Banky soutěží o nejrychlejší a nejjednodušší hypotéku

Banky soutěží o nejrychlejší a nejjednodušší hypotéku
Česká spořitelna a GE Money Bank představily nový typ hypotečního úvěru, tzv. Hypotéku na počkání a HypoExpres. Základním principem obou produktů je rychlost jejich vyřízení. Banky jsou schopny schválit výši úvěru obratem, a to pouze na základě výše příjmu žadatele. Peníze je pak možné čerpat následně v horizontu několika měsíců. Podívejme se na tyto hypotéky podrobněji.

Podobný typ produktu jako je Hypotéka na počkání a HypoExpres už na českém hypotečním trhu nějakou dobu existuje. Jedná se o hypotéku, jejíž výši vám banka schválí pouze na základě vašich příjmů, tzn. ještě před tím, než si vyberete konkrétní nemovitost. Jako první tento typ hypotéky loni v dubnu začala nabízet právě GE Money Bank (profil, názory(dále jen GEMB) pod názvem Hypotéka naopak (více jsme o tomto produktu psali v článku Pro dům již s úvěrem).

Základní rozdíl mezi standardní hypotékou a "obrácenou" hypotékou je tedy následující. U klasické hypotéky jdete do banky až ve chvíli, kdy máte vybranou konkrétní nemovitost, kterou chcete hypotékou financovat. U "obrácené" hypotéky si prvně jdete vyřídit úvěr a pak máte určitou dobu na to najít si vhodnou nemovitost. Výhodou tohoto obráceného postupu je, že už při hledání vhodné nemovitosti (či plánování rekonstrukce bydlení) víte, s jak vysokou půjčkou můžete počítat a máte peníze "připravené".

Proč tedy banka přišla s novým produktem, když už podobný nabízí? Zatímco u Hypotéky naopak trvá schválení výše úvěru několik dní, nové produkty nabízejí klientům téměř okamžitou odpověď. GEMB garantuje u HypoExpresu vyjádření banky do 3 hodin a Česká spořitelna (profil, názory) (dále jen ČS) u Hypotéky na počkání rozhodne o přidělení a o výši úvěru během první návštěvy.


Co mají obě "rychlé" hypotéky společného a v čem se liší?

HypoExpres a Hypotéka na počkání jsou podobné v rychlosti schvalovacího procesu a v tom, že ke schválení výše úvěru bance stačí znát jen výši vašich příjmů. V ostatních požadavcích a parametrech se produkty částečně liší.

První rozdíl je v tom, že ČS na první návštěvě nepožaduje potvrzení o výši příjmu, spokojí se pouze s vyplněním formuláře "Prohlášení o příjmech a výdajích klienta" (ten najdete i na webových stránkách ČS) a dokladem totožnosti. Ovšem dříve, než začnete čerpat peníze, tzn. před podpisem dodatku k úvěrové smlouvě, se doložení příjmů stejně nevyhnete. A v případě, že byste v "Prohlášení" uvedli nepravdivé údaje, banka může výši úvěru následně snížit. GEMB musíte výši svých příjmů doložit hned při první návštěvě banky.

Na základě porovnání vašich příjmů a výdajů vám pak obě banky sdělí, jak vysoký úvěr vám poskytnou. ČS vyhodnotí možnou výši hypotéky okamžitě, GEMB garantuje tříhodinovou lhůtu (platí pro hypotéky do 1,9 miliónu korun určených ke koupi nebo rekonstrukci nemovitosti), tzn., budete-li požadovat hypotéku vyšší či na jiný účel, může to bance trvat o něco déle.

Dalším rozdílem je, že ČS s vámi rovnou sepíše smlouvu o hypotéce, zatímco u GEMB v první fázi podepíšete pouze smlouvu o budoucí úvěrové smlouvě, na základě které vám banka garantuje výši budoucího úvěru (banka vám dá tzv. závazný a neodvolatelný příslib o výši budoucí hypotéky). Samotnou smlouvu o hypotéce pak s bankou uzavřete následně, a to nejpozději do 9 měsíců od podpisu první smlouvy. Pokud to stihnete do 1 měsíce, garantuje vám GEMB vedle výše úvěru také stejnou výši úrokové sazby, jaká byla aktuálně platná v den podpisu smlouvy o HypoExpresu. ČS úrokovou sazbu negarantuje, ta je pevně stanovena až při podpisu dodatku k úvěrové smlouvě, tzn. v okamžiku, kdy už máte nemovitost vybranou. Na hledání vhodné nemovitosti máte u GEMB 9 měsíců od podpisu smlouvy o  HypoExpresu, u ČS je to 6 měsíců od podpisu hypoteční smlouvy.


