcete kupovat bydlení? Spěchat už nemusíte, nabídka bude širší a vaše pozice při vyjednávání o ceně silnější.
Nová pravidla hypoték tvrdě zasáhla trh. Prodávající zamáčkne slzu, kupující jde do výhody

S napětím pozoruji, jak zareaguje trh na poslední zpřísnění podmínek pro poskytování hypoték. Ta ztížila přístup k hypotéce řadě lidí – sleduje se nyní, v jakém poměru by bylo celkové zadlužení a měsíční splátka hypotéky k příjmům žadatele o půjčku na bydlení. A zdaleka ne každý sítem projde.

Nová pravidla sice platí od loňského podzimu, ale první měsíce, kdy můžeme naplno vidět, jaké dopady opatření mají, jsou letošní leden a únor. Minulý rok ještě hypotéky dobíhaly za původních podmínek.

Podívejme se tedy jak dopadlo meziroční srovnání:

 

leden 2018

únor 2018

leden 2019

únor 2019

Meziroční změna

nově sjednané hypotéky

7783

7446

4764

4961

-36,14 %

objem nových hypoték (miliardy korun)

16,50

15,96

10,93

10,88

-32,81 %

Data: Hypoindex.cz

Tak dramatický pokles hypotečního trhu musí dřív nebo později ovlivnit i ceny nemovitostí.

Kupujete? Poradíme!

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to vlastní zaplatit? Hypotéka? Nebo úvěr ze stavebního spoření? Poradíme. My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

Realitní setrvačník

Na hypotéku se kupuje zhruba polovina nemovitostí, druhá polovina za vlastní zdroje. Pokud bychom tedy byli optimističtí a řekli si, že se meziročně výrazně nemění počet kupujících za vlastní peníze, pak změna hypotečního trhu bude mít vliv na polovinu všech prodejů. Pokles počtu hypoték o 36 procent pak bude znamenat meziroční pokles prodejů o 18 procent.

Ještě bych připomenul, že už rok 2018 nebyl tak silný jako předchozí roky:

Potenciál růstu cen se vyčerpal, jinými slovy – nemovitosti jsou dnes už vzhledem k příjmům drahé.

Otázka teď je, kdy a jak hluboce se změny na realitním trhu začnou projevovat. Podle mých zkušeností má realitní byznys značnou setrvačnost, nečekal bych tedy, že by se jakákoli výraznější změna dala pozorovat už během následujících měsíců. Lidi si musí nejdřív zažít, že něco nejde tak dobře jako dřív, a musí změnu vnitřně přijmout, až potom přichází změna v jednání. Bolí to, a proto to jde pomalu. Tohle vyrovnávání se s realitou se bude týkat všech stran realitního trhu – developerů, individuálních prodejců, realitních kanceláří, hypotečních bank a dalších.

Daniel Kotula

Daniel Kotula

Daniel žije na volné noze, podniká jako realitní makléř pro Prahu v kanceláři RE/MAX City, kterou také spoluvlastní, a kde se věnují zejména prodeji a pronájmu nemovitostí. Píše články, pořádá kurzy investování do nemovitostí a občas nějakou tu nemovitost taky koupí. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, oženil se a má dvě děti.

Dokud je dobře, kupuje se

Je taky potřeba neustále si uvědomovat, že trh s nemovitostmi nevisí ve vzduchoprázdnu, ale je zásadně ovlivňovaný celkovou ekonomickou situací. Nemovitosti se kupují zejména tehdy, když roste hospodářství a s ním i mzdy, podniky mají slušné zisky a nezaměstnanost je nízká. To zažíváme právě teď. Že by tedy právě teď lidé přestali kupovat, trh zamrznul a ceny šly dramaticky dolů, to se nestane. Kupující si ale s úlevou uvědomí, že není úplně kam spěchat, protože ceny už – navzdory všem PR článkům developerů a realitních kanceláří – růst nebudou a nabídka nemovitostí se bude rozšiřovat.

Jen pro porovnání v lednu minulého roku bylo v nabídce developerů v Praze 4531 bytů, letos 6114 bytů. Kupující budou mít stále větší výběr a možnost narazit na dobrou koupi.

Čeho se tedy v roce 2019 na trhu s nemovitostmi k bydlení můžeme dočkat?

