Konec levných hypoték? V říjnu zdražilo devět bank

Kde a o kolik se zdražovalo? Projděte si náš přehled hypotečních i dalších novinek, které přinesl uplynulý měsíc.
Konec levných hypoték? V říjnu zdražilo devět bank

Co nového připravily banky na běžných účtech, spořicích účtech nebo pro investory? Psali jsme včera:

Česká národní banka na konci září potřetí zvýšila základní úrokovou sazbu. Právě od této sazby se odvíjí úročení komerčních půjček. Krok ČNB znamenal pro trh hypotečních úvěrů jediné – zvýšení úrokových sazeb:

  • V případě Air Bank dělá nová nabídková sazba hypoték od 700 tisíc do 1 499 999 korun 2,89 procenta (dřív 2,59 procenta). Kdo chce půjčit víc jak 1,5 milionu korun, tomu banka nabídne úrok 2,79 procenta (dřív 2,39 procenta). U hypoték do 700 tisíc korun dělá úrok 3,09 procenta.
  • Dražší – o jednu desetinu – jsou hypotéky s fixací od pěti do dvaceti let i u České spořitelny. Úrok u hypotéky s fixací na pět let tak nově dělá 2,99 procenta. Kdo chce úrok fixovat na osm let, musí počítat se sazbou 3,04 procenta.
  • S vyšší sazbou musí počítat také zájemci o hypotéku Komerční banky. Nabídková úroková sazba hypotéky s LTV 80 a fixací na tři až sedm let nově dělá 2,99 procenta, dosud dělal úrok 2,89 procenta. O jednu desetinu procenta podražily i hypotéky s LTV od 80 do 90 – nově je zájemci pořídí se sazbou od 3,99 procenta.
  • O jednu desetinu procenta podražila Pružná hypotéka s fixní sazbou MONETA Money Bank. Hypotéku do 80 procent hodnoty nemovitosti s fixací na sedm let lze nově pořídit za 3,17 procenta. Dražší je i Variabilní hypotéka. Úvěry s LTV do 80 u všech fixací nabízí úrok 3,22 procenta, hypotéku s LTV od 80 do 90 lze pořídit s úrokem od 3,92 procenta.
  • UniCredit Bank zvedla sazby plošně – o dvě desetiny procenta. Hypotéky s LTV do 80 a fixací od jednoho roku do deseti let nabízí úrok 2,89 procenta. Kdo by si chtěl půjčit od 80 do 90 procent hodnoty nemovitosti, musí počítat s úrokem 3,89 procenta.
  • Podražila i Československá obchodní banka a Poštovní spořitelna. Úvěr s LTV do 70 a fixací na pět let nově nabídne úrok 2,89 procenta (původně 2,69 procenta). Hypotéku s LTV do 80 a fixací na pět let lze získat s úrokem 3,09 procenta (původně 2,89 procenta).
  • O půl procenta vyšší úrokové sazby hypoték s LTV od 80 do 90 procent nyní nabízí Sberbank – nový úrok dělá 3,99 procenta. Dražší jsou ale i hypotéky s LTV do 80. Například u úvěru s fixací na pět let dělá úrok 2,99 procenta namísto původních 2,59 procenta.
  • mBank zdražila mHypotéku Light, úroky stouply u všech fixací. Například úvěr s LTV 80 a fixací na tři roky tak nově získáte se sazbou od 2,79 procenta namísto původních 2,49 procenta.
  • Hypoteční banka Wüstenrot zvedla úrokovou sazbu u následujících produktů: Hypotéky pro vlastní bydlení, Hypotéky Refin, Hypotéky na cokoliv a Hypotéky na pronájem. Přehled sazeb zde.

Příprava na hypotéku

Chcete si říct o hypotéku? Trochu jiný štos papírů potřebujete, když chcete nemovitost koupit, a trochu jiný, když vás chytlo budovatelské nadšení a chcete stavět. V obou případech to taky trochu jinak funguje s čerpáním. Připravte se s námi:

Kupujete nemovitost. Jaké doklady k žádosti o hypotéku

Stavíte nemovitost. Co je potřeba při žádosti o hypotéku

A když budete chtít, pomůžeme i s vybíráním hypotéky:

Vyzkoušet hypoteční kalkulačku Ušetři.Peníze.cz

Naštěstí se během října našlo i několik pozitivních zpráv:

  • Zájemcům o hypotéku nabízí Raiffeisenbank v rámci tradičních Hypodnů mimořádný bonus 5000 korun. Získá ho každý, kdo do 14. prosince 2018 dodá podklady potřebné ke schválení hypotečního úvěru v minimální výši dvou milionů korun a alespoň tříletou fixací. Klienti, kteří plní podmínky aktivity u účtů eKonto SMART nebo eKonto KOMPLET, můžou navíc využít slevu ve výši jednoho procentního bodu z úrokové sazby.
  • Wüstenrot – stavební spořitelna snížila o tři desetiny procenta úrokovou sazbu u překlenovacích úvěrů ProBydlení se splatností 14, 18 a 22 let. Nově tak lze půjčku získat s úrokem od 4,59 procenta ročně.
  • Raiffeisen stavební spořitelna u překlenovacích úvěrů nově nabízí fixaci úroku na tři roky, dosud šlo sazbu fixovat pouze po dobu pěti let. U tříleté fixace úvěru se zajištěním nemovitosti HYPOsplátka pak spořitelna nabízí úrokovou sazbu už od 1,94 procenta ročně. Tříletá fixace úvěru do 1 milionu korun bez zajištění REKOpůjčka začíná na 4,04 procentech ročně.
  • Home Credit představil Flexibilní úvěr, který klientům umožní splácet každý měsíc různě vysoké částky, podle jejich aktuální finanční situace. Každý měsíc je ale potřeba poslat alespoň stanovené minimum.

Pokud jde o pojištění, novinek bylo tradičně poskrovnu:

  • Pojišťovna UNIQA nově nabízí úrazovou asistenci pro motoristy, kteří se zraní v souvislosti s nehodou nebo užíváním vozidla. Asistence kryje například dopravu z a do zdravotnického zařízení, dovoz léků, nákup potravin nebo běžný úklid domácnosti. Cena úrazového připojištění včetně nové úrazové asistence pro motoristy dělá 300 korun v případě pojištění řidiče vozu a 130 korun za každé sedadlo v autě (pojištění celé posádky). U prémiových produktů havarijního pojištění UNIQA s nejširším krytím je cena připojištění s asistencí poloviční.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

12. 2. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

Loňský rok ovládla Hypoteční banka, když po čtyřech letech předběhla svého největšího konkurenta. Česká spořitelna zůstává jedničkou v celkovém objemu splácených hypoték.

Hypotéky výrazně zlevnily, ukazují nová čísla z bank

9. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Hypotéky výrazně zlevnily, ukazují nová čísla z bank

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku klesla na nejnižší hodnotu od června 2022. Ukazuje to statistika Swiss Life Hypoindex.

Partners Financial Services