Základní parametry obou hypoték

Tyto "rychlé" hypotéky poskytují obě banky až do výše 100 % zástavní hodnoty nemovitosti, respektive u GEMB je to zatím 85 %, 100 % to bude až od 7. září t.r. Maximální výše úvěru činí u ČS 6 miliónů korun, u GEMB je to 2,5 miliónu korun. Úroková sazba může být u ČS fixována na 1 či 5 let, u GEMB máte na výběr z fixací na 1, 3 či 5 let, splatnost úvěru je u obou produktů stejná – 5 až 30 let. Hypotékou na počkání můžete financovat koupi, výstavbu či dostavbu nemovitosti, HypoExpresem navíc také rekonstrukci nemovitosti. Obě hypotéky je možné čerpat na základě zástavní smlouvy ve prospěch banky.

Pro přehlednost uvádíme parametry v tabulce:

Parametry rychlých hypoték
Produkt Hypotéka na počkání od ČS (profil, názory) HypoExpres od GEMB
(profil, názory)
Typ smlouvy před čerpáním úvěru úvěrová smlouva smlouva o budoucí úvěrové smlouvě
Potvrzení bonity dokládání až při podpisu dodatku ke smlouvě dokládání už při podpisu o budoucí úvěrové smlouvě
Maximální výše úvěru 6 000 000 Kč 2 500 000 Kč
Poplatek za uzavření smlouvy zdarma, zpoplatněno až přidělení úvěru (0,90 % z výše úvěru) 4 000 Kč, následně odečteno z poplatku za uzavření úvěrové smlouvy (0,80 % z výše úvěru)
Výše hypotéky vs zástavní hodnota nemovitosti 100 % 85 %, 100 % od 7. 9. 2006
Sankce při odstoupení od smlouvy 9 500 Kč žádná
Lhůta pro čerpání úvěru 6 měsíců 9 měsíců
Fixace úrokové sazby 1 rok, 5 let 1 rok, 3 roky, 5 let
Splatnost úvěru 5 - 30 let 5 - 30 let



Kolik stojí rychlost a jistota?

Za uzavření Hypotéky na počkání nezaplatíte nic, banka zpoplatňuje až přidělení úvěru, a to podle platného sazebníku (v současné době poplatek činí 0,90 % z výše úvěru). Za sjednání HypoExpresu zaplatíte okamžitě poplatek 4 000 Kč, který vám však bude odečten z poplatku za uzavření následné úvěrové smlouvy (v současné době je to 0,80 % z výše úvěru). Pokud byste během hledání nemovitosti chtěli od smlouvy odstoupit, u GEMB vám propadne poplatek za uzavření ve výši 4 000 Kč, ČS zaplatíte sankci ve výši 9 500 Kč. Ostatní poplatky, např. za vedení účtu, jsou ve standardní výši.


Rychlou, nebo "normální" hypotéku?

Možnost rychlého a snadného uzavření hypotéky může některé žadatele svádět k unáhlenému rozhodování, což je, a to nejen vzhledem k výši sankcí za odstoupení od smlouvy, minimálně nerozumné. Podpis smlouvy je závazný jak pro banku tak pro žadatele, proto byste tento krok měli pečlivě zvážit. Zajímejte se nejen o propagované výhody, ale také o další podmínky, poplatky a závazky, které hypoteční smlouva obnáší.

