Kombinaci hypotéky a spořících produktů nelze paušálně odsuzovat

Kombinaci hypotéky a spořících produktů nelze paušálně odsuzovat
Možnost kombinovat hypoteční úvěr s určitou formou spoření je skvělou příležitostí jak tzv. zabít dvě mouchy jednou ranou. Při hodnocení kombinace hypotéky a kapitálového či investičního životního pojištění by neměla být terčem kritiky logika půjčky vyvažované narůstajícími úsporami, ale především neprůhlednost poplatků pojišťoven. Podívejme se na kombinované produkty z jiného úhlu.

Zájem o hypoteční úvěry je stále velký, což má několik důvodů. Jeden z nich je např. ten, že za byt okolo 2 miliónů Kč zaplatíte na nájemném asi 11 tisíc Kč plus poplatky, což odpovídá splátkám hypotéky s 0 akontací na 25 let. Oproti splácení hypotéky, kde se postupně jistina půjčky umořuje, se ze zaplaceného nájemného přitom nic nevrátí. Hypoteční úvěry na bydlení jsou bezesporu efektivně nejlevnější půjčené peníze.

Dalším lákadlem může být též větší variabilita hypotečních úvěrů, kterou si dnes konkurenční prostředí hypotečních bank vynucuje. Jelikož žijeme v době, kdy je leckterému občanovi (kromě většiny politiků) jasné, že by si měl spořit na důchod (moc toho asi od státu nedostane), je možnost kombinovat hypoteční úvěr s určitou formou spoření skvělou příležitostí tzv. "zabít dvě mouchy jednou ranou".

Kombinované produkty

V ČR byly populární kombinace kapitálových životních pojištění a překlenovacích hypotečních úvěrů se splátkou jistiny na konci (někdy též průběžně, což však není tak efektivní). Také je známá, leč málo využívaná možnost kombinování překlenovacího hypotečního úvěru a stavebního spoření.

Kriticky jsme o této kombinaci psali v těchto článcích:

Novým pokusem, který udělala Raiffeisenbank (profil, názory), je kombinace hypotečního úvěru s investičním pojištěním. Banka spolupracuje s pojišťovnami Uniqa (profil, názory) a ING (PJING). Možná vás napadá, že přece taková kombinace už byla možná i dříve, např. hypotéka s investičním pojištěním s garantovaným výnosem od Credit Suisse. Je to tak, ze strany banky jsou parametry podobné, u pojištění je tomu ovšem naopak.

Rozdíl je v poplatcích

Pojišťovny jsou kombajny na poplatky, oproti bankám a investičním fondům značně nečitelné ve své struktuře poplatků (výjimkou se snaží být Aegon, ale ten zatím neumí provázat své investiční životní pojištění s hypotečním úvěrem).

Nicméně jde též o výnosnost investic, která s poplatky úzce souvisí, a to dvojím způsobem. Krom logické souvislosti, že čím vyšší poplatky tím méně se zhodnocuje, je zde fakt, že každé garantování výnosu něco stojí, tedy další poplatky.

Kde je výnos garantován? V kapitálových životních pojištěních a v investičních životních pojištěních s garantovaným výnosem. Tyto typy pojištění jsou si ve zhodnocování peněz podobné, liší se jen v možnostech likvidity a variability. Zhodnocení je poznamenané garancí sazby (ve výši technické úrokové míry - TÚM, dnes max. 2,4 %), protože za jistotu se platí. Klient samozřejmě v těchto případech nemůže strategie investování ovlivňovat, protože za něj investuje pojišťovna (ten, kdo mu výnos garantuje). Strategie investování se i u IŽP s garantovaným výnosem řídí pravidly ministerstva financí a musí splňovat totéž, co u pojištění kapitálových.

Oproti tomu běžné investiční pojištění výnos negarantuje, ale zase si pojišťovna nestrhává tak vysoké poplatky. Investiční strategii volí klient v rámci fondů pojišťovny, případně bývají k dispozici předdefinované strategie. Je zde možnost investovat do akciových fondů. Kde jinde totiž očekávat možnost zajímavých dlouhodobých výnosů? Běžné investiční pojištění je tedy podobné pravidelnému investování s možností připojištění a možností odečítat si až 12 tisíc ročně z daňového základu.

