Opravdu nadstandard?

Martin Zika | 27. 12. 2002
Opravdu nadstandard?
Naším seriálem profilů stavebních spořitelen jsme vám chtěli pomoci s výběrem té pravé. Na to, abyste stihli uzavřít stavební spoření ještě do konce roku vám zbývá pouhých několik dní nebo spíše hodin a náš seriál tedy končí. Přečtěte si profil posledního ústavu, Hypo stavební spořitelny.
Je zřejmé, že se nejmenší stavební spořitelna na českém trhu bude snažit získat především více úvěrových klientů. Nedávno totiž provedla úpravu obchodní podmínek a od 1. listopadu 2002 nabízí nové tarify, které kromě toho, že zcela zřetelně "líčí" zvlášť na klienta úvěrového a spořícího, také nabízejí i výhodnější úrokové sazby.

Přidělení volbou

Profily stavebních spořitelen
Konec roku se blíží a mnoho z vás se chystá uzavřít smlouvu o stavebním spoření. Rozhodli jsme se pomoci vám s výběrem spořitelny, proto jsme připravili profily všech, které působí na českém trhu. V minulých dílech jsme představili ČMSS, SSČS, VSS KB, RSS a WSS, dnes vám překládáme profil Hypo stavební spořitelny.
Tarify určené pro ty, kteří se chystají využít úvěr ze stavebního spoření, jsou dva a nesou název Nadstandard úvěr 1,2 a Nadstandard úvěr 1,8. Varianta 1,8 poskytuje "vylepšení" v podobě úrokového zvýhodnění ve výši 1 % cílové částky v případě dosažení hodnoty 8,500 hodnotícího čísla a dále možnost zvýšení přidělované částky až na dvojnásobek původně sjednané cílové částky.
Úrok z úvěru je pro tento tarif 3,9 %, což je momentálně nejnižší sazba na trhu. Pokud však vezmeme v úvahu, že vklady tarif úročí "jen" 1 %, o něco lepší se pak jeví nabídka Stavební spořitelny České spořitelny (profil, názory, koupit). Ta úročí vklady 2 % a splátky úvěru sazbou 4,75 %. Pokud jde o poskytnutí úvěru, Hypo (profil, názory, koupit) se svou nabídkou trochu vymyká běžným podmínkám, za kterých lze úvěr získat. Klient totiž může požádat již po 18 měsících spoření o tzv. přidělení úvěru volbou a nemusí přitom dosáhnout minimální hodnoty hodnotícího čísla. Podmínkou je vlastně jen naspoření alespoň 40 % cílové částky. Daní za tuto možnost je pak povinnost úvěr rychleji splatit, právě z důvodu nízkého hodnotícího čísla.
Poskytnutí překlenovacích úvěrů se váže na splnění určitých podmínek (podobně jako u ostatních spořitelen). Možnosti však jsou v zásadě dvě: buď bude mít klient na účtu 40 % cílové částky, a pak je základní úroková sazba z PU 9,5 %. Podle výše hodnotícího čísla je ovšem možné získat úrokové zvýhodnění až do 3 %. Druhou možností je tzv. překlenovací úvěr 205, který spořitelna nabízí od září 2002. Je možné uzavřít jej v tarifu NU 1,2 na cílovou částku 205 000 korun při nulové akontaci s úrokem 5,95 %. Po překlopení pak bude běžný úvěr úročen 3,9 %.
Aby naše analýza byla úplná, i zde je nutno připomenout, že v oblasti překlenovacích úvěrů v současné době poskytuje nejlepší nabídku Raiffeisen stavební spořitelna (profil, názory, koupit). Při splnění určitých podmínek je zde možno dosáhnout na úrokovou sazbu již od 4,9 %.

Nejvýhodnější spoření

Spořící tarify pak nesou název Nadstandard spoření, oba jsou rovněž ve variantě 1,2 a 1,8 (k variantě 1,8 se vážou stejné výhody jako v tarifu NU 1,8). Úrok z úvěru je tu ve výši 4,9 % a základní sazba pro úročení vkladů je 2 %. Ovšem v případě, že klient úvěr čerpat nebude, má možnost získat až 100 % z připsaných úroků, což prakticky znamená úročení vkladů 4 %. Tato varianta je v současné době mezi spořícími produkty na trhu nejvýhodnější, což ještě potvrzuje možnost připsání 1 % cílové částky ve variantě 1,8 navíc. 