  • Růst cen se zastaví. Pokud budu optimista, dílčí nemovitosti můžou ještě velmi mírně podražit, zejména v kategorii cenově dostupného bydlení (panelové byty a malé byty) nebo v některých specifických lokalitách.
  • Počet prodaných nemovitostí poklesne zhruba o patnáct procent.
  • Úrokové sazby hypoték zásadně nenarostou, hypoteční banky budou bojovat o každého klienta; už v lednu a únoru letos nasadily akce, se kterými v předchozích letech přicházely kolem Velikonoc.
  • Pokud bude chtít prodávající prodat v dohledné době, bude muset nabídnout „velmi tržní cenu“, prodá ale pořád jednoduše, poptávka je stále silná, jen vyčkává na dobrou nabídku.
  • Pokud kupující bude chtít koupit za dobrou cenu, má mnohem větší pravděpodobnost, že se mu ji podaří vyjednat, jeho pozice bude silnější.
  • Nabídka nemovitostí se bude dál rozšiřovat – pro kupující to znamená větší výběr, pro prodávající pomalejší prodej.

Vyberte si nemovitost

Výběr nemovitosti.
Zdroj: Shutterstock.com

Hledáte dům nebo byt snů a nemůžete nalézt ten pravý? Nebo potřebujete najít pronájem? Vyzkoušejte náš katalog nemovitostí, při jehož tvorbě jsme se spojili s předním českým portálem Bezrealitky.

Reality Peníze.cz

Až přijde zima

Tyto trendy se nezmění, dokud se nezmění celková ekonomická situace. Vzhledem ke komplexnosti světového hospodářství a absolutní ekonomické závislosti České republiky na zahraničí nelze odhadnout moment, kdy, jak a odkud přijde v lepším případě zastavení růstu, v horším případě ekonomická krize. Když se „jen“ zastaví růst, bude realitní trh stagnovat, když přijde realitní krize, bude to pro hodně lidí i firem tvrdé a bolestivé přistání. Ceny nemovitostí v takovém případě poklesnou i o desítky procent. I v Praze, navzdory všem reklamním řečem, že v Praze ceny nemovitostí nikdy klesat nemůžou. Zkušenost ukazuje, že v krizi ceny klesají i ve značně významnějších metropolích.

Novota! Předčasné splacení a refinancování hypoték levnější!

Budete s refinancováním hypotéky čekat na konec fixace? Předčasné splacení hypotéky bude za hubičku. Česká národní banka vydala svůj výklad pasáže zákona o spotřebitelském úvěru, ve které se mluví o tom, co si smí banka účtovat za předčasné splacení hypotéky. Do takzvaných účelně vynaložených nákladů podle ČNB v podstatě spadají jen náklady na administrativu. Banky tak přicházejí o páku k udržení klienta, kterému v praxi bude bránit jen málo v přestupu k jiné bance s přívětivějšími podmínkami.

Hypotéky se zbavíte snáz. ČNB jasně řekla, co si banky smí účtovat

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+88
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 3. 2019 9:44, Pavel

Můžete sledovat rok, dva tři a stejně toho budete vědět jako pygmej u zkoušek na VŠ. Ceny bytů ani tak nemění podmínky hypoték, ale především inflační spirála. "Moderní" ekonomové prosazují výhradně extenzivní přístup k ekonomice a socialističtí politici to ještě akcelerují a vůbec si neuvědomují dopady. Viz Dávkomat Maláčová aj. Větší průměrné platy, větší platy, větší dávky apod. se musí promítnout do většího výběru daní, ten zase do cen. To si vyžádá zvýšení platů a to se také promítá do cen zboží a služeb. Lepší a zdravotní péče pro všechny a na všechno je také utopie, která nemá budoucnost, atd. atd. Ceny nemovitostí jsou věrným odrazem ekonomiky a také okolí. Vstupem do EU a schengenského prostoru zejména se začínají ceny postupně, i když pomalu srovnávat. Například ještě před 10 lety byly srovnatelné nemovitosti v Rakousku o cca 30 až 40% nižší. V Chorvatsku před vstupem do EU byly ceny o 50% nižší. Nejpomaleji zatím rostou snad v Itálii a Řecku, ale to je důsledek hospodářské politiky a pan Kotula tady plácá takové nesmysly. Jakékoli zboží se dá vyrtobit, ale zvětšit povrch Země a tím i plochu pozemků nelze. Tady se podívejte na nárůst cen za posledních 10 až 15 let a dojde vám to.

+16
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 3. 2019 8:51, chk

To je dobré. Tak vy už rok sledujete ceny nemovitostí v Praze. To je dobrá kvalifikace cítit se na rozdávání těch vašich rozumů o nemovitostním trhu v Praze :).

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

12. 2. 2024 | Olga Skalková | 5 komentářů

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

Loňský rok ovládla Hypoteční banka, když po čtyřech letech předběhla svého největšího konkurenta. Česká spořitelna zůstává jedničkou v celkovém objemu splácených hypoték.

Partners Financial Services