Zisky bank rekordně rostou. Důvodem je prosperující ekonomika i zájem o bydlení

PR článek | rubrika: PR Článek | 3. 9. 2018
Banky si pochvalují rekordní zisky. Těm nahrává aktuální situace na realitním a finančním trhu. Kvůli dalším a dalším restrikcím České národní banky a zdražujícím nemovitostem je zájem o hypotéky enormní. Jen za poslední půl rok na všech půjčkách tak banky vydělaly 43,3 miliardy korun.
Zisky bank rekordně rostou. Důvodem je prosperující ekonomika i zájem o bydlení

Zisk bank za první pololetí letošního roku meziročně vzrostl o zhruba půl miliardy korun. O něco úspěšnější byl snad jenom rok 2016, kdy banky vydělaly 44,4 miliardy korun. Důvodem byl ale prodej podílu v kartové společnosti VISA, který přinesl 5 miliard korun navíc.

Bankovním domům se velmi daří, z aktuální situace dokážou vytěžit maximum. Zatímco banky získávají finance za velmi výhodných podmínek, klientům půjčují peníze s čím dál větší „přirážkou.“ V historickém kontextu ale přesto banky nabízí stále levné hypotéky. Průměrná úroková sazba 2,49 % je oproti roku 2008, kdy průměrné sazby dosahovaly 5 až 6 %, velmi nízká.

V oblibě nejsou jen hypotéky, ale i spotřebitelské půjčky

Hypoteční žně započaly na podzim roku 2016, kdy ČNB přišla s prvním zpřísněním podmínek, a pokračují i nyní. Zatímco průměrný účtovaný úrok se postupně zvyšuje, objem půjčených peněz ale klesá, meziročně o 12 %. Hypotéka na dům či byt ale není jediným populárním úvěrovým produktem, na vysokých ziscích bank se významnou měrou podílely také spotřebitelské půjčky.

V průběhu prvního pololetí roku 2018 banky rozpůjčovaly v rámci spotřebitelských úvěrů 59,5 miliardy korun. Důvodem je rostoucí česká ekonomika. Lidé kromě zájmu o vlastní bydlení, nakupují i věci běžné potřeby, které financují spotřebitelskými úvěry.

Češi se snaží předcházet problémům se splácením

Na prosperitě bank se podílí také stále se zlepšující platební morálka Čechů. Koncem pololetí měl problém se splácením jen každý padesátý dlužník. Lidé si začínají uvědomovat důležitost úvěruschopnosti a nenechávají nic náhodě. I proto mnohým před sjednáním půjčky pomáhá hypoteční kalkulačka, vytvoření domácího rozpočtu či sepsání příjmů a výdajů. Navíc čím dál více lidí nepodceňuje finanční rezervu, která v případě nedostatku financí pomůže překlenout pár měsíčních splátek.

ČNB zvýšila základní úrokové sazby a na další zvyšování se ještě chystá

Bankovnímu byznysu se daří a dařit nejspíš bude, minimálně do konce letošního roku. Příjmy z úroku se díky aktivnímu přístupu ČNB ještě navýší. Jen za rok 2018 centrální banka zvýšila třikrát základní úrokovou sazbu, znovu k jejímu nárůstu by mělo do konce roku ještě dojít.

Další úrokový nárůst pro banky představuje pořádnou dávku zisku navíc. Stejně tak blížící se nové zpřísnění hypoték v současné době přispívá většímu zájmu o úvěry na bydlení. Lidé se snaží získat úvěr na vlastní bydlení ještě před dalším zdražováním za výhodnějších podmínek.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

12. 2. 2024 | Olga Skalková | 5 komentářů

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

Loňský rok ovládla Hypoteční banka, když po čtyřech letech předběhla svého největšího konkurenta. Česká spořitelna zůstává jedničkou v celkovém objemu splácených hypoték.

Partners Financial Services