Chytrá hypotéka je krokem vpřed

Chytrá hypotéka (profil, názory) (v ING Oranžová hypotéka) se v Raiffeisenbank nazývá Stabilita Invest (profil, názory).
Musíme Raiffeisenbank pochválit za odvážný krok k pestrosti produktů, dokonce tento produkt úrokově zvýhodnila oproti klasické anuitní hypotéce. Samozřejmě, jako každý produkt má i Stabilita Invest svá omezení a je to bezesporu produkt pro klientelu více bonitní.

Banka takto nepůjčí více než 80 % LTV (LTV je podíl výše úvěru a odhadní ceny nemovitosti). Platí věkové omezení, minimální věk žadatele je 23 let, a maximální při splatnost úvěru je 63 let. Do 70 % LTV je maximální splatnost úvěru 25 let a nad 70 % do 80 % LTV je maximální splatnost 20 let. Platby do pojištění se musí platit přes účet v bance.
Klient sice nemá garantovaný výnos za 20 let ve svém investičním pojištění, ale střádat si do pojištění bude celkem 125 % výše úvěru. Pojišťovna bude s bankou komunikovat při případných poklesech portfolia. Určitě bychom měli za nový produkt přiznat posun Raiffeisenbank k investičně smýšlející bance a poděkovat za tuto vlaštovku, která snad nezůstane sama.

Stabilita s KŽP až do 100 %

Možnost kombinovat kapitálové pojištění až do 100 % LTV u nás dosud z velkých bank nabízela jen Komerční banka (profil, názory). Raiffeisenbank asi musela reagovat na ústupek investičnímu pojištění zvýhodněním kombinovaného produktu s kapitálovým pojištěním, kde je přece výplata jistiny garantovaná pojišťovnou (TÚM, maximálně 2,4 %). Zde tedy nově nabízí možnost takového kombinovaného produktu s KŽP až do 100 % LTV (dosud bylo maximum 80 % LTV). Pokud překročí klient hranici 90 % LTV, dostane sazbu navýšenou o 0,5 % a úvěry nad 70 % mají zároveň maximální splatnost 20 let. Na druhou stranu lze nově sjednat produkt do 70 % LTV až na 30 let. Ráda bych se dočkala podobné možnosti i u Stability Invest.

V ČR dosud řada kombinovaných produktů neexistuje

Jak už bylo zmíněno, překlenovací hypoteční úvěr s investičním pojištěním bez garance TÚM není až tak vzdálený kombinaci úvěru a pravidelného investování do investičních fondů. Dosud u nás bohužel takový produkt neexistuje, určitě má však budoucnost.

Totéž platí pro v ČR zatím ne moc známou formu překlenovacího hypotečního úvěru, tzv. "švýcarskou hypotéku". Její podstatou je splatnost až 50 let, při maximální LTV 65 %, úrokové sazbě kolem 4,5 % a s možností umořit cokoli každých 6 měsíců, kdy je splatný též úrok na půl roku dopředu, který jediný se bance splácí. Jistina je totiž odložena a záleží jen na chuti dlužníka, zda něco z částky umoří či nikoli.

Kritika kombinace

Kombinované produkty samozřejmě nejsou vhodné pro každého žadatele, nicméně si nemyslím, že je lze všeobecně označit za nevýhodné. Často se při kritice směšuje odpor k pojišťovnám a pojištění (většinou pramenící z neprofesionálního chování mnoha "pojišťováků") s propočty prokazujícími tu chybně výhodnost, tu nevýhodnost kombinovaných úvěrových produktů.

Mnoho argumentů by odpadlo například u kombinovaného produktu s pravidelnou investicí do podílového fondu. Mimo jiné též proto, že u podílových fondů existuje jasná a průhledná poplatková struktura. Právě ona neprůhlednost poplatků v pojišťovnách by měla být především terčem kritiky, nikoli logika půjčky vyvažované narůstajícími úsporami. Naopak tato logika zadlužení slibuje mnohem větší variabilitu a tlumí případné dopady skokového nárůstu inflace.

Kalkulačky, propočty a křišťálové koule

Zajímavé, kolik klientů si myslí, že svůj úvěr se splatností 30 let do 5 či 10 let umoří. Přání je otcem myšlenky. V praxi však v prvních letech ušetří na auto, pak na výdaje na děti, vzrostou sice většinou i příjmy, ale též životní standardy, tedy výdaje. A když si nyní berou úvěr s pár desítkami tisíc, z čeho asi ušetří, zatíží-li je ještě měsíční splátka?

