ČNB kazí plány mnoha Čechům aneb 3 podmínky pro úspěšné získání hypotéky

PR článek | rubrika: PR Článek | 15. 10. 2018
Sny o vlastním bydlení se rozplývají, a to nejen nízkopříjmovým domácnostem. O koupi nemovitosti si kvůli novým pravidlům České národní banky mohou nechat jen zdát také rodiny ze střední třídy. Na průměrné bydlení v Praze dosáhnou pouze ti s padesátitisícovými výdělky.
ČNB kazí plány mnoha Čechům aneb 3 podmínky pro úspěšné získání hypotéky

Zatímco červenec byl v hypotečním světě poměrně chladný, v srpnu a v září brali lidé banky doslova útokem. Zájem o úvěry na bydlení v srpnu vzrostl zhruba o třetinu oproti prvnímu prázdninovému měsíci. V září pak lidé doháněli, co se dalo, a to kvůli plánovanému zpřísnění hypoték. Ty od 1. října opět prošly výraznou změnou.  

O hypotéce rozhodne zadluženost, výše splátky i vlastní úspory

Nově banky důrazně zkoumají zadluženost žadatelů. Ta by neměla být větší než devítinásobek ročního výdělku. Do celkové výše dluhu se nepočítá jen hypotéka, o kterou je žádáno, ale i další dluhy. Jednat se tak může například o spotřebitelskou půjčku, kreditní kartu či kontokorent.

Zároveň bude rozhodovat také výše splátky. Banku bude zajímat, kolik vám všechny vaše splátky spolu s hypoteční splátkou ukrojí z příjmu. Pokud to bude více jak 45 % z měsíční čisté mzdy, můžete se s hypotékou rozloučit.

Stále pak platí, že povinností každého žadatele je mít i vlastní úspory. Alespoň 10 % z ceny nemovitosti musíte zaplatit ze svého. Banka vám sjedná hypotéku v maximální výši LTV 90, a ani to není jisté. V některých případech po vás může banka vyžadovat i 20 % z ceny nemovitosti.

V Praze si vlastní bydlení s průměrnou mzdou už nepořídíte

Sjednat hypotéku není snadné. Především v Praze musí zájemci disponovat vysokými příjmy. V naší metropoli cena průměrného bytu dosahuje téměř 7 milionů korun. Žadatel se tak neobejde bez vlastních úspor ve výši alespoň 700 000 Kč, k tomu je navíc nutné počítat se zaplacením daně z nabytí nemovitosti, která činí 4 %. V případě sedmimilionového bytu by daň dosahovala 280 000 Kč.

Pokud by tak žadatel o hypotéku měl nějaké další dluhy a chtěl získat v Praze vlastní bydlení, bez 50 000 Kč v čistém se neobejde. Je tedy zcela jasné, že říjnové regulace centrální banky zhatí plány mnoha lidem i ze střední třídy. Nízkopříjmové domácnosti si pak mohou nechat o bydlení ve svém jen zdát.

Češi ztrácí na optimismu a raději jdou do pronájmu

Bonita žadatele hrála velkou roli vždy, nyní je ale na úvěruschopnost kladen ještě větší důraz. I proto se více než třetina Čechů pomalu smiřuje s faktem, že na koupi nemovitosti jen tak nedosáhne. A zhruba 30 % mladých lidí do třiceti let si myslí, že bez přičinění rodičů se do vlastního bydlení nikdy nenastěhuje.

Ceny bytů i rodinných domů stoupají, hypotéky zdražují a zpřísňují, a podobné prognózy ekonomové avizují také do budoucna. Češi tak ztrácejí na optimismu a raději volí pronájem bytu.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

12. 2. 2024 | Olga Skalková | 5 komentářů

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

Loňský rok ovládla Hypoteční banka, když po čtyřech letech předběhla svého největšího konkurenta. Česká spořitelna zůstává jedničkou v celkovém objemu splácených hypoték.

Partners Financial Services