POPLATKY
Uzavření smlouvy 1,2 % (1,8 %) CČ 
Úhrada za vedení účtu

240,- Kč 

Roční výpis z účtu

1x ročně zdarma

Změna varianty

nelze

Ach to poradenství...

V názorech našich čtenářů poměrně výrazně převažuje spokojenost s nabídkou Hypo stavební spoření, zejména s jejími spořícími produkty. Stížnosti zaznívají zejména na poradenské telefonní linky a internetové stránky. Tento problém by bylo možné označit za jakousi červenou nit, která se táhne téměř celým naším seriálem. Je nicméně pravdou, že dovolat se na klientskou linku HSS je někdy téměř nadlidský výkon. A před Vánoci to bylo prakticky nemožné.
Internetové stránky spořitelny v našem hodnocení Best web 2002 také nedopadly nejlépe. "Web působí jako lepší internetová nástěnka, na kterou autoři přilepili firemní letáky." Tato věta, která v hodnocení odborné poroty také zazněla, charakterizuje server spořitelny opravdu výstižně.
V roce 2001 se Hypo stavební spořitelna v konkurenci rozhodně neztratila. Svědčí o tom například počet nově uzavřených smluv (téměř 141 000), za což ústav získal pomyslné čtvrté místo v pelotonu ostatních (meziroční změna 83 %). Hypo se pak nabídku produktů pokusila vylepšit změnou obchodních podmínek na sklonku roku 2002. Počkejme si na reakce zájemců o stavební spoření.

ZÁKLADNÍ ÚDAJE
Informační a poradenská centra

67

Akcionáři HVB Bank Czech Republic, a.s. (60 %), Vereinsbank Victoria Bauspar Aktiengesellschaft (40 %)
Počet smluv k 31.12.2001 289 362
Počet smluv k 31.9.2002 329 772

Více si o Hypo stavební spořitelně můžete přečíst v názorech našich čtenářů. Znáte nejdůležitější pojmy stavebního spoření? Nezapomeňte, že smlouvu na stavební spoření můžete online uzavřít zde!

Úrokové sazby z úvěru i z vkladů, které nabízí Hypo stavební spořitelna, se zdají být v konkurenci ostatních velmi zajímavé. Je však přijatelná i celková nabídka spořitelny? Když jste například žádali o úvěr, proběhlo vše bez problémů, nebo jste byli něčím nepříjemně překvapeni? Nenechávejte si své zkušenosti a názory pouze pro sebe!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dobrá rada nad zlato

18. 12. 2002 | Martin Zika

Dobrá rada nad zlato

Stavební spořitelna Wüstenrot je jedním ze dvou ústavů, které nereagovaly na pokles úrokových sazeb, k němuž došlo v průběhu tohoto roku. Jak si tedy v současné době stojí v konkurenci?... celý článek

Specialista, nebo hokynář?

11. 12. 2002 | Martin Zika | 1 komentář

Specialista, nebo hokynář?

"Pokud se chystáte jen spořit, tak říkám ano. Pokud však jednou budete chtít úvěr, vyberte si raději jinou spořitelnu." Tento citát se v různých obměnách asi nejčastěji vyskytuje v... celý článek

Tajemství modré pyramidy

4. 12. 2002 | Martin Zika

Tajemství modré pyramidy

Všeobecná stavební spořitelna Komerční banky je společně s Wüstenrot stavební spořitelnou jediným ústavem, který se nesvezl na "vlně" zlevňování úvěrů ze stavebního spoření v závěru... celý článek

Co se skrývá pod buřinkou

27. 11. 2002 | Martin Zika

Co se skrývá pod buřinkou

Další se seriálu profilů stavebních spořitelen je věnován druhému největšímu ústavu na českém trhu, Stavební spořitelně České spořitelny.

Liška na tapetě

25. 11. 2002 | Martin Zika | 3 komentáře

Liška na tapetě

"S liškou bych úvěr vyřizoval ještě teď, a to už mám postaveno", ale taky "Liška je spolehlivá a flexibilní, maximálně vychází klientům vstříc". To jsou jen dva výňatky z diskuze, kterou... celý článek

Partners Financial Services