Jedna věc jsou vize a plány a druhá realita měsíčních výdajů. Úvěr je běh na 20 až 30 let. A tudíž jakékoli celkové propočty závisí na těžko odhadnutelných parametrech. Jak odhadovat úrokovou sazbu, jak výnosy investic? Jak odhadovat politickou scénu v ČR (EU), státní dotace a daňové úlevy? V horizontu 20-30 let? Těžko. Hvězdy, karty, křišťálové koule, vše mluví v hádankách. Proč asi? Překvapivě bude také záviset na nás, jaká volební rozhodnutí učiníme a koho ve vládě co napadne, či naopak nenapadne.

Bude muset padnout mnoho rozhodnutí, aby naše ekonomika udržela růst, aby skokově nevzrostla inflace, abychom předešli krizovým situacím, aby nenastal válečný stav, možná i abychom zůstali demokracií. Bez předpokladu velkých katastrof je však podle mne pravděpodobné, že budou období vyšší a nižší inflace, úrokové sazby bank budou oscilovat mezi 5 a 10 %, akcie budou mít dlouhodobý výnos 10 až 15 %, přičemž daní za vyšší výnos bude vždy vyšší riziko. Na peníze bude vždy rozumné pohlížet s ohledem na jejich časovou hodnotu a rostoucí příjmy vždy jako magnet přitáhnou i růst výdajů. Nicméně riskujeme každou chvíli i v běžném životě a možnost volby má svou sílu právě v možnosti odmítnout vysoké riziko. Naštěstí totiž, ač ve výběru optima nemáme často jasno, a tudíž se neshodneme, v odmítnutí špatných možností si leckdy dokážeme jasno rychle udělat.

Autorka působí na www.fenix-finance.cz

Testy finančních poradců
Přemýšlíte o tom, že byste využili služeb finančního poradce? Rádi byste věděli, jak dopadly námi testované poradenské firmy? Otevřete si sekci finančních poradců. Otestovali jsme pro vás společnosti: MBI, Fincentrum, AWD, Benefita, Slon, TriMan, Sophia Finance a OVB.

 

Jaký máte názor na "kombíky"? Sjednali jste si hypotéku v kombinaci s nějakým životním pojištěním? Jakým?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 5. 2006 18:18, Martin

Paní Fejtková,dovolte jednu otázku na tělo. Vy byste si sama pro sebe za současných podmínek na trhu vybrala kombíka? Popřípadě proč ano nebo ne.

+72
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Americká hypotéka: jak se vám líbí peníze na cokoli?

19. 5. 2006 | Kateřina Boušová

Americká hypotéka: jak se vám líbí peníze na cokoli?

Americká hypotéka existuje na českém trhu už dva roky. Víte, jaké jsou její výhody a nevýhody? Na co je možné peníze použít? Jestli je lepší než spotřebitelský úvěr? Kde si o ni můžete... celý článek

Jak dobře koupit nový byt?

27. 4. 2006 | Kateřina Boušová | 4 komentáře

Jak dobře koupit nový byt?

Uvažujete o koupi bytu v novostavbě? Máte obavu, aby vše proběhlo hladce? Poradíme vám, co si ohlídat ve smlouvě i v bytě, i jak a kdy zaplatit kupní cenu. Věděli jste, že ze zákona... celý článek

Chytrá hypotéka od Broker Consulting: vychytralá a nefér prezentace

18. 4. 2006 | Roman Scherks | 12 komentářů

Chytrá hypotéka od Broker Consulting: vychytralá a nefér prezentace

Kombinaci kapitálové životní pojistky a hypotéky už jen málokdo nabízí jako něco výhodného. Není také třeba, na trhu je podobný stroj na provize: hypoteční úvěr a investiční životní... celý článek

RPSN, úroková sazba a koeficient navýšení aneb jak vybrat nejvýhodnější úvěr

11. 4. 2006 | Martin Zika | 5 komentářů

RPSN, úroková sazba a koeficient navýšení aneb jak vybrat nejvýhodnější úvěr

Půjdete-li si do banky či jinam půjčit peníze, samozřejmě budete chtít ten nejvýhodnější úvěr. Můžete využít několika pomocníků pro porovnání výhodnosti jednotlivých půjček mezi sebou.... celý článek

Dosáhnete na průměrnou hypotéku?

20. 3. 2006 | Kateřina Boušová

Dosáhnete na průměrnou hypotéku?

Průměrná výše hypotéky za loňský rok dosáhla úctyhodných 1 400 000 Kč. Kolik musíte brát, aby vám takovou "průměrnou" hypotéku banka poskytla? Stačí vám průměrná mzda 19 030 Kč? Spočítali... celý článek

Partners Financial Services