"Rychlé" hypotéky jsou určeny především klientům, kteří ještě nemají vybranou konkrétní nemovitost, ale jsou si jisti, že v určitém časovém horizontu nějakou koupí (případně zahájí rekonstrukci bytu či domu) a chtějí mít již nyní jistotu financování svého bydlení. Současně tento typ hypotéky reaguje na obavy klientů z komplikovanosti produktu, cílem je nejen získání hypotéky urychlit, ale alespoň do určité míry také zjednodušit. Parametry "rychlých" a standardních hypoték jsou srovnatelné, za jistotu u GEMB navíc zaplatíte 4 000 Kč. U ČS je sjednání Hypotéky na počkání zdarma, musíte však čerpání stihnout do půl roku od podpisu úvěrové smlouvy, jinak se vám tato jistota poměrně prodraží.

Připravili jsme pro vás nový speciál: Vše o bydlení: smlouvy, financování a legislativa
Najdete v něm mnoho praktických informací pro případ, že se rozhodnete koupit nemovitost, zvažujete, zda si pořídit byt v osobním nebo družstevním vlastnictví či se chytáte svoje bydlení vylepšit rekonstrukcí. Zajímá vás deregulace nájemného? I tomuto tématu jsme se věnovali, a to hned v několika článcích. Přejeme vám mnoho inspirativního čtení v našem speciálu Vše o bydlení: smlouvy, financování a legislativa!

Jak důležitá je pro vás rychlost vyřízení hypotéky? Využili byste k financování bydlení některou z nových "rychlých" hypoték? Proč ano a proč ne? Máte nějakou zkušenost s "obrácenou" hypotékou?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 9. 2006 13:29, Karel

Ano je to celosvětová hra. U nás si určité skupiny lidí již rozdělily ceny a ostatní jim to zaplatí na předražených nemovitostí. Vřejnost je neustále strašena růstem cen a podporována v dluzích. To že je každý zodpovědný za své chování je věc správná, ale po 16-ti letech kapitalismu, stále bují dvojí metr v podobě rozdílných nájmů a bohatý sociální systém vyvolává otázku - v jak velkém kapitalismu vlastně žijeme?

Zobrazit celé vlákno

+66
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 8. 2006 12:52

Tato hra se ale hraje vsude na svete, a ti, kteri se "precenili" jsou take vsude. Dokonce se tato hra hrala ve velkem i u nas, s vyjimkou obdobi 1949-1990 - nekterym lidem jeste porad nedochazi, ze jsou za sebe zodpovedni sami, ze tu neni vlada a strana, ktera by se "postarala".

Zobrazit celé vlákno

-26
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Smlouva o půjčce: podepsat můžeš, přečíst musíš

3. 7. 2006 | redakce Peníze.CZ

Smlouva o půjčce: podepsat můžeš, přečíst musíš

Vybrali jste si úvěr a chystáte se podepsat smlouvu? Poradíme vám, na co se ještě podpisem smlouvy o půjčce zeptat, jak poznáte, že je poskytovatel úvěru seriózní, co podle zákona ve... celý článek

Ne vždy musíte k hypotéce dokládat své příjmy

23. 6. 2006 | Kateřina Boušová

Ne vždy musíte k hypotéce dokládat své příjmy

Chcete hypotéku a nejste schopni nebo nechcete bance prokázat své příjmy? Nezoufejte, na českém trhu jsou už čtyři hypoteční banky, které vám peníze půjčí i bez toho. Ale něco za něco...... celý článek

Pověry a mýty o úvěrech na bydlení

16. 6. 2006 | Kateřina Boušová | 1 komentář

Pověry a mýty o úvěrech na bydlení

Myslíte si, že stavební spořitelny vám nepůjčí vyšší částku a že stavební spoření je dobré leda na rekonstrukce? Domníváte se, že hypotéku můžete předčasně splatit bez sankce? Jste... celý článek

Novinky nažhaveného hypotečního trhu

25. 4. 2006 | Kateřina Boušová

Novinky nažhaveného hypotečního trhu

Jste zmatení z nabídky produktů hypotečních bank? Nejste si jisti, co se skrývá pod názvy Hypotéka zpětně, Flexibilní hypotéka nebo Hypotéka 2 v 1? A nebaví vás hledat informace na... celý článek

Pro dům již s úvěrem

7. 4. 2005 | Jiří Šedivý

Pro dům již s úvěrem

GE Money Bank představila novinku, která není žádnou velkou bombou, ale mohla by několika klientům zachránit jimi vybranou nemovitost před ostatními zájemci na trhu. Zatímco většinou... celý článek

Partners Financial Services